Okładka książki - Wszystko różowe

Wszystko różowe

Narodziny głębokiej miłosnej relacji to prawdopodobnie najpiękniejsza i najtrudniejsza rzecz, jakiej można doświadczyć. Może być impulsem do emocjonalnego dojrzewania i odkrywania prawdziwego sensu życia. Właśnie tym jest dla Karoli i Jędrka, którzy poznają się na koncercie i oboje ulegają pełnej emocji chwili. On jest wschodzącą gwiązdą, a ona z pozoru zwykłą dziewczyną. Na kartach tej książki znajdziesz barwny opis początków ich wspólnej podróży.

„Wszystko różowe” to powieść o kobiecej uczuciowości i miłości w jej wszystkich wymiarach – od głębokiej emocjonalności aż po pełną pasji erotykę.

Adela „Mokosz” Mokoszańska – z wykształcenia psycholożka, której pasją są spotkania w żeńskim gronie. Relacje romantyczne, miłość i seksualność to coś, o czym kobiety chcą rozmawiać. Dlatego zdecydowała się napisać powieść, w której te tematy tworzą tło dla głębokiego spotkania głównej bohaterki z samą sobą.

Informacje dodatkowe o Wszystko różowe:

Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2025-01-20

Kup książkę Wszystko różowe

Wszystko różowe - opinie o książce

Prawdziwa miłość przytrafia się dosyć rzadko, ale mało osób zastanawia się nad powodami tego stanu rzeczy. Z pewnością jest ich wiele, ale do najbardziej popularnych możemy zaliczyć: stawianie innym zbyt wysokich wymagań, niechęć do zaryzykowania podyktowana obawą przed odrzuceniem oraz brak zaangażowania mającego na celu okazanie uczuć i poprawę niektórych wad. Te i inne przyczyny sprawiają, że ewentualne szczęście nas omija i tylko nieliczni w porę zechcą coś zmienić na lepsze.

Zarys fabuły

W książce spotykamy Karolinę zajmującą się obsługą techniczną festiwali. Na jednym z nich miał wystąpić Yarylo (Jędrek), idol wielu kobiet, który dzięki swoim występom wzbudzał wiele emocji. Dziewczyna początkowo podchodziła do tego wydarzenia z pewnym lekceważeniem, myśląc o nim, jak o innych piosenkarzach jego pokolenia. Tymczasem wokalista dając z siebie wszystko zrobił na niej głębokie wrażenie i po zakończonym koncercie spotkanie z nim zakończyło się utratą przytomności u Karoli. Chłopak odwiedził ją w szpitalu zostawiając czekoladę z numerem telefonu, z którego podczas urlopu pod wpływem przemyśleń, grzesznych myśli i obejrzanych materiałów z chęcią skorzystała. Jak potoczą się dalsze losy bohaterów? Jakie uczucia będą kierowały Jędrkiem? Czy Karola zaakceptuje jego pracę i problemy z nią związane? Do jakich wniosków dojdą? O tym w książce „Wszystko różowe” autorstwa Adeli Mokoszańskiej.

Jak grom z jasnego nieba

Autorka za sprawą głównej bohaterki ukazała przypadek kiedy to zakochanie pojawia się niespodziewanie i przejmuje nad nami stery. Szczęśliwie Karola nie popełniła błędu i postanowiła zaryzykować pisząc wiadomość na podany numer. Natomiast w naszym życiu często nie mamy takiej odwagi, by spróbować, bo boimy się porażki. Myślę, że jest to podyktowane presją ze strony otoczenia, które cieszy się czyimś niepowodzeniem zamiast wspierać pogrążonych w bólu. Najlepiej byłoby w przypadku każdej relacji ustalić swoje wizje i dojść do konsensusu, ale jednocześnie pamiętać, że i tak może nie wyjść, a czas pokaże jak będzie. Powinniśmy wziąć sobie to do serca i otworzyć się na ewentualne uczucia, gdy nadejdzie na nie chwila.

Zaangażowanie

Kolejnym ważnym przesłaniem jest pełne zaangażowanie w relacje, które wiąże się ze wspólnym pokonywaniem problemów i pełną akceptacją drugiego człowieka. Obecnie o tym dużo osób zapomina i w razie braku akceptacji czegokolwiek, wolą odejść od partnera zamiast spróbować, jakoś temu zaradzić. Czasem niewielki wysiłek z naszej strony może czynić cuda i to wraz ze szczerą rozmową przyniosą poprawę i rozkwit miłości w danym związku, ale na to potrzeba odpowiedzialnego podejścia do życia i próby postawienia się na miejscu tej drugiej połówki.

Podsumowanie

Książkę czytało mi się z przyjemnością i dużym zainteresowaniem wywołanym rozwijającym się uczuciem między bohaterami. W tym przypadku mamy romans współczesny z nieco pikantniejszymi scenami pełnymi metafor i epitetów, które podkreślają miłosne życie bohaterów. Akcja prowadzona jest dwutorowo, a mianowicie w czasie obecnym oraz w tym sprzed roku kiedy Karola poznała Jędrka. Obcojęzyczne zwroty zostały przetłumaczone w przypisach, co podnosi jakość lektury. Okładka przedstawia głównego bohatera, którego pseudonim nawiązuje do bóstwa Słowian, a sam mężczyzna przyciągnie wzrok niejednej czytelniczki. Gorąco polecam tę refleksyjną historię wszystkim, którzy chcą zobaczyć, jak prawdziwe uczucie rośnie i umacnia się w sercu dwojga młodych ludzi oraz tym, którzy pragną zrozumieć na czym należy tak naprawdę opierać zdrową i trwałą relację w związku.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Warszawskiej Firmie Wydawniczej.