,,Atlantydzka zaraza" to druga część trylogii ,,Zagadka pochodzenia". Drugi tom, niewiele różni się od pierwszego (przypomnę - tom pierwszy nosi tytuł "Gen Atlantydzki"). Właściwie ma wszystkie jego plusy i minusy. Z tą może tylko różnicą, że całość jest jeszcze mniej prawdopodobna i coraz bardziej zbacza w stronę fantastyki katastroficznej. Na świecie szerzy się pandemia tytułowej atlantydzkiej zarazy, a ludzkości grozi zagłada. Łapiecie klimat?
Jeśli jest tak źle jak napisałam, to jakim cudem trylogia ,,Zagadka pochodzenia" odniosła ogromny sukces wydawniczy? Wszak jeśli wierzyć notce na ostatniej stronie okładki (a nie mam powodów, by jej nie wierzyć) książkę przetłumaczono na 20 języków.
Myślę że odpowiedź tkwi w zderzeniu moich, subiektywnych oczekiwań z rzeczywistością. Sięgając po thriller spodziewam się wiarygodnej historii. Oczywiście, autor może, a wręcz musi uatrakcyjniać opowieść wprowadzając do niej elementy zaskakujące. Musi przy tym jednak dbać o spójność opowieści, a już pod żadnym pozorem nie może brać rozwodu z logiką. Tymczasem mocno naciągana opowieść Riddla wymaga od czytelnika bardzo dużej dozy dobrej woli (nie mam), albo umiejętności całkowitego zawieszenia niewiary i wyrzeczenia się sceptycyzmu (nie potrafię). Jeśli ktoś szuka niewymagającej wysiłku intelektualnego bajki, jeśli potrzebuje zwyczajnie oczyścić umysł bezrefleksyjną lekturą, ,,Zagadka pochodzenia" z pewnością spełni jego oczekiwania. Widocznie w naszych, zabieganych czasach sporo osób potrzebuje takiej formy relaksu i stąd popularność cyklu. Nie widzę w tym nic zdrożnego, jednak osobiście gustuję w innego rodzaju literaturze.
PS. Wśród wielu niewyjaśnionych tajemnic, które być może wyjaśni tom trzeci, jest zagadka imienia (imion?) autora. Nigdzie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie od czego pochodzi skrót A.G. Prawdę mówiąc, podczas lektury dwóch pierwszych tomów trylogii to pytanie zaciekawiło mnie najbardziej.
Informacje dodatkowe o Atlantydzka zaraza:
Wydawnictwo: Jaguar