Trzeci tom cyklu ,,Scholomance"
Ratowanie ¶wiata to test, do którego ¿adna szko³a nie zdo³a ciê przygotowaæ - taka jest triumfalna konkluzja trylogii bêd±cej bestsellerem ,,Sunday Times", zapocz±tkowanej Mroczn± wiedz± oraz Ostatnim absolwentem.
Jedyne, o czym nigdy nie mówisz, bêd±c w Scholomance, jest to, co bêdziesz robiæ, gdy siê z niej wydostaniesz - poniewa¿ nawet najbogatszy enklawowiec nie chce kusiæ losu.
Lecz to nierealne marzenie spe³ni³o siê El i jej przyjacio³om. Co wiêcej, nawet nie musia³a zostaæ potwornie z³± czarownic±, jak± mia³a siê staæ wed³ug przepowiedni. Zamiast pozabijaæ enklawowców, uratowa³a ich i teraz wszyscy czarodzieje s± bezpieczni. We wszystkich enklawach ¶wiata zapanowa³y pokój i harmonia.
¯artujê.
Poniewa¿ zamiast El kto¶ inny zacz±³ realizowaæ plan zniszczenia enklaw i wszyscy uratowani przez ni± s± zagro¿eni, a nad ¶wiatem wisi gro¼ba totalnej wojny miêdzy enklawami. Tak wiêc po cudownej ucieczce z Scholomance El musi wróciæ i znale¼æ sposób, ¿eby znów siê do niej dostaæ.
Naprawdê jeden z najlepszych obecnie cykli fantasy, a to jeszcze nie koniec. - CULTURESS.
Scholomance jest mroczn± szko³± magii na jak± czeka³am, a za jej m±dr±, sprytn± i gro¼n± bohaterk± chêtnie pod±¿y³abym wszêdzie - nawet do szko³y pe³nej potworów. - KATHERINE ARDEN
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2023-03-07
Tytu³ orygina³u: The Golden Enclaves
Ryzyko wpisane jest w doros³e ¿ycie i trzeba nies³ychanej wrêcz odwagi i samozaparcia, by je podj±æ. Nikt, nigdy nie da stuprocentowej pewno¶ci na to, ¿e ono siê op³aci, a czasami szale zwyciêstwa przechylaj± siê z jednej na drug± stronê. Niekiedy gra jest niewarta ¶wieczki i podejmowanie go jest kompletnym szaleñstwem, innym za¶ razem mo¿e ono zmieniæ dos³ownie wszystko. W³a¶nie takie ryzyko - mog±ce zmieniæ doczesny ¶wiat, podejmuj± bohaterowie trzeciej czê¶ci cyklu "Scholomance". Pytanie tylko czy ryzykowanie pop³aci oraz ile ludzie zginie w miêdzyczasie?
El po utracie Oriona, pogr±¿a siê w marazmie i rozpaczy. Dziewczyna nie mog±ca zrozumieæ postêpowania swojego ch³opaka (czy faktycznie nim by³), nie mo¿e poradziæ sobie z jego bezsensown± ¶mierci± w trzewiach Paszczora. I zapewne tkwi³aby w tym stanie do koñca swoich dni, gdyby nie wizyta przyjació³ ze Scholomance, którzy informuj± j± o atakach na kolejne enklawy. Tylko Galadriela - bêd±ca anio³em ¶mierci - wed³ug przepowiedni jej prababki mo¿e powstrzymaæ nadci±gaj±ce kataklizmy i tym samym wcieliæ w ¿ycie swój pomys³ na stworzenie enklaw, które by³yby czyste i pozbawione oparcia czarnej magii. Mo¿e siê wydawaæ, ¿e to wyprawa stricte samobójcza, ale na pewno mniej niebezpieczna ni¿ pomys³, który roi siê w g³owie El - powrotu do Scholomance i unicestwienia istoty, która sprowadzi³a ¶mieræ na Oriona.
Nie ukrywam, ¿e z przyjemno¶ci± wróci³am do powie¶ci Naomi Novik i to z bardzo prostej przyczyny - uwielbiam rzeczy nieoczywiste, a taki w³a¶nie jest ca³y ten cykl - zaskakuj±cy, niebezpieczny pod ka¿dym wzglêdem i niekiedy wzbudzaj±cy strach. Co prawda w trzeciej czê¶ci nosz±cej tytu³ Z³ote enklawy, szko³a teoretycznie przesta³a istnieæ, a ilo¶æ z³owrogów drastycznie zmala³a, to kolejne enklawy zaczê³y chyliæ siê ku upadkowi. Miejsca te maj±ce byæ schronieniem dla ca³ych rzesz czarodziejów i ich rodzin okaza³y siê nietrwa³e, a podwaliny na których siê opiera³y, wywodzi³y siê z istnego koszmaru. Czytelnicy zostaj± wci±gniêci w wir czarodziejskiej polityki, która w niczym nie odstaje od tej rzeczywistej - brudne zagrywki to chleb powszedni, dla osób chc±cych utrzymaæ siê przy w³adzy, a g³ówna bohaterka stanowi uosobienie tego, czego wszyscy pragn± - broni, dziêki której ci najbardziej wytrwalsi podporz±dkuj± sobie ca³± resztê spo³eczno¶ci.
Na ca³e szczê¶cie El nie daje siê wci±gn±æ w brudne zagrywki poszczególnych enklaw. By³a outsiderka, przy pomocy najwierniejszych przyjació³ robi to, co musi - czyli ratuje nie chc±c nic w zamian. Lekcja trzecia, a wiêc ta najbardziej bole¶niejsza uderza we wszystkich ca³± moc±. W koñcu wszystkie karty zostaj± ods³oniête i chocia¿ niegodziwcy nie zawsze ponosz± karê, to przesz³o¶æ zaczyna jawiæ siê mo¿e nie têcz± barw, ale z pewno¶ci± przestaje byæ szara i niedostêpna.
Trochê przykro, ¿e ta historia dobieg³a koñca, ale mam szczer± nadziejê, ¿e autorka jeszcze nie raz zabierze czytelników w wêdrówkê po stworzonych przez siebie fantastycznych i pe³nych niesamowito¶ci ¶wiatach.
Przeczytane:2023-09-15, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2023,
A ja siê zastanawia³am, co siê sta³o z Orionem... Zgrabnie i sensownie pozakañczane w±tki i to w taki sposób, ¿e ni cholery bym nie wpad³a na to, ¿e ten tego i tamten tegoten. £a³. Poza monologami El, takimi o ¿yciu i ¶mierci, to tworzenie i rozwa³ka enklaw, z polityk± i romansid³em - TAK! Bardzo ³adnie. Tylko nie³adne jest to, co siê z Liesel dzieje, bo dziêki, ale niekoniecznie tych scen mi potrzeba.