Wypadek, który przydarzy się komukolwiek z nas może zmienić w naszym życiu wszystko. Część osób się od nas odwróci i zostaną przy nas tylko prawdziwi przyjaciele. Odmieni się również nasze postrzeganie otaczającego nas świata, co z dużym prawdopodobieństwem wyjdzie nam na dobre. Najważniejsze jest to byśmy z tego zdarzenia wyszli cało i byli zdrowi, a reszta się jakoś ułoży.
Treść
Książka zawiera wspomnienia Any dotyczące jej życia. Wprowadzenie dotyczy przedstawienia najbliższych członków rodziny oraz dość pobieżnego ukazania dzieciństwa autorki i zwyczajów pojawiających się w jej domu. Punktem zwrotnym w jej życiu oraz w książce jest wypadek, w którym brała udział, jako pasażerka samochodu. Od tej chwili w miarę dokładnie przedstawiane są ważniejsze momenty z życia bohaterki. Czytelnik już na początku napotka emocjonujące wydarzenia, a mianowicie przebieg samego wypadku, to co autorka zobaczyła po chwilowej śmierci oraz to kto ją „nawiedził”. Jeśli chcecie zobaczyć jak potoczyły się losy Any, to odpowiedzi znajdziecie w „13-go w Piątek” autorstwa Anynirwany.
Wsparcie
Historia autorki ukazana w książce doskonale wskazuje, jak rodzina oraz bliscy znajomi powinni zachowywać się w stosunku do osoby potrzebującej. Wsparcie otrzymane od bliskich oraz pomoc i odwiedzanie Any podczas jej śpiączki wskazują na głęboką miłość skierowaną do niej. Niestety w obecnych czasach jest to rzadki obraz tak kochającej się rodziny oraz znajomych, którzy z chęcią idą odwiedzić poszkodowaną koleżankę. Każdy pomaga, jak tylko potrafi. Oczywiście trafiają się również źli ludzie, którzy zrobią wszystko, by dołożyć dziewczynie zmartwień, a w tym przypadku jest to rodzina sprawcy wypadku. Tak bywa, że nigdy nie jest w pełni kolorowo, zawsze się ktoś trafi nieczuły i niekulturalny.
Odczucia
Książka niesie za sobą szereg różnorakich przesłań o tym jak powinniśmy postępować oraz o tym czego nie należy robić. Pozycja natchniona jest religijnie i w pewnych sytuacjach może posłużyć do umocnienia wiary. U osób mniej lub w ogóle niewierzących może rodzić różne wątpliwości, co do wiarygodności zdarzeń. Te dylematy pozostawiam czytelnikom do własnej oceny, natomiast dla mnie wydają się dość realne dlatego, że takich świadectw jest więcej i coś w tym musi być prawdziwego. Myślę, że większość czytelników odnajdzie w tej pozycji zdarzenia, które skłonią go do refleksji nad własnym życiem w sferze duchowej lub moralnej.
Podsumowanie
Książkę czyta się z dużym zainteresowaniem dzięki porywającej historii dotyczącej młodej kobiety, która wiele złego i dobrego doświadczyła w swoim życiu. Takie prawdziwe historie skłaniają czytelników do lepszego postrzegania swego życia oraz innych ludzi. Na okładce zobaczymy kolorową „linię życia” wyświetlającą się zwykle się na monitorze w szpitalu, w pewien sposób pasuje ona do treści lektury. Gorąco polecam pozycję wszystkim czytelnikom lubiącym wspomnienia osób silnie dotkniętych przez los oraz odznaczające się dużym ładunkiem uczuciowym skierowanym do innych ludzi.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2016-09-13