Jest coś niezwykle autentycznego w książkach, które powstają z przyjaźni i szczerych rozmów. Siadając do „After party”, miałam wrażenie, jakbym podglądała dwie niesamowite kobiety przy kawie – bez filtrów, bez spinania się, za to z bagażem życiowych doświadczeń, o których nie każdy ma odwagę mówić na głos. I wiecie co? To było dokładnie to, czego potrzebowałam 🤍
O fabule słów kilka…
To nie jest powieść sensacyjna ani lekki romans. To zbiór rozmów, refleksji i historii, które Paulina Młynarska i Dorota Wellman postanowiły opowiedzieć światu. Każda z nich mierzy się z własnymi demonami, porażkami, radościami – a wszystko to okraszone ogromną dawką wzajemnego szacunku i zrozumienia. Momentami śmiałam się sama do siebie, a chwilę później miałam łzy w oczach. Bo to książka o życiu. Takim prawdziwym, niepoprawionym w Photoshopie.
Głównymi bohaterkami są oczywiście one – Paulina i Dorota. I to jest największy atut tej książki. Żadna z nich nie gra roli „idealnej kobiety”. Opowiadają o swoich kryzysach, błędach, trudnych wyborach, ale też o sile, którą czerpią z bycia sobą. Czytając, czułam, jakbym siedziała obok nich i słuchała rozmowy dwóch przyjaciółek, które wiedzą o życiu wszystko i nic jednocześnie. Emocje? Gwarantowane! Od złości, przez wzruszenie, po ogromny podziw dla ich odwagi.
To nie jest książka, którą się „połyka” w jeden wieczór. To raczej opowieść do smakowania – po jednym rozdziale, z przerwą na przemyślenia. Styl jest bardzo naturalny, momentami reporterski, ale też pełen ciepła. Czujesz, że to one mówią do ciebie wprost z kartek. Zero sztywności, zero patosu. Czysta, prawdziwa rozmowa.
Dla kogo jest ta książka?
Dla każdej kobiety, która kiedykolwiek zastanawiała się, czy to, co przeżywa, jest normalne. Dla tych, które szukają w książkach nie tylko rozrywki, ale też głębszego przekazu. Dla fanek obu autorek – bo poznacie je jeszcze bliżej. I dla tych, które potrzebują usłyszeć: „Hej, nie jesteś w tym sama”💛
Moja ocena: ⭐ 8/10 – bo choć momentami brakowało mi trochę „lektorskiego polotu”, to autentyczność wynagradza wszystko.
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Poradniki
brunetkabooksrec
Dorota Wellman - można ją kochać, nie trzeba jej lubić, nie da się jej zlekceważyć. Dorota nie boi się tematów tabu, trudnych pytań, kontrowersyjnych...
Jedyne życie, jakie ma sens, to życie towarzyskie, twierdził Edward Dziewoński. Dorota Wellman dodaje: kiedy świat wokół nas tylko przyśpiesza, spotkane...