Okładka książki - Wojny i smoki. Dywizjon Lafayette'a. Tom 2

Wojny i smoki. Dywizjon Lafayette'a. Tom 2

Drugi tom serii przygodowej rozgrywającej się w rzeczywistości alternatywnej, w której smoki są wykorzystywane przez ludzi do walki. Trwa pierwsza wojna światowa. Francuzi cofają się pod naporem sił niemieckich dysponujących wieloma zionącymi ogniem gadami, z których najstraszniejszy jest olbrzymi Schwartzlord. Amerykanin Frank od dzieciństwa planuje zemstę na smokach za to, co jeden z nich zrobił jego rodzinie, dlatego zostaje pilotem wojskowym i udaje się na front we Francji, gdzie wstępuje do międzynarodowego Dywizjonu Lafayette'a. Popędliwy młodzieniec łatwo zniechęca do siebie kolegów i dowódców, ale być może właśnie w jego szaleństwie jest metoda na pokonanie niemieckich jaszczurów i odwrócenie losów wojny?

Scenarzystą ,,Wojen i smoków" jest Nicolas Jarry, który napisał teksty do wielu serii fantasy i opartych na dawnych mitach, takich jak ,,Zmierzch bogów", ,,Les brumes d'Asceltis" czy ,,Les Chroniques de Magon". Jest także jednym z dwóch głównych twórców uniwersum Akwilonu (,,Krasnoludy", ,,Elfy", ,,Orki i gobliny", ,,Magowie"). Rysunki do drugiego tomu cyklu są dziełem dwojga włoskich autorów, Lucia Leoniego i Emanueli Negrin, którzy od dawna pracują razem, ilustrując komiksy o bohaterach z Kaczogrodu, fantastyczną historię dla dzieci ,,Kaleidos", serię fantasy ,,Mo", jak i poszczególne tomy różnych opowieści fantastycznych czy historycznych (np. ,,Maîtres Assassins", ,,Medicis").

Informacje dodatkowe o Wojny i smoki. Dywizjon Lafayette'a. Tom 2:

Wojny i smoki. Dywizjon Lafayette'a. Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2025-08-13, Ocena: 5, Przeczytałem,

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Nicolas Jarry zna się na budowaniu fantazyjnego świata i prowadzeniu narracji z rozmachem. Fabuła opiera się tu na prostym, ale silnie nacechowanym emocjonalnie motywie zemsty. Scenarzysta od początku skupia się na psychologii głównego bohatera. Frank Luke nie jest postacią jednowymiarową.

Narracja prowadzona jest dynamicznie, bez zbędnych dłużyzn. Jarry sprawnie łączy elementy historyczne z fantastycznymi, zachowując przy tym autentyczność realiów wojennych. Świetnie oddaje dramatyzm konfliktu i napięcia panujące w eskadrze. Dialogi są rzeczowe i funkcjonalne, dobrze oddające emocje postaci. W tle subtelnie pojawiają się pytania o sens walki i granice poświęcenia.

Scenariusz nie unika też trudnych tematów. Choć historia skupia się głównie na Franku, nie brakuje drugoplanowych postaci z własnymi motywacjami. Jarry świadomie buduje atmosferę zagrożenia i niepewności. Konstrukcja fabularna jest tu zwarta, a wydarzenia prowadzą do satysfakcjonującego finału.

Drugi tom serii oferuje trochę bardziej osobistą historię, niż było to w tomie pierwszym. Tempo opowieści jest dzięki temu dobrze wyważone, z równomiernym podziałem między akcję a momenty refleksji.

Frank to bohater trudny, ale wiarygodny. Uparty, gniewny, ale też zdeterminowany i odważny. Jego postawa budzi mieszane uczucia, jednak właśnie to czyni go bardziej ludzkim. Relacje między członkami eskadry budowane są oszczędnie, ale z wyczuciem. Autor pozwala przy tym czytelnikowi samodzielnie interpretować napięcia i konflikty.

Zaprezentowane tu wydarzenia toczą się płynnie, a każdy spokojniejszy fragment prowadzi do bardziej dynamicznego momentu. Sceny powietrznych starć są tu co prawda dość epizodyczne, ale robią duże wrażenie i nadają całości dynamicznego rytmu.

Ilustracje autorstwa Lucia Leoniego i Emanueli Negrin prezentują bardzo wysoki poziom artystyczny. Artyści skupiają się na realistycznym oddaniu detali, zarówno w sylwetkach ludzi, jak i maszyn.

Ich styl graficzny świetnie współgra z ciężką atmosferą wojennego świata. Plansze są dynamiczne, ale zarazem przemyślane kompozycyjnie. Szczególną uwagę przykuwają sceny walki powietrznej, gdzie smok i samoloty rywalizują w zaskakująco naturalny sposób....

Asteriks. Tom 19. Wróżbita
Okładka ksiązki - Asteriks. Tom 19. Wróżbita

W czasie szalejącej burzy w wiosce Galów zjawia się przedziwny wędrowiec. Nazywa się Gaduliks i jest wróżbitą. Poproszony o przepowiednię, ujawnia, że...

Zabawy ortograficzne. Zeszyt 2
Okładka ksiązki - Zabawy ortograficzne. Zeszyt 2

Ucz się ortografii na wesoło! Poznaj zasady użycia ó, u, rz, ż, h, ch. Naklejaj naklejki i pisz poprawnie: hamak, dach, burza, róża, grzechotka... Szkoła...