,,Włoski Skarbiec" to kolekcja komiksów stworzonych przez najsłynniejszych włoskich rysowników Disneya. Każdy tom wzbogacają teksty krytyczne, ciekawostki i unikatowe rysunki pochodzące z warsztatu artysty. W pierwszym z czterech tomów poświęconych twórczości Massima De Vity znalazły się nie tylko komiksy, które narysował, lecz także te, do których napisał scenariusz. Do zbioru autor wybrał historie przedstawiające mieszkańców Kaczogrodu, od Donalda po Sknerusa, od Hyzia, Dyzia i Zyzia po Superkwęka.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Tesori Made in Italy I Capolavori Disney di Massimo De Vita 1
Wyjątkowy zestaw: duża i mała kolorowanka - idealny dla małych artystów! A to nie wszystko! W zestawie znajdziesz również kredki, które pozwolą na natychmiastowe...
Psi Patrol. Opowieści na dobranoc - O najlepszym dziadku na świecie to piękna książka w dużym formacie, pełna kolorowych ilustracji z ulubionymi pieskami...
Przeczytane:2026-05-12, Ocena: 5, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026,
Kaczora Donalda, jego rodzinki i przyjaciół nie trzeba nikomu przedstawiać. To bohater wielu bajek, filmów i komiksów. Pewnie wielu z Was, tak jak mi kojarzy się z dzieciństwem, zabawą, uśmiechem.
,,Włoski skarbiec" to kolekcja komiksów stworzonych przez włoskich rysowników. Najnowszy tom otwiera serię poświęconą twórczości Massima De Vity. Ten pochodzący z Mediolanu artysta jest synem innego sławnego rysownika Piera Lorenzo De Vity. Zaczynał w magazynie ,,Topolino", aby później samodzielnie tworzyć ilustracje i scenariusze do kolejnych historii przede wszystkim z uniwersum Kaczogrodu i Myszogrodu.
Tom pierwszy cyklu "Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Massimo De Vita" skupia się na bohaterach Kaczogrodu. Znajdują się tu komiksy, które De Vita rysował do scenariuszy innych artystów, jak i te gdzie sam pisał również scenariusz.
Każdy kolejny komiks poprzedzają krótkie dygresje o ich powstaniu, bohaterach i wpływie artysty na te konkretne postaci. Poza tym książka zawiera ciekawostki, legendarne historie oraz rysunki pochodzące z warsztatu rysownika.
Dodam jeszcze, że to sam artysta wybierał komiksy, które znalazły się w tym zbiorze. Znajdują się tu m.in. "Kaczor Donald: Mąka na naleśniki", "Wujek Sknerus: Druga statua wolności ", "Superkwęk: Mania odchudzania" (mój ulubiony).
Zbiór komiksów został pięknie wydany. Twarda oprawa, ilustracje nasycone kolorami. Idealne wydanie dla kolekcjonerów.
Myślę, że lekturą zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Ja musiałam poczekać na swoją kolej, bo pierwsi chcieli przeczytać moi synowie, wielcy fani komiksów z Donaldem.