Zapukaj, zanim zginiesz

Kiedy Agata i Radek dziedziczą po swoim dalekim wuju willę pod Warszawą, sądzą, że przeprowadzka z Wybrzeża, skąd pochodzą, jest świetną szansą na nowy start w życiu.

Niestety nie wiedzą, że ich spadek obwarowany został niecodziennymi warunkami, a z domem ich wuja łączy się dawna nierozwiązana sprawa morderstwa.

Czy rodzeństwu uda się rozwiązać tę zagadkę? Co kryje w sobie pięć tajemniczych pokoi na strychu, do których nikt nie wchodził od wielu lat?

Tego dowiecie się z 34. już powieści Alka Rogozińskiego, autora słynącego z łączenia klasycznych intryg kryminalnych z dużą porcją czarnego humoru.

Informacje dodatkowe o Zapukaj, zanim zginiesz:

Wydawnictwo: Purple Book
Data wydania: 2024-07-03

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Zapukaj, zanim zginiesz

Zapukaj, zanim zginiesz - opinie o książce

Avatar użytkownika - DZZG
DZZG
Przeczytane:2024-08-11,

Klasyczna intryga kryminalna to kolejna powieść Alka Rogozińskiego „Zapukaj, zanim zginiesz".
  Rodzeństwo Radek i Agata wprowadzają się do domu w Piastowie, który przepisał im stryjeczny wuj. Jednak warunkiem otrzymania go w pełni jest rok mieszkania w nim i co tydzień otwieranie jednego pokoju. Wkrótce okazuje się, że tragiczna przeszłość tego miejsca nie pozwala o sobie zapomnieć.
  Historia wykluwa się ze zbrodni, gdzie motyw domu z tajemnicami raczej nie budzi lęku, za to optymistyczna atmosfera zakrapiana jest  nutką niepokoju. Efektowna opowieść, sprawnie napisana i naładowana mrocznymi, niewyjaśnionymi opowiastkami, kręci się wokół łamigłówek. Absorbująca fabuła pełna zawijasów, niespodziewanych zwrotów akcji, gdzie z każdego zdania próbuje przebić się jakiś sekret. Ciekawa komedia, przerywana świetnym humorem z pazurem i naturalnie kąśliwymi dialogami z domieszką sarkastycznych porównań. Wątek morderstwa i 5 intrygujących drzwi staje się siłą napędową wydarzeń. Wciągający obraz małego społeczeństwa, a dokładnie mieszkańców ulicy Kryminalnej to cały wachlarz wyrazistych osobowości oraz „plotki, kłamstwa, złodziejstwo, oszustwa, zdrady, morderstwo".
  Polecam kawał dobrej komedii kryminalnej, gdzie echo tragicznej przeszłości potrafi trzymać czytelnika w niepewności do samego końca.

Powieści Alka biorę w ciemno, bo bardzo lubię Jego poczucie humoru, słowotwórstwo i umiejętność tworzenia niezwykle barwnych postaci, które wikła w takie skomplikowane historie, że można dostać kręćka.

Oczywiście wśród książek autora mam swoje ulubione i do tej pory myślałam że seria o Teściowych będzie moją ulubioną, ale już widzę że „Zapukaj zanim zginiesz” wyszła na prowadzenie i nie mogę się doczekać dalszego ciągu.

Agata i Radek – rodzeństwo mieszkające razem po śmierci rodziców, otrzymuje informację że daleki pokrewieństwem wuj przeniósł się na łono Abrahama i zostawił im w spadku dom w Piastowie. Przenosiny w okolice Warszawy do dość okazałej willi to jak spełnienie marzeń. Ale spadek jest obwarowany różnymi poleceniami. Po pierwsze – rodzeństwo musi w domu spędzić rok – nie może domu w tym czasie sprzedać ani wynająć. Po drugie – na strychu jest pięć pokoi, do których klucze będą otrzymywać po kolei co tydzień od notariusza i absolutnie nie wolno wejść tam wcześniej. Jeśli któryś z warunków zostanie złamany, dom przejdzie na własność nielubianych kuzynów. W sumie nic wielkiego, ale Agata i Radek tuż po wprowadzeniu zostają „nawiedzeni” wizytą wszystkowiedzącej sąsiadki i wręcz zawaleni ilością sensacyjnych informacji o mieszkańcach ulicy Kryminalnej oraz o zbrodni jaka przed laty dokonała się w odziedziczonej rezydencji. Czy w obliczu tych faktów uda im się zachować spadek?

Przepełnione sarkazmem dialogi między rodzeństwem, fantastyczna ciocia Genia, która mimo przekroczenia 7miu dekad nadal chłonie z życia wszystko co się da i w pełni wpisuje się w epokę dzieci kwiatów, a witalnością mogłaby obdzielić kilkoro dwudziestolatków, a do tego Mario, Róża i Darski… I wielbicielom Alka więcej mówić nie potrzeba. Ubaw po pachy, czytanie w komunikacji miejskiej grozi uduszeniem lub narażeniem na dziwne spojrzenia współpasażerów.

Avatar użytkownika - patrycjalukaszyk
patrycjalukaszyk
Przeczytane:2024-07-21,

Rodzeństwo Agata i Radek dziedziczą po dalekim krewnym willę pod Warszawą. Początkowa euforia związana z niespodziewanie cennym spadkiem opada, gdy okazuje się, że w zwiążku z posiadłością krążą makabryczne plotki, a zapis w testamencie sprawia, że pięć tajemniczych pomieszczeń jest zamkniętych i mogą być otwierane stopniowo co tydzień, zgodnie z ostatnią wolą wuja. Co rodzeństwo w nich znajdzie?

Pierwszy raz miałam okazję poznać twórczość Alka Rogozińskiego i z pewnością nie będzie to ostatni!

Połączenie kryminalnej intrygi i przedniego poczucia humoru autora było strzałem w dziesiątkę! Bawiłam się doskonale śledząc kolejne perypetie wśród sąsiadów, ploteczki, wzajemne oskarżenia, gafy i miłostki. Uczestnicy tej historii to prawdziwa feeria barwnych postaci, z których jedna była ciekawsza od drugiej, z przymrużeniem oka ukazując różne stereotypy i zabawnie nimi manipulując. Wścibska sąsiadka wiedząca wszystko o wszystkich? Obecna! Ekscentryczny gwiazdor - reżyser popularnych filmów? Jest! Właścicielka sklepu ezoterycznego z mistycznymi wizjami? Oczywiście! Tiktokowy influencer jako jeden z głównych bohaterów? I on się znalazł! A to dopiero początek, bo podobnych osobistości jest tu znacznie więcej.

Bardzo mi przypadła do gustu zagadkowa fabuła. Z jednej strony mamy tu wspomniane satyryczne elementy w związku z przeprowadzką rodzeństwa i odkrywaniem okolicznych mieszkańców. Z drugiej - tajemnica wuja, który zostawił bardzo skrupulatne i równie ekscentryczne wytyczne, co do kolejnych etapów otwierania drzwi i poznawania sekretów domu. Od początku bardzo mnie to zaintrygowało i byłam ogromnie ciekawa, jak ostatecznie potoczą się zdarzenia. Kocham takie zagadki bazujące na niejasnych wskazówkach oraz sekretach i zdecydowanie się nie zawiodłam. Kolejne informacje odkrywają interesującą intrygę z mocnymi, zbrodniczymi elementami. Wspaniałą zabawą było typowanie, kto jest tu winny, a finalne odpowiedzi usatysfakcjonowały i jednocześnie narobiły ochoty na kontynuację :)

Z pewnością nie będzie to jednostkowe spotkanie z autorem, bowiem jego lekkie pióro, humor i pomysłowość bardzo trafiły w to, co lubię w podobnych komediach kryminalnych. Wszystko było wyważone i zgrabnie nakreślone, zapewniając solidną dawkę relaksującej i poprawiającej humor lektury. Jeśli lubicie podobne klimaty, to serdecznie polecam ten tytuł! :)

Avatar użytkownika - Dagus93
Dagus93
Przeczytane:2024-07-14,

Książka "Zapukaj, zanim zginiesz" Alka Rogozińskiego to prawdziwa perełka. Zabiera nas w pełną tajemnic i nieoczekiwanych zwrotów akcji podróż do małego miasteczka pod Warszawą, a pochłonęłam ją... w jedno popołudnie!

Główni bohaterowie, Agata i Radek, odziedziczyli po swoim wuju nie tylko willę, ale i niebezpieczne tajemnice. Pięć tajemniczych pokoi w tym kryminale będą nas nieźle intrygowały! Co w sobie skrywają?

Rogoziński mistrzowsko łączy klasyczne elementy kryminału z subtelnym humorem, który dodaje tej powieści lekkości i świeżości. Czytając tę książkę, czułam się, jakbym wraz z bohaterami odkrywała kolejne zakamarki dawnej tajemnicy, nie mogąc się doczekać, co wydarzy się na następnej stronie.

Osadzenie akcji w malowniczym małym miasteczku dodaje powieści specyficznego klimatu i urokliwości, których trudno się oprzeć. Idealna książka na letni wyjazd, zapewniająca równocześnie dawkę niezapomnianych emocji i wciągającej fabuły.

Nie mogę się doczekać kolejnych książek Alka Rogozińskiego, ponieważ jego talent do tworzenia niepowtarzalnych, intrygujących historii jest naprawdę wyjątkowy. "Zapukaj, zanim zginiesz" to lektura, która z pewnością zostanie ze mną na długo, zaskakująca i wciągająca do ostatniej strony.

Kolejna lekka powieść kryminalna: może bez dreszczyka, ale za to z humorem.
Dobra na kilka wieczorów, chociaż mam wrażenie, że cięte ostrze autorskiego dowcipu trochę się stępiło...

Agata i Radek, rodzeństwo, które drze koty ale mimo to trzymają się razem. Pewnego dnia dostają w spadku willę po Warszawą. Nie zastanawiają się ani chwili, na Wybrzeżu nie wiele ich trzyma.
Nie powstrzyma ich nawet mroczna przeszłość domu - popełniono w nim morderstwo ani dziwna klauzula w testamencie. Otóż nie mogą go sprzedać ani otworzyć wszystkich pokoi na raz. Stryjek przed śmiercią ukrył w pięciu pokojach na poddaszu wskazówki dotyczące zbrodni dokonanej na ulicy kryminalnej. Każde drzwi są inne, a ostatnie mają srebrną kołatkę i grawer ,,Pulsate antequam moriaris". Z ogromną przyjemnością odkrywałam tę zagadkę wraz z nimi.
Dla stałych czytelników Alka książek wystarczy, że powiem, że pojawi się Darski. A także znana z poprzedniej książki "Balu wszystkich nieświętych" Eugenia-dziarska i wyzwolona staruszka, która klnie jak szewc. A z nią nie ma nudy.

Genialna zagadka kryminalna, nietuzinkowi bohaterowie, ogromna doza humoru. To dla mnie recepta na dobrą zabawę i relaks. Bardzo polecam!
Dajcie znać czy was zachęciłam.

Avatar użytkownika - losar
losar
Przeczytane:2024-07-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Po trupach do celu
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Po trupach do celu

Marlena Jans jeszcze do niedawna była ulubioną aktorką polskich widzów i krytyków, rozchwytywaną, zdobywającą prestiżowe nagrody i zarabiającą fortunę...

Dom tajemnic
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Dom tajemnic

Dwójka przyjaciół, Dominika i Mariusz, dostaje zaproszenie do wzięcia udziału w reality-show. Wraz z dziesiątką innych gwiazd trafia do naszpikowanego...

Dolina Marzeń. Przeszłość
Katarzyna Grochowska