Okładka książki - Wilczyca i renifer

Wilczyca i renifer

Sale - renifer, który lubi płatać figle.

Fija - wilczyca z dużym poczuciem odpowiedzialności.

Zwierzęta tak od siebie różne, przez naturę nastawione przeciwko sobie,

znajdują w swojej relacji prawdziwą ostoję, więź silniejszą od wszelkich podziałów.

Wilczyca i renifer to opowieść o przyjaźni wbrew stereotypom,

o nadziei, która tkwi w każdym z nas.

Informacje dodatkowe o Wilczyca i renifer:

Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2025-11-28
Kategoria: Inne
ISBN: 9788382034608

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 4 lat boże narodzenie

Kup książkę Wilczyca i renifer

Wilczyca i renifer - opinie o książce

„Wilczyca i renifer” to książka, która zaczyna się jak cicha zimowa opowieść, a kończy zostawiając w czytelniku coś znacznie większego niż tylko wzruszenie. To historia spotkania dwóch światów, które według wszelkich zasad nie powinny się przeciąć. A jednak los, ciekawość i otwarte serca robią swoje.
Sale, renifer z wiecznym błyskiem w oku i skłonnością do psot, patrzy na świat z lekkością i humorem. Fija, młoda wilczyca, nosi w sobie spokój, odpowiedzialność i uważność na innych. Ich relacja nie rodzi się z wielkich słów, lecz z codziennych chwil, rozmów, wspólnych spacerów, ciszy dzielonej w śnieżnym lesie. To przyjaźń, która nie potrzebuje definicji, choć dla otoczenia jest czymś „nie na miejscu”. Autorka subtelnie pokazuje, jak łatwo świat dorosłych potrafi narzucić granice tam, gdzie dziecięce serca ich nie widzą.

Ta opowieść szczególnie mocno wybrzmiewa w momentach próby. Gdy przychodzi rozstanie, książka nie ucieka w dramat, lecz pozostaje wierna swojej delikatności. Zakończenie nie krzyczy, raczej szepcze o tym, że to, co prawdziwe, nie znika nawet wtedy, gdy drogi się rozchodzą. I właśnie w tej powściągliwości tkwi ogromna siła historii.

Na osobną uwagę zasługują ilustracje: stonowane, zimowe, pełne światła i ciszy. Nie próbują przytłoczyć treści, lecz prowadzą czytelnika za rękę, pomagając lepiej poczuć emocje bohaterów. Dzięki nim książka działa nie tylko słowem, ale i nastrojem.

„Wilczyca i renifer” to opowieść o odwadze bycia sobą, o przyjaźni, która nie pyta o pochodzenie ani przeznaczenie i o tym, że czasem najbezpieczniejszym miejscem na świecie jest ktoś, kto nas naprawdę rozumie. To książka, do której chce się wracać, nie dlatego, że jest głośna, ale dlatego, że jest prawdziwa.

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-12-30, Ocena: 5, Przeczytałam,
"Wilczyca i renifer" to krótka, ale ślicznie ilustrowana opowieść o nietypowej przyjaźni renifera z wilczycą, która niesie piękne przesłanie, idealne na świąteczny czas?

Sale i Fija to zupełnie różne zwierzęta, które znalazły między sobą nić porozumienia, a ich relacja przez długi czas umocniła się do tego stopnia, że zrodziła się między nimi piękna przyjaźń. Nie była jednak ona akceptowana zarówno przez renifery jak i wilki, więc zostali oni zmuszeni do rozstania.

Po pewnym czasie jednak znów się spotykają i nadal są dla siebie wielkim wsparciem, pokazując, że prawdziwa przyjaźń jest w stanie przetrwać różne próby ?

To bardzo krotka książeczka, która w dodatku nie ma zbyt wiele tekstu na stronach, jednak jest niezwykle urocza, a jej przesłanie bardzo mi się podoba. Mowa tu nie tylko o przyjaźni, ale też akceptacji, wsparciu, odwadze, inności i poświęceniu.

Ilustracje stworzone do tej historii od razu skradły moje serce, są niesamowite i bardzo klimatyczne! Wspaniale oddają ducha zimy i zwierząt z oprószonego śniegiem lasu.

To idealna książka na prezent dla małego czytelnika na ten świąteczno zimowy czas. Oprócz budzących sympatię bohaterów i wartościowego przesłania, mamy tu też zachwycającą oprawę graficzną. Autorka i bohaterowie zostawiają odbiorcę z poczuciem ciepła i nadziei. Aż by się chciało, by ta historia była dłuższa?