Okładka książki - Weles. Słowiański bóg zaświatów

Weles. Słowiański bóg zaświatów

Wyjątkowa pozycja poświęcona jednemu z najważniejszych bogów słowiańskich

Weles - tajemniczy i nieuchwytny - to jedna z najbardziej zagadkowych postaci słowiańskiego panteonu. Czy był bogiem bogactwa i płodności, czy raczej strażnikiem zaświatów i opiekunem magii? Autorka niniejszej pracy podejmuje ambitną próbę rozwikłania tej zagadki, wychodząc poza uproszczone schematy i obiegowe mity. Zamiast powielać romantyczne wizje i niezweryfikowane przekazy, książka stawia na chłodną analizę, wnikliwą krytykę źródeł oraz konsekwentne odrzucanie falsyfikatów - takich jak słynna, lecz zdyskredytowana Księga Welesa.

Książka stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla badaczy religii i mitologii, lecz także dla wszystkich zainteresowanych duchowym dziedzictwem Słowian. To oparta na rzetelnych podstawach próba rekonstrukcji pełniejszego obrazu Welesa - bez mitów, bez uproszczeń, z szacunkiem dla złożoności i niepewności źródeł, które po wiekach milczenia wciąż próbują przemówić do współczesnego odbiorcy.

Informacje dodatkowe o Weles. Słowiański bóg zaświatów:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-10-07
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: VELES. Slovanské božstvove srovnávací perspektivě

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa

Kup książkę Weles. Słowiański bóg zaświatów

Weles. Słowiański bóg zaświatów - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-10-08, Ocena: 5, Przeczytałem,

Autorka podjęłia się rekonstrukcji wizerunku jednego z najbardziej tajemniczych i niejednoznacznych postaci słowiańskich. Weles bóg bogactwa, magii, płodności, ale i ciemności i śmieci, to charakterystyka, która już sama w sobie ciekawi i pobudza neurony, bo poznać go bardziej. Nie jest to jednak ,,pieśń" pochwalna bohatera, a bardziej rzetelna rekonstrukcja, która nie jest też pozbawiona słów krytyki.

Nie znalazłam w tej książce plotek, domysłów, czy niepotwierdzonych mitów same konkrety poparte konkretnymi źródłami. Jest tutaj bardzo jasna granica między faktami, a ich interpretacją i za to wielki szacunek. Autorka rozprawia się z ,,Księgą Welesa", która latami była inspiracją i wyznacznikiem dla badaczy amatorów i to pomimo tego, że już dawno została uznana za falsyfikat. Sebetovska w klarowny sposób pokazuje, jak przez popularność księgo zniekształcone zostało współczesne postrzeganie słowiańskiej mitologii.

Książka łączy w sobie dane z archeologii, etnologi, historii, Religi i to jest jej zdecydowanie mocna strona, bo czerpanie z tak z=wielu źródeł jest gwarantem spójnej i rzeczowej opowieści kultu Welesa.

Spodobały mi się zarówno warstwa filozoficzna, jak i refleksyjna, ponieważ niosły za soba próbę zrozumienia, dlaczego właśnie bóg pogranicza wciąż ,,przemawia" do współczesnych ludzi. Weles staje się niejako symbolem pragnienia porządku w panującym chaosie i takiego nawiązania nicki kontaktu, ze światem niewidzialnym i nierozumianym, takim którego ludzki umysł często nie może pojąć.

Dla mnie ,,Weles. Słowiański bóg zaświatów" jest pozycja niezwykle rzetelną i znacznie głębszym wymiarem niż się pierwotnie spodziewałam. Próżno w niej szukać fantazji, czy ezoterycznych spekulacji, to próba szczegółowego zrozumienia duchowego dziedzictwa Słowian bez zbędnego idealizowania i skrótów myślowych. Idealna lektura dla tych, którzy chcą zrozumieć, a gwarantuje, że zrozumieć powinien każdy