Cieszę się ogromnie, że przeczytałam tę ksiażkę i bliżej mogłam poznać życie tej cudownej kobiety oraz jej bliskich. To co przeżyła Ewa w czasie drugiej wojny światowej jest straszne i jestem dla niej pełna podziwu, że potrafiła tak zgrabnie ubrać swoje uczucia w słowa. Tyle już słyszałam i czytałam na temat wojny, jednak wciąż na nowo poznaję coraz to inne i wstrząsające fakty na temat Holocaustu. Przebywanie w obozie Auschwitz-Bircenau, brutane traktowanie, głód, nieludzkie warunki, utrata ojca i brata jest dla mnie wręcz niewiarygodnie do udźwignięcia. To, że ta austriaczka żydowskiego pochodzenia, po mimo przeżytej traumy potrafiła żyć dalej i cieszyć się z życia jest dla mnie godne szacunku i uznania. Podziwiam siłę tej kobiety, jej upór i walkę o przetrwanie.
Po zakończeniu wojny milczała, ułożyła sobie życie, doczekała się dzieci i wnuków. Pytana o tatuaż odpowiadała żartobliwie, że to jej numer telefonu. Wydarzenie wydania dzienników Anne Frank. której ojciec po wojnie stał się dla Ewy ojczymem, otworzyły jej usta. Przestała się hamować i podzieliła się historią jaką przeżyła.
Lektura początkowo jest radosna i przyjemna. Jednak, gdy przechodzimy do kolejnych rodziałów, to już nie jest tak kolorowo. Widzimy tylko szarość, strach, niepewność, rozpacz i zrezygnowanie. Wojna jest bezwzględna i okrutna a najbardziej przeżywają ją dzieci. W ich psychice dochodzi do nieodwracalnych zmian, które rzutują na ich późniejsze życie.
W takich chwilach zawsze odczuwam wielką ulgę, że mnie ominął ten okrutny czas. Czuję wdzięczność dla dziadków, którzy podczas niemieckiej okupacji cudem uniknęli śmierci, gdy uciekali w las a na ich głowami leciały serie kul z karabinu. Mam nadzieję, że takie bestwialstwo już się nie powtórzy i nasze dzieci oraz wnuki unikną przeżyć wojennych.
Polecam tę książkę wszystkim, którzy lubią literaturę faktu. Czyta się szybko, przeżyć i wzruszeń Wam nie zabraknie. Jest to bardzo wartościowa i pouczająca pozycja, godnanaszej uwagi.
Dziękuję bardzo wydawnictwu otwarte za taką wspaniałą biografię.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2013-04-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: After Auschwitz. A story of heartbreak and survival by the stepsister of Anne Frank
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: N/A
Izabela Hebda
Jeśli duszę ludzką można opisać z niezwykłą wrażliwością to Eva wie, jak to zrobić, mówiąc o jej sile i kruchości.(...) Po sześćdziesięciu latach...
Miałam piętnaście lat, kiedy- podobnie jak wielotysięczna rzesza innych deportowanych - znalazłam się w pociągu, w jednym z wielu mrocznych, bydlęcych wagonów, wypełnionych po brzegi ludźmi; nie inaczej niż każdy z nich, po pełnej łoskotu i zgiełku podróży przez Europę, zostałam wyładowana niczym towar przed bramą obozu koncentracyjnego w Auschwitz-Birkenau.