Okładka książki - Zapomniany

Zapomniany

Kontynuacja Zmyślonego – romansu, który skradł Wasze serca oraz… Wasz spokój.
Weronika i Igor prowadzą pozornie spokojne życie. Pozornie, ponieważ ich myśli wciąż wracają do wiadomości pozostawionej w Radomicach. Czują oddech Kamila na plecach.
Pewnego dnia Weronika zostaje zaatakowana przez tajemniczego nożownika, a przeszłość powraca ze zdwojoną mocą. Zaczynają rozumieć, że pewnych spraw nie da się zamieść pod dywan.

Wracają do miejsca, w którym historia zatacza koło. Ktoś ich obserwuje, śledzi i zastrasza. Miłość, która miała być fundamentem, staje się ciężarem, a ich bezradność prowadzi do tragedii.

Morderca jest cały czas o krok przed nimi.

Czy tym razem nie czeka nas romantyczne i dobre zakończenie?
A może nic nie jest takie, jakie się wydaje?
Sprawdź…

Avatar użytkownika - Recenzja_Oliwii
Recenzja_Oliwii
Przeczytane:2026-02-21, Ocena: 6, Przeczytałam, Współpraca Recenzencka ,

Zapomniany - Ewelina Dobosz

Dziękuję wydawnictwu Werbel za możliwość przeczytania tej książki.

'Nigdy nie zapomnij o przeszłości w niej czai się mrok.'

Lektura przeznaczona dla dorosłych czytelników.

To moje drugie spotkanie z piórem autorki.

I moja kolejna styczność z thillerem, a w nim wątek romantyczny. Muszę przyznać, że to jest trudne połączenie, a autorce udało się to świetnie połączyć. Historia pełna emocji, napięcia i nieoczekiwanych zwrotów akcji.

Z niecierpliwością wyczekiwałam kontynuacji. Zakończenie poprzedniego tomu dało takie echo...

Ta część pokazała, jak trudna potrafi być miłość, jeśli ma się przed sobą tajemnice.

Autorka pokazała też, jak łatwo jest manipulować i zastraszać, aby dopiąć swego celu. Byłam szczerze zaskoczona tym człowiekiem, który miał obsesję na punkcie Weroniki. Niespodziewałam się tego...

Powieść idzie dwutorowo, co daję nam prawdziwy wulkan uczuć jaki targał naszymi bohaterami.

Czy polecam?

Oczywiście. To historia, która pokazuje, że czasami trzeba podjąć duże kroki, aby uzyskać spokój.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"- Igor, znam ten wzrok. Coś kombinujesz...

Odwracam się przez ramię i patrzę na kobietę, dla której byłbym w stanie zrobić wszystko.

Nawet zaryzykować własne życie."

"Mógłby manipulować mną jak zabawką, gdyby tylko chciał, ale na moje szczęście tego nie robi. Mogę mu ufać. Tym właśnie jest miłość? Nie wiem, nie lubię się bawić w nazywanie tak skomplikowanych spraw".

"Czy to słuszny ruch?

Czy warto wybudzać demona, który być może sam z siebie by nie zaatakował?

Och, nie. Niestety ten demon już raz przekroczył granicę, która jest dla nas świętością.

Jeżeli to wszystko ma się kiedyś skończyć, niech lepiej skończy się jak najszybciej."

"- To uczucie, że ktoś pragnie twojej śmierci jest okropne. Świadomość, że ta druga osoba jest w stanie zaryzykować wszystko, byle tylko cię zniszczyć, boli. I tak naprawdę nie wiem, czego my oczekujemy. Nawet jeśli złapiemy wtykę Kamila, on znajdzie kolejną. Jestem o tym przekonana, dlatego tak bardzo się boję.

Łapię ją za rękę i chowam jej drobne palce w swojej pięści.

- Obiecałem ci, że doprowadzę tę sprawę do końca, skarbie. Pamiętasz, jak wtargnąłem do twojego domu?

- Raczej trudno mi będzie o tym zapomnieć.

- Co ci wtedy powiedziałem?

- Że zwrócisz mi wolność, jak tylko upewnisz się, że jesteś bezpieczny.

Uśmiecham się i patrzę jej w oczy."

"Czasami tak się w życiu układa, że mimo swoich największych starań nie możesz nic zrobić."

"Przez cały czas ją obserwuję, jakbym chciał się upewnić, że to wszystko jest prawdziwe.

Wtedy też podejmuję jedyną słuszną decyzję, od której już nie widzę powrotu.

Nie mówię jej o tym.

Być może nigdy nie powiem.

Cel uświęca środki. Bardzo rzadko, ale jeśli chodzi o życie osoby, którą kochasz, możesz wyciągnąć nawet najbrudniejsze karty."

„Zapomniany” to historia, która od początku wciąga w mroczny, niepokojący świat, gdzie przeszłość nieustannie daje o sobie znać i nie pozwala bohaterom zaznać spokoju. Książka stanowi kontynuację losów Weroniki i Igora, którzy próbują rozpocząć nowe, pozornie normalne życie, jednak wydarzenia z Radomic wciąż powracają w ich myślach i emocjach. Tajemnicza wiadomość pozostawiona w przeszłości oraz atak nożownika sprawiają, że poczucie bezpieczeństwa zostaje zachwiane, a bohaterowie znów stają twarzą w twarz z zagrożeniem, które wydaje się być zawsze o krok przed nimi.

Akcja powieści rozgrywa się głównie w Radomicach – miejscu, które staje się niemal osobnym bohaterem historii. Mała miejscowość, w której pozornie nic niezwykłego się nie dzieje, skrywa wiele sekretów, a atmosfera jest ciężka i pełna napięcia. To przestrzeń osaczenia, w której każdy może być podejrzany, a zaufanie staje się luksusem. Autorka bardzo dobrze oddaje klimat niepewności, budując poczucie zagrożenia poprzez drobne szczegóły, spojrzenia, obserwację bohaterów i powolne narastanie emocjonalnego napięcia. Czytelnik ma wrażenie, że razem z postaciami jest śledzony i nigdy nie wie, co wydarzy się za chwilę.

Weronika w tej części pokazana jest jako bohaterka bardziej dojrzała, ale jednocześnie naznaczona traumą i lękiem, które wpływają na jej decyzje. Igor natomiast próbuje chronić zarówno ją, jak i siebie przed przeszłością, która wciąż upomina się o swoje. Ich relacja jest bardzo emocjonalna – miłość, która miała być bezpiecznym schronieniem, zaczyna stawać się ciężarem. Pojawia się strach, poczucie bezradności i ciągła świadomość, że ktoś ich obserwuje, co dodatkowo komplikuje ich uczucia i zachowanie. Autorka pokazuje, jak trauma, manipulacja i niepewność mogą wpływać na relacje międzyludzkie oraz jak trudno budować zaufanie, gdy przeszłość nie pozwala o sobie zapomnieć.

Powieść łączy elementy thrillera psychologicznego z wątkiem romantycznym, tworząc historię, w której emocje odgrywają równie ważną rolę jak intryga kryminalna. Motyw powracającej przeszłości jest jednym z głównych filarów fabuły – książka pokazuje, że pewnych wydarzeń nie da się całkowicie wymazać, a konsekwencje decyzji mogą wracać nawet po wielu latach. W powieści pojawia się także refleksja nad odpowiedzialnością za własne wybory, kruchością bezpieczeństwa oraz tym, jak łatwo człowiek może stać się więźniem własnych lęków i emocji.

Podczas czytania towarzyszy silne napięcie, ciekawość i niepokój, który narasta wraz z rozwojem fabuły. Są momenty, w których serce przyspiesza, pojawia się obawa o los bohaterów i chęć jak najszybszego poznania rozwiązania tajemnicy. Książka potrafi wywołać frustrację, strach, a jednocześnie ogromne zaangażowanie emocjonalne – trudno oderwać się od historii, ponieważ kolejne rozdziały tylko pogłębiają ciekawość i podsycają atmosferę zagrożenia.

To propozycja dla miłośników thrillerów psychologicznych z wątkiem romantycznym, szczególnie dla osób lubiących mroczne, klimatyczne historie, w których emocje bohaterów są równie istotne jak sama intryga. Powieść przypadnie do gustu czytelnikom ceniącym napięcie budowane powoli, rozbudowaną psychologię postaci oraz relacje oparte na niepewności, strachu i namiętności.

„Zapomniany” to historia o przeszłości, która nigdy nie odchodzi na dobre, o miłości wystawionej na próbę i o lęku, który potrafi zniszczyć poczucie bezpieczeństwa. Jeśli lubicie książki, które wciągają, nie pozwalają spokojnie oddychać i zostają w głowie jeszcze długo po zakończeniu lektury, ta powieść będzie bardzo dobrym wyborem.

Okładka książki pasuje do pierwszego tomu. Widzimy na ciemnym tle parę, prawdopodobnie naszych głównych bohaterów. Książkę czytałam w formie elektronicznej, recenzję pisałam zaraz po jej poznaniu, ale w dniu publikacji recenzji, książka jest u mnie. Jest świetnie wydana! Barwione brzegi, idealnie pasują! I robi robotę... okładka jest satynowa w dotyku, co robi jeszcze lepsze wrażenie. Każdy rozdział graficznie ładnie się prezentuje, dla mnie to spory plus. Czymś ją wyróżnia. Ma skrzydełka, które chronią ją przed uszkodzeniami mechanicznymi. Na jednym z nich przeczytacie kilka zdań o autorce. Sroki okładkowe na pewno zwrócą na nią uwagę. Kremowe strony, czcionka wystarczająca dla oka, a marginesy i odstępy między wersami zostały zachowane. Mamy dwóch narratorów, a przy każdym rozdziale datę i miejsce akcji.

Moje pierwsze samodzielne spotkanie z piórem autorki. Raz czytałam powieść, którą napisała w duecie, ale ta zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Pióro, jakim posługuje się autorka jest lekkie i przyjemne. Nie ma podczas czytania żadnych przeszkód i blokad, które utrudniałyby poznawanie kolejnych rozdziałów. Myślę, że tak jak ja, wpadniecie szybko do świata bohaterów. Obserwowałam ich bardzo dokładnie i miałam wiele różnych myśli w głowie. A przede wszystkim: czemu wcześniej nie sięgnęłam po samodzielne książki Eweliny? Niestety, nadal na to pytanie nie umiem znaleźć odpowiedzi... Dobosz dobrze wie, jak zachęcić czytelnika, by nie mógł oderwać się od lektury. Wie jak pisać, by czytelnik przy niej pozostał, a nawet wtedy, kiedy nie czyta - to myśli o fabule. Czyli tak, jak było to ze mną...

Tak, dobrze czytacie. Ja czytałam ją po nocach, a w dzień rozmyślałam. Tak ich sytuacja weszła mi do głowy, że nie chcieli mnie bohaterowie ani na chwilę opuścić. Nic nie mogłam z tym zrobić. A to dowodzi temu, że książka jest naprawdę bardzo dobra i warta Waszej uwagi. W dodatku akcja ma odpowiednie tempo, które raz zwalnia, by zaraz przyspieszyć i wywrócić w miarę poukładany świat do góry nogami.

Weronika i Igor to postacie znane osobom, które czytały pierwszy tom. Dla mnie byli obcy i byłam ciekawa, czy wejdę bez problemu do środka ich historii, bez poznania przeszłości. Byli na tyle przystępni, że nie miałam z tym żadnego problemu. Długo zastanawiałam się, czy pisać o Werce i Zmyślonym osobno. Są to bohaterowie z krwi i kości jak pozostali, ale czy wzbudzili we mnie sympatię? Ciężko mi stwierdzić, ponieważ byłam ogromnie zainteresowana akcją, nimi niekoniecznie. Stanowili element obowiązkowy i to właśnie dzięki nim tak zainteresowałam się fabułą, że nabrałam ochoty na poznanie pierwszej części i innych pozycji od pisarki.

Ważnym punktem w tej powieści są emocje, których jest tutaj sporo. Momentami aż czuć to, co czują postacie. Strach, lęk, samotność, ból i wiele innych sprawia, że książka tak jakby staje się autentyczna. A sprawa Weroniki i Igora zapada w pamięci i bardzo chcemy, by wszystko było z nimi okej. Może nie wstrząsnęła mną do głębi, ale wrażenie wywarła. Jest to powieść obyczajowa, romans z nutką sensacji. Sporo się dzieje, jest intryga, spisek, kłamstwa... Jest też miłość, przyjaźń... Trochę wątków się przewija i zasługuje na uwagę.

Reasumując uważam, że jest to naprawdę bardzo dobrze napisana powieść. Z konkretną fabułą, dynamiczną akcją i mocnymi postaciami, których na spokojnie moglibyśmy spotkać w swoim życiu. Jestem zaskoczona przystępnością i chciałabym już teraz polecić tę pozycję osobom, które lubią powieści obyczajowe/romanse z nutką sensacji. Z pewnością nudzić się przy tej pozycji nie będziecie. Ja jestem bardzo zaskoczona i zadowolona.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-02-19, Ocena: 5, Przeczytałam,

Czy masz czasem wrażenie, że nawet kiedy wszystko wygląda na poukładane, wystarczy jeden impuls, by cały misternie zbudowany spokój rozsypał się jak domek z kart?

,,Zapomniany" Eweliny Dobosz wciągnął mnie już od pierwszych stron i muszę przyznać, że szybko zrozumiałam, że to nie będzie bezpieczna, miękka lektura na jeden wieczór. To książka, która nie pozwala czytać się obojętnie. Tutaj z każdą stroną czuć, że spokój Weroniki i Igora jest tylko iluzją, a każdy kolejny krok prowadzi ich bliżej miejsca, w którym wszystko już raz się posypało.

Autorka bardzo sprawnie buduje napięcie i nie epatując tanimi chwytami. To raczej gęsty klimat, niepokój sączący się między wierszami i to nieprzyjemne wrażenie, że ktoś zawsze jest o krok przed bohaterami. Wątek tajemniczego nożownika nie jest tylko dodatkiem do fabuły - on realnie zmienia sposób, w jaki patrzymy na codzienność Weroniki i Igora, i sprawia, że zwykłe sceny nabierają zupełnie innego, cięższego wymiaru.

Czytając ,,Zapomnianego" łapałam się na tym, że bardziej niż samej zagadki kryminalnej, przyglądam się relacji bohaterów. To nie jest cukierkowy romans, tylko związek naznaczony lękiem, przemilczeniami i konsekwencjami dawnych decyzji. Dobosz pokazuje, że miłość bywa fundamentem, ale potrafi też stać się ciężarem, gdy zamiast dawać oparcie, dokłada kolejne warstwy strachu. W tej historii jest dużo emocji: niepokoju, bezradności, złości, ale też tej cichej nadziei, że może jednak da się to wszystko poukładać.

Styl autorki jest lekki w odbiorze, ale nie płytki. Strony uciekają same, bo akcja raz zwalnia, by za chwilę przyspieszyć i wywrócić wszystko do góry nogami. Podoba mi się, że nie dostajemy tu przesadnie drastycznych scen ani taniej sensacji. Zamiast tego jest napięcie, które siedzi pod skórą i każe myśleć o tym, komu właściwie można zaufać. I o tym, że niektórych spraw naprawdę nie da się zamieść pod dywan, choćby bardzo się chciało.

Ocena: 8,5/10 - bo ,,Zapomniany" to dla mnie udane połączenie thrillera z wątkiem obyczajowo-romantycznym, które zostawia po sobie ślad. Jest to książka o konsekwencjach, o wyborach, które bolą, i o prawdzie, która potrafi zniszczyć więcej, niż naprawić. Jeśli lubisz historie, które wciągają, budzą niepokój i nie dają prostych odpowiedzi, myślę, że będzie to lektura idealna dla Ciebie. Dla mnie była to intensywna, emocjonalna podróż, a jej finał długo krążył mi po głowie.

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2026-02-18, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

"Zapomniany" jest kontynuacją "Zmyślonego". Jest to thriller z elementami romansu, w którym Ewelina Dobosz ponownie nie daje nam chwili oddechu. Niby Weronika i Igor prowadzą spokojne życie, ale... No właśnie, to tylko pozory, gdyż ich myśli zaprząta wiadomość pozostawiona w Radomicach. Kamil jest tuż za nimi. Gdy Weronika zostaje zaatakowana przez tajemniczego nożownika, przeszłość wraca... a oni do znienawidzonego miejsca. Historia zatacza koło. Ktoś ich obserwuje, śledzi i zastrasza. Czują się bezradni. Zło jest tuż przed nimi. Czy ich relacja przetrwa? Nieufność, zwątpienie potrafią zabić każdą, nawet najsilniejszą miłość. Decyzje będą trudne, bolesne i raniące.

"Z Igorem rysujemy wokół siebie normalność, która ma być reakcją na beznadziejność, która wiruje nad naszymi głowami. Czekamy na zderzenie z czymś, co z pewnością nam się nie spodoba."

Wraz z bohaterami zastanawiamy się, czy miłość może być darem czy przekleństwem. Dochodzi do tego poświęcenie, walka o bezpieczeństwo oraz aspekt wybaczenia. Podziwiamy ich za determinację i siłę w tej nierównej walce. Ale czy ostatecznie im jej starczy? Jaką cenę przyjdzie zapłacić za prawdę? Pewne rzeczy można głęboko zakopać, ale one i tak wyjdą na powierzchnię w najmniej spodziewanym momencie.

"(...) okazał się twoim przekleństwem i powinnaś o nim zapomnieć, a nie traktować go jak swoją zmyśloną fantazję."

Podczas lektury przebiegały mi ciarki po plecach, mimo nowych faktów, nic nie było pewne ani oczywiste. To układanka, w której wydaje się, że nic nie jest przypadkowe. Czy rzeczywiście? I jeśli tak, to jak to wszystko połączyć? Liczne intrygi, nawarstwiające się tajemnice, kolejne zbrodnie, napięcie i zwroty akcji, co chwilę miało miejsce coś zaskakującego. A zakończenie... autorka wyprowadza nas w przysłowiowe pole.

"Coraz bardziej wierzę w to, że za tym wszystkim stoi ktoś, kto zna nas lepiej, niż nam się wydaje."

"Zapomniany" to thriller romantyczny o miłości wystawionej na próbę. To książka, w której prym wiedzie aura tajemniczości, nuta grozy, niepokoju, mroku, ale również humoru czy poruszenia. To książka z tych, które dosłownie przeczołgają człowieka emocjonalnie! Czy Weronika i Igor pokonają zło, zamkną drzwi do przeszłości i zaznają spokoju? Sprawdźcie!

Bądź tak po prostu
Ewelina Dobosz 0
Okładka ksiązki -  Bądź tak po prostu

Miłość nie pyta, skąd przychodzisz. Miłość pokazuje ci drogę, którą powinieneś iść. Ania i Oliwier spotykają się przypadkiem na promie wycieczkowym. Dla...

Nie nasza godzina
Ewelina Dobosz 0
Okładka ksiązki - Nie nasza godzina

Czy każda miłość zasługuje na to, by dać jej szansę? Laura żyje w dwóch światach. Pierwszym jest szkoła prywatna, w której jako nauczycielka rozwija swoją...

Opad
Opad