Okładka książki - Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Powieść Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie autorstwa Katarzyny Zyskowskiej to wciągająca, emocjonalna i jednocześnie odważna próba ukazania życia Marii Skłodowskiej-Curie z zupełnie innej perspektywy, niż ta, do której przyzwyczaiły nas szkolne podręczniki. Zamiast skupiać się wyłącznie na jej osiągnięciach naukowych, autorka wydobywa na pierwszy plan jej człowieczeństwo – pragnienia, namiętności, słabości i dramatyczne wybory.

Największą siłą tej książki jest sposób, w jaki Zyskowska prowadzi narrację – dynamiczny, sugestywny i pełen emocji. Już od pierwszych stron czytelnik zostaje wrzucony w sam środek skandalu obyczajowego, który wybuchł wokół romansu Marii z Paulem Langevinem. Sceny ataku tłumu na jej dom są opisane niezwykle plastycznie i działają niemal jak scena z filmu, budując napięcie i ukazując brutalność społeczeństwa wobec kobiety, która odważyła się złamać konwenanse.

Autorka z dużą wrażliwością kreśli dwa najważniejsze romanse w życiu bohaterki. Pierwszy – młodzieńczy związek z Kazimierzem Żórawskim – ukazany jest jako historia niespełnionej miłości, która odcisnęła trwały ślad na psychice młodej Marii. Drugi natomiast, burzliwy i kontrowersyjny związek z Langevinem, pokazuje dojrzałą kobietę, która mimo osiągniętego sukcesu wciąż pragnie bliskości i uczucia.

Warto podkreślić, że Zyskowska nie idealizuje swojej bohaterki. Maria Skłodowska-Curie nie jest tu pomnikową postacią, lecz kobietą z krwi i kości – momentami zagubioną, czasem impulsywną, ale zawsze autentyczną. Dzięki temu czytelnik może lepiej zrozumieć, jak wielką odwagą było jej życie – nie tylko w laboratorium, ale i poza nim.

Ogromnym atutem książki jest także dbałość o realia historyczne. Widać, że autorka przeprowadziła solidny research, dzięki czemu tło epoki – zarówno społeczne, jak i obyczajowe – jest wiarygodne i dobrze oddane. Szczególnie mocno wybrzmiewa hipokryzja ówczesnego świata, w którym mężczyznom wybaczano znacznie więcej niż kobietom. Historia Marii staje się więc nie tylko opowieścią biograficzną, ale również komentarzem na temat nierówności płci.

Styl Zyskowskiej jest lekki i przystępny, co sprawia, że mimo poważnej tematyki książkę czyta się bardzo szybko. Jednocześnie autorka potrafi budować głębokie emocje i skłaniać do refleksji. Niektóre fragmenty, zwłaszcza te dotyczące samotności i społecznego ostracyzmu bohaterki, pozostają w pamięci na długo po zakończeniu lektury.

Podsumowując, „Alchemia” to znakomita powieść biograficzna, która pokazuje Marię Skłodowską-Curie w nowym świetle – nie tylko jako genialną naukowczynię, ale przede wszystkim jako kobietę odważną, namiętną i gotową walczyć o własne szczęście. To książka, która porusza, inspiruje i zmusza do przemyśleń, a jednocześnie przypomina, że za wielkimi nazwiskami zawsze kryją się skomplikowane, ludzkie historie.

Informacje dodatkowe o Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-06-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Kup książkę Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Konwersują jednak "o czymś" - w cichym akcie kobiecej niesubordynacji. O tym, kim panna Skłodowska chciałaby byc, gdybym nie była tym, kim jest: półsierotą bez posagu, ale z mglistą mrzonką o Paryżu.

Trzydzieści dziewięć lat to idealny wiek dla mężczyzny. Ludzkie istnienie zamknięte w swej najdoskonalszej formie. Kobietę w okolicach czterdziestki zaczyna naznaczać biologiczne zmęczenie, skórę stygmatyzują przebyte ciąże, porody, karmienia. Wszystko więdnie, rozciąga się i opada. Tymczasem mężczyzna wtedy rozkwita.

Więcej cytatów z tej książki

Mrok jest po naszej stronie
Katarzyna Zyskowska0
Okładka ksiązki - Mrok jest po naszej stronie

Przeznaczenie zesłało im miłość, historia uczyniła z nich wrogów. Zaczęło się od miłości. I od pewnej chłodnej listopadowej nocy 1938 roku i przypadkowego...

Historia złych uczynków (wyd. 2023)
Katarzyna Zyskowska0
Okładka ksiązki - Historia złych uczynków (wyd. 2023)

HISTORIA RODZINY, W KTÓREJ WSZYSCY POPEŁNILI ZBRODNIE ,,Wszystkie historie są o miłości i śmierci, i ta też będzie właśnie o tym." Nina przyjeżdża...

Opad
Opad