Okładka książki - Wyspa w środku miasta. 15 opowieści o byciu samemu wśród innych

Wyspa w środku miasta. 15 opowieści o byciu samemu wśród innych

Wyspa w środku miasta to kolejny tom opowiadań Katarzyny Ryrych, który – z charakterystyczną dla autorki czułością i wrażliwością – dotyka tematów osamotnienia, wykluczenia i poszukiwania siebie. Piętnaście historii splata się tu w zbiorowy portret młodych ludzi, którzy – choć otoczeni światem, rówieśnikami, rodziną – czują się jak samotne wyspy dryfujące po oceanie codzienności.

Ryrych, nie unikając trudnych pytań, portretuje bohaterów w momentach kryzysu – na granicy wytrzymałości emocjonalnej, w cieniu odrzucenia, lęku i niewidzialności. Ich głosy brzmią autentycznie, bez retuszu, a każdy z nich próbuje – często po omacku – odnaleźć bezpieczny ląd: miejsce zrozumienia, bliskości i akceptacji.

Każdej z opowieści towarzyszy komentarz psychologiczny, stanowiący pomost między przeżyciami bohaterów a światem czytelnika. Dzięki temu tom staje się nie tylko literacką refleksją, ale i narzędziem wsparcia – dla młodzieży, rodziców, nauczycieli i terapeutów.

Wyspa w środku miasta to opowieść o tym, jak trudno być częścią grupy, gdy wszystko w środku krzyczy: „Nie pasuję!”. Ale to także książka o nadziei – że nawet w największym tłumie można odnaleźć kogoś, kto usłyszy naszą pieśń.

Informacje dodatkowe o Wyspa w środku miasta. 15 opowieści o byciu samemu wśród innych:

Data wydania: 2025-09-24
Kategoria: Dla młodzieży

Kup książkę Wyspa w środku miasta. 15 opowieści o byciu samemu wśród innych

PogaDuchy
Katarzyna Ryrych0
Okładka ksiązki - PogaDuchy

Każdy stary dom ma swoje tajemnice. Trudno się powstrzymać, żeby nie wejść przez zardzewiałą furtkę do zarośniętego ogrodu, nie spróbować nacisnąć klamki...

Księżniczka na wygnaniu czyli osiem żywotów Reginy Różyczki
Katarzyna Ryrych 0
Okładka ksiązki - Księżniczka na wygnaniu czyli osiem żywotów Reginy Różyczki

Regina Różyczka opuszcza dom dziecka w dniu osiemnastych urodzin. Wbrew nazwisku jej życie nie jest usłane różami, lecz kolcami. Od dzieciństwa błąkała...