Ok³adka ksi±¿ki - Z g³owy

Z g³owy

Ocena: 4 (5 g³osów)
Inne wydania:

Nominowana do Nagrody Literackiej Nike autobiograficzna opowie¶æ Janusza G³owackiego - pisarza cenionego w kraju, który na pocz±tku lat.80. znalaz³ siê na emigracji.

Brawurowa gawêda o barwnym ¿yciu artystycznym PRL-u, mimo siermiê¿nych czasów, a potem ¿yciu w mitycznym Nowym Jorku, który przysz³o G³owackiemu poznawaæ z perspektywy imigranta. Pe³na niepowtarzalnego humoru, ironii i absurdu ksi±¿ka o powik³anych losach artysty, czêsto krytyczna, a nawet bolesna w konstatacjach, ale fascynuj±ca i ujmuj±ca dowcipem.

Informacje dodatkowe o Z g³owy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2018-10-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

wiêcej

Kup ksi±¿kê Z g³owy

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Z g³owy - opinie o ksi±¿ce

Moja dusza nie zespoli³a siê z ksi±¿± "Z g³owy". Po prostu nie poczu³am jej. Mo¿liwe, ¿e powodem by³ fakt, i¿ nie znam twórczo¶ci Janusza G³owackiego, zatem autobiografia nie by³a opisem szczególnego dla mnie twórcy. Poza tym nie podoba³a mi siê pewna maniera chwalenia siê autora swoimi osi±gniêciami, tak jakby chcia³ wymóc na czytelniku pozytywn± opiniê na temat swych dokonañ. G³owacki napisa³ ksi±¿kê o sobie, ale wed³ug mnie w nieciekawy sposób i nie grzesz±c skromno¶ci±, a wrêcz niewiele maj±c do powiedzenia. Nie poczu³am klimatu lat osiemdziesi±tych, w które próbowa³ mnie wci±gn±æ, jedynie poczu³am siê "ma¼niêta" pêdzlem atmosfery tamtych czasów, ale w ni± nie wpad³am.
Avatar u¿ytkownika - chimerzasta
chimerzasta
Przeczytane:2023-06-21, Ocena: 4, Przeczyta³am,

Dobrze ¿e historyjki krótkie, szkoda, ¿e nierówne pod k±tem promowanego tu humoru. Choæ z drugiej strony takie przecie¿ jest ¿ycie. Generalnie: mo¿na przeczytaæ, ale nie zmieni³a ona mojego ¿ycia, ¶wiatopoglêdu, itd

¦wietna i niezwykle wci±gaj±ca ksi±¿ka. Autobiografia Janusza G³owackiego, który niezwykle barwnie opisuje swoje losy emigranta, który musi siê odnale¼æ w nowej rzeczywisto¶ci Nowego Jorku. Ale w swoich rozwa¿aniach autor wielokrotnie  pozwala sobie na powroty do PRL-owskiej Polski. Wspomina dawne lata wplataj±c w swoje opowie¶ci opisy ówczesnej ojczyzny, jej absurdów. Opisuje barwne postacie, artystów, którzy starali siê ¿yæ na przekór ustrojowi, cenzurze i próbowali zostawiæ po sobie jaki¶ ¶lad. Wspominaj±c pocz±tki pobytu w Stanach wskazuje na trudno¶ci jakie go spotka³y, na to jak powoli musia³ od nowa budowaæ swoj± pozycjê pisarza i dramaturga, który by³a w Polsce na zupe³nie innym poziomie. To opowie¶æ o cz³owieku, który wci±¿ jest rozdarty miêdzy miejscami, w jakich przysz³o mu ¿yæ.

Avatar u¿ytkownika - Twiggy
Inne ksi±¿ki autora
Bezsenno¶æ w czasie karnawa³u
Janusz G³owacki0
Ok³adka ksi±zki - Bezsenno¶æ w czasie karnawa³u

Ostatnia ksi±¿ka wybitnego pisarza zmar³ego latem 2017 roku. Nawi±zuj±ca form± do s³ynnego Z g³owy narracja o wspó³czesnej Polsce, pe³na - tak...

Good night, D¿erzi
Janusz G³owacki0
Ok³adka ksi±zki - Good night, D¿erzi

Powie¶æ osnuta wokó³ losów s³awnego pisarza Jerzego Kosiñskiego - polskiego ¯yda, który zrobi³ w USA wielk± karierê i którego...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje