Okładka książki - Basza smaku

Basza smaku

"Kucharz także pamiętał tę noc..." fragment po którym książka wciąga na dobre "Basza smaku" Saygin Ersin piękna powieść nie z naszych czasów.
Jest wiek XVII miejsce Imperium Osmańskie a w nim młody zdolny Kucharz który dzięki swojemu talentowi trafia do pałacowej kuchni, albo nie żeby było ciekawiej trafia tam przypadkiem a tym przypadkiem jest potrawka z porami. A więc, każdy by cieszył się z takiego zaszczytu, docenienia ze strony ważnych osób ale nie on, ten o to Kucharz ma swój plan, dostał się do pałacowej kuchni żeby się zemścić...a na kim i dlaczego dowiecie się z książki.
Tajemniczy Kucharz, przez całą powieść nie dowiadujemy się nic więcej tak jakby to było jego imię a nie fach. Bardzo tajemnicza powieść szczerze mówiąc po przeczytaniu więcej dowiemy się o tajnikach gotowania niż o nim samym, opisów gotowania, podsmażania i duszenia jest bardzo dużo więc osobą które nienawidzą gotowania może się zakręcić w głowie ale uprzedzam żadne z tych momentów nie są nudne.
W książce miesza się teraźniejszość z przeszłością ale jest to napisane tak przejrzyście że nie wybija czytelnika z toru i łatwo ułożyć sobie to głowie. Bardzo mi się to podoba ponieważ w wielu książkach niestety często musiałam wracać kilka kartek żeby sobie przypomnieć o czym wcześniej czytałam.
Szczerze mówiąc po przeczytaniu opisu bałam się że nie przebrnę przez tą książkę ponieważ historie Osmanów mnie nudzą, pamiętam serial o Sułtanie Sulejmanie i jak w z każdym odcinkiem moja siostra od nowa musiała mi tłumaczyć co, po co i dlaczego. Ciesze się że dałam sobie szanse ponieważ umknęła by mi piękna powieść a Was zachęcam po sięgnięcie Basze Smaku.

Informacje dodatkowe o Basza smaku:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2018-05-23
Tytuł oryginału: Pir-i Lezzet
Język oryginału: turecki
Tłumaczenie: Izabella Mazurek
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Basza smaku

Kup książkę Basza smaku