Okładka książki - Basia i wakacje

Basia i wakacje

Wakacje! Kto ich nie uwielbia? Pamiętam jak zawsze jako dziecko wyczekiwałam tego wyjątkowego czasu. Te wszystkie przygody, atrakcje, coś wspaniałego. A że wakacje już tuż tuż, to warto poznać książkę "Basia i wakacje". Jest to urocza i pełna ciepła pozycja dla najmłodszych czytelników, która doskonale oddaje radość i ekscytację z nadchodzącego lata. Autorka przedstawia perypetie Basi i jej przedszkolnych przyjaciół, którzy z niecierpliwością czekają na wakacje i snują marzenia o różnych, ciekawych formach spędzania wolnego czasu – od wycieczek nad morze, przez górskie wędrówki, aż po pobyt pod namiotem czy w hotelu.

Książka wyróżnia się przyjaznym, prostym językiem, który z łatwością trafia do małych czytelników oraz ilustracjami pełnymi kolorów i szczegółów, które dodatkowo angażują wyobraźnię. Warto podkreślić, że opowieść porusza ważny temat przyjaźni i troski o bliskich – Basia zastanawia się, jak sprawić, by jej przyjaciółka Anielka również miała udane lato, co przekazuje dzieciom ważną lekcję o empatii i wspieraniu innych. To nie tylko atrakcyjna lektura na ciepłe dni, ale także wartościowa treść, pełna mądrości.
Fabuła skupia się nie tylko na planowaniu wakacji, ale również na wartościach takich jak wspólne spędzanie czasu i cieszenie się chwilą w dobrym towarzystwie. To sprawia, że książka jest nie tylko rozrywkowa, ale też edukacyjna, ucząca dzieci, że to, co najważniejsze, to dobre relacje z przyjaciółmi.

"Basia i wakacje" to świetny wybór dla młodych czytelników, którzy chcą poczuć magię nadchodzącego lata i nauczyć się, jak dzielić się radością oraz troską z innymi. To lektura, która z pewnością umili czas oczekiwania na upragnione wakacje i zachęci do rozmów o marzeniach i planach na lato. Basia ponownie nie zawiodła.

Informacje dodatkowe o Basia i wakacje:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-03-26
Dodał/a opinię: natalia6202

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Basia i wakacje

Kup książkę Basia i wakacje

Basia i śmieci
Zofia Stanecka0
Okładka ksiązki - Basia i śmieci

Najnowsza opowieść o Basi już w sprzedaży! Dlaczego na świecie jest tyle śmieci? Co można zrobić, żeby było ich mniej? Jak można ocalić wieloryba...

Basia i przedstawienie
Zofia Stanecka0
Okładka ksiązki - Basia i przedstawienie

Basia i jej grupa przedszkolna szykują przedstawienie niespodziankę. Kto zagra jaką rolę? Czy utrzymanie tajemnicy jest łatwe? Im bliżej przedstawienia...