Okładka książki - Wesoła wdówka patronujemy

Wesoła wdówka

Jak to jest być wdową numer jeden?

Malwina Milczarska to samotna matka nastolatki, rozwódka, a teraz jeszcze została wdową. Nauczyła się liczyć tylko na siebie, bo jej były mąż Nikodem zdradzał ją i w końcu zostawił z maleńkim dzieckiem. Ma własne życie i nie przejmuje się, że kolejne żony są od niej młodsze i piękniejsze.
Gdy Nikodem zostaje podstępnie otruty i podejrzenia padają na wdowy, rozpoczyna się komedia pomyłek. Wdowy zostały gwiazdami Internetu ale powód już ich nie cieszy.

Malwina wpada w kłębowisko kłamstw i zdrady. Podczas śledztwa nagina wiele przepisów próbując pomóc komisarzowi Bartkowi Derdzie rozwikłać tajemnicę śmierci byłego męża.

Czy razem z policjantem rozwiążą zagadkę?
Czy Malwina oprze się kuszącemu mężczyźnie?

Informacje dodatkowe o Wesoła wdówka:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2026-02-16

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Wesoła wdówka

Opinie o książce - Wesoła wdówka

Fabuła skupia się na Malwinie Milczarskiej – kobiecie silnej, samodzielnej i zahartowanej przez życiowe doświadczenia. Jej były mąż Nikodem nie był wzorem partnera, dlatego jego nagła śmierć – choć szokująca – nie wywołuje u niej wyłącznie smutku. Sytuacja komplikuje się jednak, gdy okazuje się, że został otruty, a podejrzenia kierują się w stronę jego byłych żon. Ten punkt wyjścia prowadzi do serii zabawnych i nieoczekiwanych zdarzeń, które napędzają całą historię. Najciekawszym elementem książki jest postać Malwiny. To bohaterka, która nie daje się łatwo złamać i potrafi spojrzeć na trudne sytuacje z przymrużeniem oka. Jej sarkazm, upór i momentami impulsywne decyzje sprawiają, że wydaje się bardzo prawdziwa. Czytelnik może ją polubić właśnie za to, że nie jest idealna – działa emocjonalnie, czasem ryzykuje, ale zawsze kieruje się własnym poczuciem sprawiedliwości. Dużą rolę odgrywa również relacja Malwiny z komisarzem Bartkiem Derdą. Wspólne prowadzenie nieoficjalnego śledztwa tworzy między nimi ciekawą dynamikę – z jednej strony pojawia się napięcie związane z dochodzeniem, z drugiej subtelny wątek uczuciowy. Nie jest on nachalny, lecz stanowi przyjemne tło dla głównej historii. Styl autorki jest lekki i przystępny, co sprawia, że książkę czyta się bardzo szybko. Dialogi są naturalne, a humor – często oparty na sytuacyjnych nieporozumieniach – dodaje całości uroku. Wątek medialnego
Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-03-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

💚„WESOŁA WDÓWKA” to lekka powieść obyczajowa z nutą kryminału i prawdy w odkryciu zabójcy ex męża.Niezwykle dociekliwe śledztwo wraz z szalonymi wdówkami gwarantują czytelniku moc wrażeń i zaskakujących zwrotów akcji! Spotykające się wdowy-a jest ich cztery na pogrzebie niewdzięcznego intryganta i ex nie gwarantuje,że pójdzie wszystko gładko.Słowo do słowa i jest katastrofa!

💚Historia zaskakuje nie tylko ciekawymi spotkaniami i rozmowami wdówek mającego wspólny temat-były mąż,ale także powód jego śmierci.Intryga goni intrygę a śledztwo odkrywa kolejne skrywane sekrety.Jest nieprzewidywalnie i zaskakującoPomiędzy tym odnajdujemy samotne rodzicielstwo z fajną nastolatką oraz rozwijający się romans,który obarczony jest ryzykiem i strachem.

💚„WESOŁA WDÓWKA” to komedia kryminalna z dawką humoru,tajemnic i śledztwa owocującego w ciekawe wątki bohaterów wraz z romansem,który może być czymś fajnym.Trzeba zaryzykować,ale czy warto?

💚Cudna historia przy której świetnie można się bawić i z którą spędzi się niezapomniane chwile.Moc wrażeń i zwrotów akcji gwarantowana
💚Z całego serca polecam📖Czytajcie📖

Avatar użytkownika - MartaP
MartaP
Przeczytane:2026-03-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytana,

Cztery wdowy, otrucie i śledztwo. Co łączy te kobiety? Ich ex mąż i bujka na cmentarzu i tak zaczyna się śledztwo. Która z nich jest winna? To zabawna historia, która pokazje na co stać skrzywdzone kobiety, o odnajdywaniu siebie na nowo i o szczęściu, które można odnaleźć w każdym momencie życia. Lekka komedia z nutą kryminamu na poprawienie humoru.

Malwina Milczarska to rozwódka, która samotnie wychowuje nastoletnią córkę... A przyjemniej do niedawna była rozwódką, bo właśnie została wdową. Wdową numer jeden, bo jej niewierny mąż miał jeszcze trzy żony i kilka kochanek. Gdy Nikodem zostaje otruty podejrzenia padają na wdowy. Wtedy rozpoczyna się komedia pomyłek.
To nie było moje pierwsze spotkanie z autorką. Czytałam już jej romanse i obyczajówki. Większość jej książek oceniłam pozytywnie. A co mogę powiedzieć o Wesołej wdówce? Miejsce akcji? To niewątpliwy plus tej lektury. Pomysł? Ciekawy. Naprawdę ciekawy. I początek niniejszej historii rzeczywiście zapowiadał się na całkiem ciekawą lekturę, chociaż potem ku mojemu nieskłamanemu zdziwieniu lektura zaczęła raczej przypominać tylko romans. Choć warto zaznaczyć trafiło się kilka ciekawych i przezabawnych scen. Bohaterowie? Tak naprawdę nie polubiłam żadnego z bohaterów, bo żadnej nie miał jakoś nakreślonego konkretnie charakteru. Chyba bardziej można by napisać o ich aparycji, bo częściej był sygnalizowany ich wygląd zewnętrzny, w tym szczególnie ubiór niż to, jakimi byli ludźmi. Co tak na marginesie czasami było nieco dziwne np. ( spoiler) w momencie, gdy główna bohaterka trafiła do szpitala po pobiciu i miała mieć badania,  koniecznie musieliśmy dostać opis stroju odwiedzających ją policjantów. Przyznam szczerze, że opisy tego co w konkretnym momencie nosili na sobie bohaterowie, podkreślane, że ten czy inny bohater był przystojny albo nieustanne czytanie jaka to Malwina jest ,,słodka'' było irytujące. Część kryminalna? O tak. Zagadka kryminalna, z jaką spotkałam się w niniejszej książce była intrygująca i wciągająca a jej rozwiązanie zaskakujące. Niestety mam wrażenie, że w pewnym momencie część kryminalna została zepchnięta na boczny tor (albo zaczęła przypominać parodię) . Część romansowa? Dla mnie romans Malwiny jakoś się nie kleił. I to był słaby punkt książki.
Wesoła wdówka to lektura, która ma swoje plusy i minusy. Generalnie cieszę się, że miałam przyjemność ją przeczytać, ale irytowały mnie niektóre elementy składające się na niniejszą książkę. Czy ją polecam? Tym razem wstrzymam się z tym. Jednak wierzę, że wielu czytelników będzie nią zachwyconych.

Mój do zapomnienia
Ewelina Maria Mantycka 0
Okładka ksiązki - Mój do zapomnienia

Dawno temu spadająca gwiazda zwiastowała, że niewypowiedziane życzenie mogło się spełnić.Calvin Dog Bard wybrał klub ponad rodzinę i dopiął swego –...

Nie latamy. Hiena z Kaprovicz
Ewelina Maria Mantycka 0
Okładka ksiązki - Nie latamy. Hiena z Kaprovicz

Drugi tom o niefrasobliwej hienie cmentarnej! Hiena z Kaprovicz nie ma łatwego życia w elfim świecie. Nell Azatka poznała w Kaproviczach przyjaciół,...

Opad
Opad