Ok³adka ksi±¿ki - Worowka

Worowka

Tom 3 cyklu Gruziñska mafia
Ocena: 5.92 (13 g³osów)

Tajemnice, które skrywa³a Aisza, wysz³y na jaw. Przesz³o¶æ, przed któr± ucieka³a, w koñcu j± dopad³a. Postawiona pod ¶cian± i zdana tylko na siebie worowka bêdzie musia³a zgodziæ siê na warunki swego oprawcy. ¯eby ocaliæ kogo¶, kogo kocha, jest zmuszona po³o¿yæ na szali ¿ycie równie wa¿nej dla niej osoby.

Czy dokona w³a¶ciwego wyboru?

Informacje dodatkowe o Worowka:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-01-11
ISBN: bd

Tagi: maria romans

wiêcej

Kup ksi±¿kê Worowka

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Worowka - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - CzarnoCzerwoneCC
CzarnoCzerwoneCC
Przeczytane:2024-05-13, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam, Wydawnictwo Otwarte,

"Bestia zawsze bêdzie besti±. Potwór zawsze bêdzie budzi³ strach".

Tytu³: Worowka. Tom 3
Seria: Seria gruziñska
Autor: Paulina Jurga
Wydawnictwo: Otwarte
Premiera: 11.01.2023 r.

Wiecie co? Bêd±c po trzecim tomie serii gruziñskiej jeste¶my pewne, ¿e autorka chce czytelnika wykoñczyæ. Powa¿nie. Pierwsze co wysz³o z naszych ust po przeczytaniu ostatniej kropki w ksi±¿ce to "no ja piiiiiiii...."

Jak tak mo¿na!? Przecie¿ to powinno byæ karalne! Droga autorko je¿eli to przeczytasz to informujemy, ¿e dopóki dopóty nie wydasz kolejnej serii aby wiedzieæ jak dalej potoczy³a siê pewna historia robimy sobie bana na Twoje ksi±¿ki ! xD

"Worowka" to trzeci to serii gruziñskiej. Bêdzie równie brutalny co poprzednie czê¶ci aczkolwiek naszym zdaniem w tej czê¶ci akcja nabierze tempa i spodziewaæ siê mo¿ecie zdecydowanie wiêcej plot twistów. Wg. Nas doskonale tu bêdzie widaæ zmiany jakie zasz³y w bohaterach przez ca³± drogê jak± musieli przebyæ od momentu ich spotkania a¿ do tego co bêdzie czeka³o na nich na jej koñcu - a w ka¿dym razie koñcu ksi±¿ki xD

Aisza ze zlêknionej, uleg³ej m³odej kobietki zamienia siê w kobietê która potrafi wyraziæ w³asne zdanie. Igor natomiast pokazuje stronê jakiej nikt by siê po nim nie spodziewa³ bêd±c kochanym i czu³ym mê¿czyznom dla którego dobro jego wybranki jest priorytetem. Niestety za chêæ bycia razem przyjdzie im s³ono zap³aciæ a ¿ycie nie przestanie ich stale zaskakiwaæ rzucaj±c co i rusz nowe k³ody pod nogi. Jaki bêdzie tego fina³? Czy bêd± w koñcu zaznaæ szczê¶cia i ¿yæ d³ugo i szczê¶liwie? Wiemy ale nie powiemy natomiast wy musicie wiedzieæ, ¿e autorka niejednokrotnie bêdzie wystawiaæ Wasz± siln± wolê i cierpliwo¶æ na próbê. Bo tyle razy ile w trakcie ksi±¿ki mia³y¶my ochotê do niej wbiæ na priv i napisaæ co s±dzimy na temat tych rollercoasterów jakie nam funduje to nie jeste¶my w stanie zliczyæ :D

Zdecydowanie seria gruziñska nale¿y do tych ksi±¿ek po, które powinien siêgn±æ ka¿dy zwolennik dobrze napisanych ksi±¿ek, nieboj±cy siê mocnych wra¿eñ. Bêd± tu momenty bardzo nieprzyjemne i brutalne ale bêd± te¿ takie, które spowoduj±, ¿e bêdziecie siê roztapiaæ niczym lód w ¶rodku lata. Zdecydowanie polecamy! <3

To ju¿ niestety trzeci i ostatni tom Serii gruziñskiej, któr± pokocha³o wielu czytelników w tym ja. Finalna cze¶æ w niczym nie ustêpuje swoim poprzedniczkom, a nawet wydaje mi siê, ¿e jest bardziej nieprzewidywalna, zaskakuj±ca i tak dynamiczna, i¿ trzeba dobrego skupienia by nie zgubiæ siê w tym wszystkim, czym uraczy³a nas autorka.

Tutaj nadal g³ówne skrzypce graj± Aisza oraz Igor. Ich zwi±zek nie jest ³atwy, gdy¿ traumatyczna przesz³o¶æ kobiety hamuje j± i ciê¿ko jej otworzyæ siê oraz zaufaæ. Mimo wszystko Rze¼nik nie poddaje siê i swoimi czynami sprawia, ¿e bohaterka wychodzi ze swej skorupy i pokonuje krêpuj±ce j± lêki.
Niestety wtedy dopad³a j± przesz³o¶æ i upomnia³ siê o ni± przywódca czeczeñskiej mafii, któremu by³a obiecana przez jej ojca.
Czy kto¶ pokona gangstera, który nie cofnie siê przed niczym, by zdobyæ to co jego? Czy Aisza odnajdzie siê w roli worowki? Czy Igora i jego kobietê czekaj± wspólne, szczê¶liwe chwile, a mo¿e pisana jest im roz³±ka? Czy ta historia zakoñczy siê happy endem?
By³am zaintrygowana tre¶ci± od pierwszych stronic i wci±gnê³am siê w tekst do tego stopnia, ¿e czyta³am do pi±tej rano. Nie mog³am pój¶æ spaæ, wiedz±c ¿e czeka na mnie niedokoñczona powie¶æ, któr± pokocha³am ca³ym sercem. Wreszcie, gdy dotar³am do fina³u to siê rozsypa³am, a moj± g³owê zaczê³y rozsadzaæ chaotyczne my¶li. Wci±¿ dochodzê do siebie, mimo, ¿e ju¿ trochê czasu up³ynê³o, odk±d od³o¿y³am lekturê na pó³kê.

Powiem wam, ¿e koniecznie powinni¶cie poznaæ historiê o gruziñskiej mafii. Mamy tu tyle wspania³ej akcji, charyzmatyczne i wyraziste postaci, krwawe porachunki, intrygi, tajemnice, wyzysk, tortury i ogromn± niesprawiedliwo¶æ. Co najwa¿niejsze ta historia jest napisana w taki sposób, ¿e wszystkie wydarzenia wydaj± siê jak najbardziej realne i nie spotykane w przeczytanych przeze mnie pozycjach.

Uwielbiam lekkie, plastyczne pióro pisarki. Pani Jurga w³o¿y³a wiele pracy, by stworzyæ dzie³o nieprzeciêtne, wstrz±saj±ce i takie, które wdzieraj± siê w ka¿dy zakamarek duszy. Wraz bohaterami odczuwamy ich prze¿ycia, emocje, rado¶ci i ból jaki do¶wiadczaj±. Co najwa¿niejsze s± one mega intensywne.

Z ca³ego serca polecam wam poznanie ca³ej trylogii i wyrobienia sobie o niej w³asnej opinii. Ja ju¿ przepad³am i mam nadziejê, ¿e wy równie¿ pokochacie twórczo¶æ utalentowanej kobiety, która na pewno stworzy jeszcze niejedno genialne dzie³o. Je¶li lubicie brutalne powie¶ci z w±tkiem mafijnym w roli g³ównej, gdzie nic nie jest przerysowane, a romans jest namiêtny i nieziemsko rozpali zmys³y. Zakoñczenie to istna bomba wiêc przygotujcie siê na zjazd z kolejki górskiej. Piszecie siê na takie wra¿enia?

Avatar u¿ytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2023-01-29, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam,

Przyznajcie siê, czy mam tutaj czytelników romansów mafijnych?

Mam dla Was propozycjê gruziñskiej serii. Tym razem "Worowka" na tapecie.

A co w tym tomie?
Otó¿ przesz³o¶æ, przed któr± ucieka³a Aisza dopad³a j±, wiêc jej tajemnice wysz³y na jaw. Na dodatek bêdzie musia³a zmierzyæ siê ze swoim oprawc±.
Co na to Igor? Jak my¶licie, dostosuje siê?

Przekonajcie siê sami, bo ja Wam nie zdradzê 😆

"Worowka" to trzeci tom serii gruziñskiej i niestety ju¿ ostatni. Autorka potrafi stworzyæ intryguj±c± i wciagajac± fabu³ê. ¦wietnie skonstruowa³a bohaterów pod wzglêdem psychologicznym. Mafia, porachunki, zemsta, manipulacje, przemoc, seks, tajemnice, niebezpieczeñstwo. Dynamiczna akcja. Nieoczekiwane i zaskakuj±ce zwroty akcji. Czyli to wszystko, co powinien zawieraæ dobry romans mafijny. Nie bêdzie nudziæ siê ani przez chwilê. Dostaniecie mnóstwo emocji i wra¿eñ. Podczas czytania odczuwa³am strach, niepokój i niepewno¶æ towarzysz±cy bohaterom.
Autorka stworzy³a historiê totalnie nieprzewidywaln± i wstrz±saj±c±.
Je¶li jeste¶cie fanami romansów mafijnych to ta ksi±¿ka i ca³a seria gruziñska trafi w Wasze gusta czytelnicze.
Bêdziecie zadowoleni z lektury.
Spêdzi³am bardzo ekscytuj±co czas.

Czekam z niecierpliwo¶ci± na kolejne powie¶ci autorki.

Avatar u¿ytkownika - gdziejatamksiazk
gdziejatamksiazk
Przeczytane:2023-01-23, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Seria gruziñska dosz³a do fina³u dziêki "Worowce", która zaskakuje swoj± objêto¶ci±, ale i zawarto¶ci±, która co kilka stron wywo³uje ciarki na ciele. Paulina Jurga dopilnowa³a by¶my my, czytelnicy, dobrze zapamiêtali tê seriê.
Jest gro¼nie, niebezpiecznie, brutalnie, ale wkradaj± siê cieplejsze uczucia i refleksje, które nachodz± wraz z flashbackami z przesz³o¶ci. Rze¼nik przechodzi pewn± zmianê, która niekoniecznie podoba siê jego otoczeniu. W dodatku przesz³o¶æ ponownie wraca do Aiszy i nie chce zostawiæ i tak ju¿ skrzywdzon± przez ¿ycie dziewczynê.
Mimo ¿e "Worowka" posiada 500 pe³nych napiêcia stron, ciê¿ko jest siê powstrzymaæ, by zdradziæ choæ trochê wydarzeñ z ¿ycia Rze¼nika i Aiszy. Ka¿de zdarzenie, informacja s± bardzo istotne dla fabu³y, przynajmniej w moim odczuciu.
Paulina Jurga stworzy³a bohaterów, którzy pod wzglêdem psychologicznym s± ¶wietnie
skonstruowani, a realizm sytuacji przyprawia o szybsze bicie i tak ju¿ rozpêdzonego serca. Jestem pe³na podziwu, i¿ mo¿na stworzyæ tak dopieszczon± fabu³ê. Trudno wyraziæ s³owami zachwyt nad t± seri±. Mo¿e nie ma tu zbyt wielu fanów tego typu literatury, ale nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy byliby pod wra¿eniem konstrukcji i researchu.
"Worowka" wype³niona jest po brzegi akcj±, brutalno¶ci±, w³adz± i uczuciami, które najwiêcej mieszaj± w ¶wiecie, w którym nie ma miejsca na mi³o¶æ. Mi³o¶æ sieje spustoszenie w duszy i ciele, a bohaterowie przekonuj± siê o tym najbardziej. Polecam i zawsze bêdê poleca³a seriê gruziñsk±. Spróbujcie przeczytaæ choæby "£awrusznika" i mam nadziejê, ¿e nie po¿a³ujecie.

Worowka to ksi±¿ka, na któr± przysz³o nam trochê poczekaæ, ale by³o warto. Bo je¶li £awrusznik by³ ¶wietny, a Pachan fenomenalny, to Worowka jest bezkonkurencyjna. W³a¶ciwie dawno nie czyta³am tak dobrej ksi±¿ki. Ksi±¿ki, która trzyma³a w napiêciu przez tyle stron. W której nie by³am w stanie przewidzieæ wielu rzeczy. Tak naprawdê domy¶li³am siê tylko jednej. Ta ksi±¿ka to cudo. @paulinajurga_ w³a¶ciwie nie wiem czym siê stresowa³a¶, bo ca³o¶æ wysz³a genialnie🖤

Aisza, nasza Worowka, w 100% zas³u¿y³a sobie na ten tytu³. Bardzo podoba³o mi siê to jak dziewczyna walczy³a ze swoimi lêkami. Nie zamyka³a siê w sobie. W wielu sytuacjach zaciska³a zêby ¿eby zwalczyæ strach. By³a bardzo dzielna i twarda. To idealna kobieta dla wora. Igor to bohater, którego kocham🖤Jego podej¶cie do wielu spraw bardzo mi siê podoba. Razem z Aisza stworzyli co¶ z niczego. W 100% akceptowali siebie nawzajem. Aisza nie chcia³a zmieniaæ Igora. Kocha³a jego mroczn± i czu³± strone. Z kolei Igor kocha³ jej wnêtrze, a jej cia³o uwa¿a³ za piêkne.

Relacja Igora i Kaliny🖤 Uwielbiam tê dwójkê i ich ¿arty, docinki czy sarkazm. Kiedy trzeba umieli zachowaæ powagê, chocia¿ nawet wtedy próbowali roz³adowaæ sytuacje. W ich ¶rodowisku ciê¿ko znale¼æ kogo¶ zaufanego, komu mo¿na powierzyæ swoje ¿ycie i ¿ycie najbli¿szych. Tej dwójce siê uda³o. Mimo tego co razem przeszli ³±czy³a ich braterska wiê¼, a sam Kalina by³ bardzo oddany Igorowi i Aiszy.

Akcja w ksi±¿ce, lcó¿ mogê powiedzieæ. Napiêcie jakie zbudowa³a autorka towarzyszy nam przez praktycznie ca³± ksi±¿kê. Zupe³nie nie spodziewa³am siê takiej fabu³y. My¶la³am, ¿e bêdzie bardziej schematycznie. A tu zaskoczy³o mnie tak wiele momentów. By³o oryginalnie i nieszablonowo. Do tego ten emocjonalny rollercoaster. P³aka³am, wiele razy siê ¶mia³am, by³am z³a, a pod koniec ksi±¿ki, po 3 zawale😁 mia³am ochotê omin±æ 100 stron i przeczytaæ epilog. Tak bardzo chcia³am poznaæ zakoñczenie.

No w³a¶nie zakoñczenie🤯 Podobnie jak w poprzedniej serii autorki pozostawia nas w zawieszeniu. Przynajmniej mam tak± nadziejê🤞 Epilog 1 to zakoñczenie na jakiego chcia³am przez wiêkszo¶æ ksi±¿ki. Epilog 2 to z kolei co¶ na co d³ugo czeka³am. W³a¶ciwie nie co¶, a kto¶🖤 Nie jestem szczê¶liwa, ¿e tak siê zakoñczy³o, ale cieszê siê, ¿e w koñcu pojawi³a siê ta postaæ.

Ostatnia rzecz, która bardzo lubiê w tej serii to w±tki oparte na faktach, które niejednokrotnie mnie zaskoczy³y lub zszokowa³y. By³y momenty w ksi±¿ce, kiedy cieszy³am siê z tego gdzie siê urodzi³am. Dodatkowo wplecenie do fabu³y kultury gruziñskiej, równie¿ uwa¿am ¿e bardzo dobre posuniêcie. Przys³owia, zwyczaje czy opowiadania nadaj± tej ksi±¿ce niezwyk³ego klimatu.

Je¶li mia³abym porównaæ serie rosyjsk± i gruziñskiej, to ta druga zdecydowanie wygrywa. Pamiêtam, ¿e Matrioszka mnie jako¶ szczególnie nie zachwyci³a. Spodoba³ mi siê dopiero trzeci tom serii, czyli Matnia. Ta seria odrazu mnie urzek³a. Pokocha³am zarówno g³ównych bohaterów, jak i tych drugoplanowych. Sama fabu³a by³a du¿o ciekawsza i wydawa³a siê bardziej dopracowana. Tak wiêc kto nie czyta³ nadrabia, bo jak polecam ca³ym sercem. @paulinajurga_ chce wiêcej twoich ksi±¿ek, no i mojego drugiego ukochanego bohatera🖤

Avatar u¿ytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2023-01-17, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Có¿ to za emocje w ponad piêciuset stronicowej ksi±¿ce🔥Od samego pocz±tku czuæ emocje i niepewno¶æ dnia jutrzejszego.Choæ autorka skupi³a siê na relacji Igor-Aisza to nie brakuje w niej dzia³añ mafijnych,porachunków i zemsty za wyrz±dzone krzywdy.Po³±czenie niezwyk³ej fabu³y i spójnych wydarzeñ z ¿ycia bohaterow jest wci±gaj±ce,niebezpieczne i pe³ne niespodzianek.Je¶li my¶licie,ze mê¿czyzna zmieni siê pod wp³ywem kobiety to bêdziecie w wielkim b³êdzie.Lektura jest zaskakujaca zarówno przez sposób dzia³ania pojawiaj±cych siê osób,jak i wyra¿ania swoich uczuæ.To w pewien sposób wyró¿nia i zachwyca.
Nie licz± siê wypowiedziane s³owa,tylko czyny,które mówi± wiêcej ni¿ cokolwiek innego.
Dla zdrajców nie ma lito¶ci i o tym siê przekonamy.Nawet najbli¿sze osoby nie mog± liczyæ na ³askê Rze¼nika,poniewa¿ On nie daje szansy.
Brutalne dzia³ania s± w powie¶ci niemal na codzieñ,by odzyskaæ wa¿na dla siebie osobê.

Ksi±¿ka wci±ga i uzale¿nia.Jestem ni± oczarowana.Sprawi³a,¿e zapomnia³am o ca³ym ¶wiecie pragn±c poznaæ wszystkie szczegó³y ze ¶wiata bohaterów.
Bêdziecie ni± zachwyceni pragn±c wiêcej.
Zachêcam do przeczytania ksi±¿ki i wej¶cia w brutalny ¶wiat mafii oraz uczucia,które nie powinna siê pojawiæ🔥

Warto by³o czekaæ na kolejny tom tej serii🔥

Avatar u¿ytkownika - Eliza89
Eliza89
Przeczytane:2023-08-16, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2023,

Ostatnia czê¶æ serii gruziñskiej.
Nie bêdê siê zbytnio rozpisywaæ, bo zrobi³am ju¿ to w ostatniej mojej recenzji a propos ,,Pachana".
Napiszê tylko, ¿e tu równie¿ jest niebezpiecznie, brutalnie i nieprzewidywalnie. Pojawia siê nowy bohater Hamid, który nada ,,specyficzn±" ksywkê Kalinie ?
W tej czê¶ci m.in. Igor zem¶ci siê na oprawcach (wszystkich!) Aiszy?
No i upomni siê o jego kobietê poprzedni narzeczony ...?
Nie zapomni te¿ o sobie pan na ,,I"...?
Polecam!

Avatar u¿ytkownika - monikaskabara
monikaskabara
Przeczytane:2023-03-01, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam,

S± takie ksi±¿ki, takie serie ksi±¿ek, na których kontynuacjê czekasz, z niecierpliwo¶ci± odliczaj±c kolejne dni do premiery.

Ksi±¿ki Pauliny Jurgi pokocha³am, gdy le¿±c chora siêgnê³am po Matrioszkê. I tak z ka¿d± histori± uzale¿nia³am siê od jej pióra coraz bardziej. Ju¿ wtedy wiedzia³am, ¿e Igor bêdzie moim numero uno w¶ród wykreowanych przez Autorkê postaci.

Czytaj±c ,,£awrusznika" upewni³am siê, ¿e prêdko nic lepszego nie przeczytam. Przepad³am w ,,Pachanie". Pokocha³am Igora i Aiszê. Gdy Paulina przys³a³a mi ,,Worowkê"... Od³o¿y³am j± na pó³kê.

Pewnie wyba³uszyli¶cie teraz oczy i pukacie siê w g³owê, prawda? No bo jak to tak? Tyle czeka³a, tak pokocha³a bohaterów i co, nie przeczyta³a ksi±¿ki od razu?

A no nie.

,,Worowka" ponad miesi±c le¿a³a na pó³ce, a ja obchodzi³am j± szerokim ³ukiem, unikaj±c patrzenia na ok³adkê, która zdawa³a siê mnie przywo³ywaæ. Znam ju¿ Paulinê na tyle dobrze, ¿e by³am wrêcz pewna, i¿ to co zastanê w ¶rodku zmia¿d¿y mi serce.

W koñcu jednak impuls by³ tak silny, ¿e wykupi³am ebooka na czytnik i... cholera! Po raz kolejny przepad³am w ¶wiecie gruziñskiej mafii, wielkiej mi³o¶ci, zemsty i niesamowitej intrygi.

Ponad 1000 stron, dwie nieprzespane noce i z³amane serce. Paulina na sam koniec ostrzega, ¿e epilogi s± dwa, a ten drugi mogê przeczytaæ na w³asn± odpowiedzialno¶æ. Serce krzycza³o, zostaw! Nie czytaj. Ale czym¿e jest g³os serca, skoro przewrotno¶æ ludzkiej natury i ¿yciowa ciekawo¶æ s± ponad nim? Przeczyta³am... Co w nim by³o? Nie powiem. Czy ¿a³ujê? To zale¿y. Je¶li doczekam siê kolejnego tomu, to nie. A czujê, ¿e to nie koniec!

,,Worowka" nie zawiod³a. Przygryza³am koñcówki palców, poch³aniaj±c kolejne strony. By³y momenty, gdy prze³yka³am g³o¶no ¶linê, ¶cieraj±c z ramion gêsi± skórkê. Przygryza³am wargê, szeroko otwartymi oczami poch³aniaj±c pikantne sceny. Kilka razy mia³am szczer± ochotê rzuciæ czytnikiem, gdy Autorka fundowa³a bohaterom kolejne ciosy, a mi pêka³o serce...

My¶licie, ¿e ta historia to s³ynny rollercoaster emocji? B³agam. Kolejna górska, choæby nie wiem jak dzika i ekstremalna, to przy ,,Worowce" rozrywka dla przedszkolaków. W tej historii znajdziecie wszystko - prawdziwy ¶wiat mafii, s³ownictwo i slang którego u¿ywaj± prawdziwe wory, krew, zemstê, tortury, cierpienie, ale tak¿e niezwyk³e uczucie, lojalno¶æ, wiarê... i ca³± masê innych niezwyk³ych uczuæ i zakrêtów losu.

Paulino, niezmiennie k³aniam Ci siê w pas. Zabra³a¶ mnie do niezwyk³ego ¶wiata z którego nie mia³am najmniejszej ochoty wychodziæ! Jestem zachwycona obiema seriami.

I czekam na Izjas³awa!! Bo to mój ulubiony z³oczyñca o najczarniejszym sercu i najbardziej pokrêconej, mrocznej naturze <3

Polecam!

Monika Skabara

Avatar u¿ytkownika - dosia1709
dosia1709
Przeczytane:2023-02-22, Ocena: 6, Przeczyta³em,

Kochani Boje siê ¿e napiszê o jedno s³owo za du¿o i popsuje Wam frajdê z czytania tej ksi±¿ki a dzieje siê tu naprawdê du¿oooo.

Wiêc dzi¶ krótki opis.

Tajemnice Aiszy wysz³y na jaw. Przesz³o¶æ, przed któr± tak d³ugo ucieka³a, w koñcu ja dopad³a. Postawiona pod ¶cian± dziewczyna, zdana jest tylko na siebie bêdzie musia³a zgodziæ siê na warunki swojego oprawcy. ¯eby ocaliæ ukochan± osobê, bêdzie musia³a po¶wiêciæ ¿ycie drugiej wa¿nej dla niej osoby.

,,Ile razy mo¿na byæ do¶wiadczonym przez ¿ycie, by znale¼æ w sobie si³ê, ¿eby nadal ¿yæ."

Czy Worowka dokona w³a¶ciwego wyboru?

Kochani powiem Wam ¿e siêgaj±c po ,,Worowke" mia³am du¿e wymagania wzglêdem tej czê¶ci. I powiem Wam ¿e nie spodziewa³am siê ¿e dosta³am du¿o wiêcej ni¿ bym chcia³a. Powiedzieæ ¿e ksi±¿ka jest ¶wietna, to za ma³o.

Ksi±¿ka od pierwszej do ostatniej strony trzyma w napiêciu. Wielkim zaskoczeniem s± dwa epilogi z czego drugi to wielkie wow?

Nie jest to ksi±¿ka dla ludzi o s³abych nerwach chyba ¿e macie jakie¶ tabletki od serca lub na uspokojenie ? nie no a tak serio znajdziecie tu sceny które niekoniecznie mo¿e ka¿dy z Was polubiæ. Trzymaj±ca w napiêciu, ¿e ¶wietnie wykreowanymi bohaterami ksi±¿ka która nie sposób od³o¿yæ. Emocje siêgaj± zenitu, akcja goni akcjê. Znajdziecie tu dawkê humoru oraz emocje które doprowadz± Was do ³ez.

Ca³a seria to petarda któr± polecam bez dwóch zdañ. A dla autorki wielkie gratulacje za pomys³ i wykonanie, chcia³abym zobaczyæ film nagrany na podstawie Pani ksi±¿ek.

Avatar u¿ytkownika - bookaholic-in-me
bookaholic-in-me
Przeczytane:2023-02-09, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Ksi±¿ki mafijne na sta³e zadomowi³y siê na pó³kach polskich ksiêgarni, a propozycji podjêcia siê tego tematu jest ca³e mnóstwo. Jednak gdybym dosta³a w ciemno jedn± stronê wyciêt± z tej historii, wiedzia³abym od razu, ¿e to dzie³o Pani Pauliny. Ma swój niepowtarzalny styl, niezwyk³y kunszt pisarski i przyk³ada ogromn± wagê do ka¿dego niuansu, który umieszcza w swoich ksi±¿kach. Nie waha siê te¿, by szokowaæ, ³amaæ serca i nie oszczêdza swoich bohaterów. Udowodni³a to ju¿ w poprzednich swoich pozycjach i udowadnia tak¿e w tej. Szanuj±c jej twórczo¶æ oraz nieopisany ogrom pracy, jak± w³o¿y³a w stworzenie ca³ego ¶wiata Wasina, to bêdzie krótka, tre¶ciwa recenzja, w której skupiê siê na ogó³ach. Po szczegó³y zachêcam siêgn±æ do lektury - mi³o¶nicy mroczniejszej, pe³nej zaskoczeñ lektury nie bêd± zawiedzeni. ,,Worowka" to trzeci tom ,,Serii gruziñskiej" i nie da siê w pe³ni cieszyæ z lektury, nie znaj±c poprzednich czê¶ci. Tytu³owa worowka to towarzyszka wora i w³a¶nie historiê Igora i jego Paj±czka - Aiszy, opowiada ta pozycja. Nie mo¿na jej odmówiæ emocji, bowiem daje ich wiele, od strachu o ¿ycie postaci, po rado¶æ z ka¿dego ich sukcesu. Otrzymujemy tu mafiê bez jakiejkolwiek cenzury - brutaln±, krwaw±, niemal bezlitosn±, ale i nieco zabarwion± politycznie. Nic nie jest przes³odzone, momentami, wstrz±saj±c tym czytelnika, lecz z drugiej strony to w³a¶nie ten zabieg nadaje ksi±¿ce tak wysokiej dawki realizmu. Lecz tak¿e niebezpieczeñstwa, bowiem nie da siê przewidzieæ, co czeka na czytelnika na kolejnej stronie, a specyficzny, nasi±kniêty strachem o przysz³o¶æ klimat, towarzyszy nam nieustannie. Ta ksi±¿ka to zderzenie kultury czeczeñskiej i gruziñskiej, dla mnie absolutnie obcych, st±d z jeszcze wiêksz± przyjemno¶ci± odkrywa³am kolejne szczegó³y ich dotycz±ce. I chocia¿by pod tym wzglêdem z powie¶ci wyziera przeogromny research Autorki, którym jestem zachwycona i ponownie, jak przy ka¿dym spotkaniu z twórczo¶ci± Pani Pauliny, chylê przed ni± za to czo³a. Ta ksi±¿ka jest bowiem tak skonstruowana, ¿e ka¿dy element w niej siê pojawiaj±cy po prostu do siebie pasuje, wszystko ze sob± siê ³±czy, wszystko ma sens i nic nie zostaje pominiête. A to naprawdê rzadko spotykane, zw³aszcza w tak szalenie skomplikowanej opowie¶ci, jaka zosta³a tu przedstawiona. Nie zabraknie te¿ elementu humorystycznego, dziêki mojej ukochanej postaci z ca³ej serii - Kaliny i równocze¶nie ciesz± mnie i szokuj± jego losy w tej pozycji. Lecz tak¿e drodze g³ównych bohaterów z przyjemno¶ci± siê przygl±da³am - dojrzewaniu Aiszy i temu, jak pokonywa³a w³asne s³abo¶ci oraz przeobra¿eniu Igora i jego priorytetów, przy czym nadal pozosta³ w du¿ej mierze sob± - Rze¼nikiem, jakiego poznali¶my wcze¶niej. Zachwyci³ mnie równie¿ pomys³ na dwa epilogi, przedstawienie jednego wydarzenia z dwóch ró¿nych perspektyw, który mo¿e zupe³nie zmieniæ odbiór zakoñczenia i w³a¶nie nawet one udowadniaj±, jak niesamowit±, nieustraszon± wychodz±c± poza schematy i posiadaj±c± nieokie³znan± bazê pomys³ów Autork± jest Pani Paulina. Chapeau bas, po prostu!

Avatar u¿ytkownika - Zfascynacjaoksia
Zfascynacjaoksia
Przeczytane:2023-01-31, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2023,

Paulina Jurga jak zwykle nie zawodzi i funduje czytelniczkom odurzaj±c± lekturê, która zarazem zniewala, trzyma w nieopisanym, stale rosn±cym napiêciu, jak i torpeduje lawin± skrajnych, obezw³adniaj±cych emocji, unosz±cych siê w powietrzu jeszcze d³ugo po przekroczeniu fina³u, który swoj± drog± ponownie wbija w fotel i pozostawia w totalnym oszo³omieniu.

Pisarka jest znana z tego, ¿e nie oszczêdza ani swoich bohaterów, ani czytaj±cych. Tym razem by³o podobnie, nakre¶lone postacie musz± zmierzyæ siê z mrocznymi demonami przesz³o¶ci, które postanawiaj± powróciæ w najgorszym z mo¿liwych momentów. Jak widaæ, kpi±cy los ukoi³ nadziej± i szczê¶ciem tylko po to, by za chwilê móc wszystko okrutnie odebraæ. Paulina Jurga ponownie zafundowa³a niewyobra¿alne emocjonalne tortury i genialnie poprowadzon± fabu³± trafia w najciemniejsze zakamarki ludzkiego serca, tylko po to, by za moment rozgnie¶æ je drobny py³. Fani mia¿d¿±cych rollercoasterów z pewno¶ci± bêd± w pe³ni usatysfakcjonowani lektur±.

Akcja jest równie wartka, jak w poprzednich czê¶ciach, niebezpieczeñstwo bije niemal z ka¿dej strony, dlatego czytaj±cy tak naprawdê nie ma ani chwili wytchnienia. Ta ksi±¿ka wci±ga na tyle mocno, ze na czas lektury otaczaj±ca nas rzeczywisto¶æ w ogóle nie istnieje, ca³± dusz± przebywamy w mafijnym ¶wiecie, tu¿ obok Rze¼nika i Aiszy, których teraz mamy okazjê poznaæ lepiej, na dodatek z zupe³nie innej strony.

"Worowka" to obezw³adniaj±ca, niebezpieczna, funduj±ca niepojête, ekstremalne doznania historia, która wielokrotnie wami wstrz±¶nie. Mroczny klimat, wartka, nieobliczalna akcja, rozpalaj±ce, odwa¿ne gor±ce sceny oraz ci±g³e uczucie niepokoju, sprawiaj±, ¿e przepadamy w niej ca³kowicie. Zanurzcie siê w tej zniewalaj±cej powie¶ci i przekonajcie siê na w³asnej skórze, jak dalej potocz± siê losy dwójki niebanalnych, pokiereszowanych przez okrutny los bohaterów, dla których nieproszone uczucie zdaje siê byæ prawdziwym przekleñstwem, ale zarazem jedyn± szans± na wybawienie od demonów przesz³o¶ci. Polecam ca³ym sercem!

Inne ksi±¿ki autora
Matnia
Paulina Jurga0
Ok³adka ksi±zki - Matnia

Los nie jest dla Marty ³askawy. Wszystko wskazuje na to, ¿e na zawsze bêdzie musia³a po¿egnaæ siê ze swoj± polsk± to¿samo¶ci±, a imiê i nazwisko Marta...

Czarne ¿agle. K³amstwo. Tom 1
Paulina Jurga0
Ok³adka ksi±zki - Czarne ¿agle. K³amstwo. Tom 1

Nazywam siê Marcos Noire. Gdy mia³em trzyna¶cie lat, widzia³em, jak wieszano mojego ojca. By³ piratem, a ja poszed³em w jego ¶lady. O jego tragicznym losie...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Opad