Co chwila w telewizji słychać o napadach, morderstwach lub pobiciach, takie historie mrożą krew w żyłach, a osoby, które przeżyły to na własnej skórze, czasami przez tę sytuację przechodzą przez piekło na ziemi.
Anioł uwięziony w mroku to historia, która skupia się na głównej bohaterce Claire, dziewczyna jako jedyna przeżyła uprowadzenie przez tajemniczego mężczyznę, niestety ten zdążył ją zgwałcić i wyciąć na jej ciele charakterystyczny znak krzyża. Dziewczyna próbuje żyć normalnie, wyprowadza się do innego miasta, żeby się ukryć, niestety już po jakimś czasie psychopata ją odnajduje i tu zaczyna się robić ciekawie, bo mężczyzna, szukając Claire, zabija inne kobiety i to wcale nie mało. Co chwila jest opis kolejnej jego ofiary i trochę to dziwne, ponieważ pomimo tego, że co chwila zabija niewinne osoby, to policja nie może trafić nawet na jeden jego mały ślad.
W książce pojawia się również wątek Jareda typa spod ciemnej gwiazdy, który przeraża Claire, a musi go znosić, ponieważ staje się on jej ochroniarzem. Jest też kilka wątków pobocznych, które nic nie wnoszą do sprawy, ale są też takie, które dopiero pod sam koniec nabierają sensu.
Książka nawet mnie wciągnęła, było mrocznie, ale też trochę erotycznie, chociaż te fragmenty wolałabym pominąć, serio takie opisy penisa, który jest wielki, jak nie wiem co, są bardzo mylące, nastolatki naczytają się takich książek, a potem podczas swojego pierwszego razu rozczarują się i będą myślały, że z ich facetem coś jest nie tak. Oczywiście wisienką na torcie jest zawsze zakończenie i też nie było ono najlepsze, wolałabym trochę wyjaśnienia, wybiegnięcia w przyszłość, a tutaj akcja świetnie się rozwinęła, było tropienie, zamieszanie i koniec tak jakby, trochę w pół zdania moim zdaniem.
Podsumowując, jest to ciekawa i wciągająca historia, niestety czegoś mi w niej zabrakło, niektóre wątki rozbudowałabym bardziej i zrobiła lepsze wyjaśnienie na zakończenie, gdyby autorka to zrobiła, to bardziej wykorzystałaby potencjał tej książki.
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2022-10-20
Karolina Radlak
Mam na imię April i mam dwadzieścia osiem lat. Zabrzmiało to trochę, jakbym przedstawiła się grupie wsparcia anonimowych alkoholików, jednak jest gorzej...
Od dziecka jego pasją był boks. Dziadek wraz z ojcem wprowadzili go w ten świat. Chociaż ojciec nie stanął nigdy na ringu, zabierał go na każdy mecz bokserski...