Ta pełna przygód powieść graficzna pokaże ci, że życie jest... fascynująco nieprzewidywalne i bardzo niebezpieczne!
Wybierz się w ekscytującą podróż w czasie! Razem z Gają i Iggym spotkasz groźne dinozaury, gigantyczne ważki, wielkie skorpiony, morskie potwory i całe mnóstwo dziwnych stworzeń, które kiedyś naprawdę istniały. A przy okazji odkryjesz niezwykłą historię ewolucji - od maleńkich bakterii aż po... ciebie!
Czy wiesz, że twoim przodkiem było mikroskopijne zwierzątko przypominające glutka? Albo dziwaczna ryba? To zadziwiające, że nieprzerwany łańcuch życia prowadzi właśnie do ciebie - choć po drodze tyle rzeczy mogło się nie udać, bo życie to ciągła przygoda i ryzyko!
Ta pełna barw, humoru i wiedzy książka zachwyci każdego ciekawego świata czytelnika - niezależnie od wieku.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-12-02
Tytuł oryginału: Livet er livsfarlig! Den utrolige historien om livets utvikling fra bakterier til deg
„Życie jest niebezpieczne” to powieść graficzna, która z rozmachem łączy przygodę, naukę i humor, zabierając czytelnika w niezwykłą podróż przez historię życia na Ziemi. Razem z Gają i Iggym przemierzamy miliardy lat ewolucji od najprostszych form życia, przez dziwaczne ryby i olbrzymie stawonogi, aż po czasy dinozaurów i wreszcie nas samych. Ten szeroki rozmach czasowy robi wrażenie i uświadamia, jak kruchy i pełen przypadków jest nieprzerwany łańcuch istnienia, który doprowadził do współczesnego człowieka.
Największą siłą książki jest forma. Komiksowe kadry pełne są barw, ruchu i pomysłowych ilustracji, które skutecznie przyciągają uwagę i ułatwiają przyswajanie wiedzy. Informacje o ewolucji, zagrożeniach czy dawnych organizmach podane są lekko, często z przymrużeniem oka, dzięki czemu nawet trudniejsze zagadnienia nie przytłaczają. Dialogi bohaterów dodają całości dynamiki, a humor momentami dość mroczny sprawia, że lektura nie jest suchym wykładem.
Muszę jednak zaznaczyć element, który mnie zaskoczył i jednocześnie nieco zniechęcił. W środku książki pojawia się nagle scena oznaczona jako 18+, wyraźnie odbiegająca tonem od reszty opowieści. Motyw, w którym dziewczynka za sprawą dinozaura decyduje się skrzywdzić koleżanki, a także obecność drastycznych, brutalnych obrazów (w tym scen przemocy między zwierzętami), jest bardzo mocny i może być trudny do zaakceptowania, zwłaszcza jeśli ktoś spodziewa się wyłącznie edukacyjnej, przygodowej historii. Ten fragment wybija z rytmu i każe zastanowić się nad grupą docelową książki, bo jednak rozczłonkowane ciała to nie jest zbyt dobry obraz dla dzieci.
Mimo tego zgrzytu „Życie jest niebezpieczne” pozostaje tytułem intrygującym i zapadającym w pamięć. Pokazuje, że życie od zawsze było walką o przetrwanie, pełną ryzyka i nieprzewidywalnych zwrotów. To książka, która potrafi zachwycić rozmachem i pomysłem, ale też zaskoczyć odważnymi, momentami kontrowersyjnymi decyzjami autorów. Z pewnością trafi do czytelników ciekawych świata, lubiących komiksy i gotowych na to, że ta przygoda nie zawsze będzie „bezpieczna”.
131/52/2025
"Życie jest niebezpieczne. Niesamowita opowieść o ewolucji życia od bakterii do ciebie" Reidar Müller Sigbjorn Lilleeng Zysk #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecencencka #ewolucja #dinozaury
Ewolucja życia
Książka w formie powieści graficznej, komiksu? Jesteście na tak czy nie za bardzo? Ja komiksy lubię od dzieciństwa, więc od czasu do czasu chętnie sięgam po taki typ książek.
Tym razem miałam przyjemność wraz z Gają i Igusiem przemierzyć dłuuugą drogę ewolucji życia od bakterii po nas. Jest tu przedstawione naukowe podejście do powstania życia na Ziemi. W formie graficznej bardziej przystępne dla młodszych czytelników niż typowe lekcje w szkole. Spotkacie wraz z bohaterami dinozaury (!), wielkie skorpiony, gigantyczne ważki i wiele innych przeróżnych i dziwacznych stworzeń, które chodziły po naszej planecie wiele milionów lat temu.
Książka przyciąga uwagę przede wszystkim świetnymi ilustracjami, jak także dialogami między Gają a Igusiem, w których nie brak humoru, czasem nawet tego czarnego ;)
"Życie jest niebezpieczne" to wspaniała książka dla czytelników żądnych wiedzy i chętnych do odkrywania tajemnic Ziemi, a także nielada gratka dla wszystkich fanów dinozaurów! Ja bawiłam się przy lekturze doskonale i polecam Wam ją szczerze, warto podarować dla swoich pociech, jak i samemu sobie, a co ;) jeśli lubicie powieści graficzne, to sięgajcie i bawcie się dobrze.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Zysk.
Dziesiąty tom przygód Deadpoola z serii wydawniczej Marvel NOW! 2.0. Podobnie jak cały świat, Wade Wilson bezgranicznie ufa Kapitanowi Ameryce, ale jego...
Zioła leczą takie dolegliwości jak zmęczenie, kłopoty trawienne, problemy skórne, powierzchowne rany, wszystkie uprzykrzone ,,drobiazgi" niekiedy przez...
Przeczytane:2026-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)