Okładka książki - Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000

Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000

,,Byliśmy trochę oszołomami: skoro mamy nowe czasy i wszystko jest możliwe, to robimy" - mówi jeden z bohaterów książki Wszystko jak leci. Z transformacyjnego oszołomienia można żartować, lecz problemy rynku muzycznego tamtych lat nie zawsze należały do zabawnych. To były wielkie zmiany, wielkie marzenia i - często - wielkie rozczarowania. Wszyscy szukali swojego miejsca w kapitalistycznym wyścigu, który właśnie wystartował.

Autor oddaje głos ludziom tworzącym popowy rynek muzyczny lat dziewięćdziesiątych: założycielom firm fonograficznych, których entuzjazm miał przegrać z wielkimi zachodnimi korporacjami, dziennikarzom ,,Rock'n'Rolla", ,,Gazety Wyborczej", ,,Brumu" i ,,Machiny" czy twórcom pierwszych komercyjnych stacji radiowych. To również opowieść o największych ówczesnych gwiazdach, z których tylko nieliczne utrzymały się do dzisiaj na powierzchni, o ich sukcesach i porażkach, kuluarowych rozgrywkach.

Tomasz Lada stworzył wciągającą historię mówioną o czasach, kiedy - parafrazując Anitę Lipnicką - wszystko się mogło zdarzyć.

Informacje dodatkowe o Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2025-08-20
Kategoria: b.d

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze Muzyka rozrywkowa Polska ok. 1990-1999

Kup książkę Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000

Zagrani na śmierć. Mroczne ścieżki polskiego undergroundu
Tomasz Lada0
Okładka ksiązki - Zagrani na śmierć. Mroczne ścieżki polskiego undergroundu

,,Serce mi szybciej bić zaczyna, morfina, haszysz, amfetamina". Ale jak wyglądało życie tych, którym serce zabiło zbyt szybko? Rołt, Skandal i Sadek -...