Ok³adka ksi±¿ki - Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza

Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza

Ocena: 5.07 (43 g³osów)
Inne wydania:

"Bêdzie bola³o" to ksi±¿ka napisana przez Adama Key'a, mê¿czyznê który chcia³ w ¿yciu pomagaæ ludziom. Uda³o mu siê spe³niæ to marzenie. Zosta³ lekarzem, a jako swoj± specjalizacjê wybra³ ginekologiê. Cudowne ¿ycie lekarzy, ubrani w bia³e fartuchy spaceruj± po korytarzach wielkich szpitali. Tylko czy aby na pewno ¿ycie lekarzy, które z boku postrzegamy jako idealne widzimy jedynie ich du¿e zarobki, jest dok³adnie takie jak nam siê wydaje. Ksi±¿ka to do¶wiadczenia i prze¿ycia by³ego lekarza, który przedstawia nam nieco inny obraz ¿ycia cz³owieka, który postanowi³ po¶wiêciæ swoje ¿ycie dla zawodu lekarza.

Adam Key w ksi±¿ce opisa³ faktyczne wydarzenia i przypadki, które do¶wiadczy³ w okresie swojej pracy w zawodzie lekarza. Przedstawi³ dylematy towarzysz±ce lekarzom podczas ich pracy, trudne decyzje i wybory, ale tak¿e pokaza³ ich pracê od strony nieco humorystycznej. Zobrazowa³ inno¶æ ka¿dego przypadku, ich indywidualno¶æ oraz to, ¿e ludzie równie¿ potrafi± sprawiaæ problemy. Lekarz nie tylko jest lekarzem, ale w dalszym ci±gu pozostaje równie¿ cz³owiekiem. Tylko czy na pewno wszyscy o tym pamiêtaj±? Skoro jest lekarzem, to czêsto ludzie uwa¿aj±, ¿e powinien byæ na ka¿de ich zawo³anie. O ka¿dej porze dnia i nocy.

Autor w ksi±¿ce sam opowiada w formie pamiêtnika wspomnienia, co znacznie umila czytanie. Dodatkowo bardzo ciekawa tre¶æ, która opisana jest równie¿ w do¶æ humorystyczny sposób powoduje, ¿e podczas czytania niejednokrotnie zanosi³am siê ze ¶miechu. Z poczuciem humoru autor idealnie wstrzeli³ siê w mój gust, tym lepiej czyta³o mi siê ksi±¿kê.

¦wietna historia, zdecydowanie daj±ca do my¶lenia. Wiele trafiaj±cych w sedno uwag, u¶wiadamiaj±cych czytelnikowi, ¿e lekarz jest tak¿e cz³owiekiem i w³a¶nie tak nale¿y go przede wszystkim traktowaæ.  Pokazuje jak wiele lekarze dla nas po¶wiêcaj± i jak trudnych decyzji dokonuj±. Praca lekarza to przede wszystkim ogromna odpowiedzialno¶æ spoczywaj±ca na jego barkach. Odpowiedzialno¶æ, która mo¿e przyt³oczyæ.

Jednak zawód lekarza to nie tylko sukcesy i uzdrawianie ludzi. Mog± zdarzyæ siê równie¿ pora¿ki. Z t± ró¿nic±, ¿e pora¿ka w ¿yciu lekarza mo¿e zostaæ przyp³acona ¿yciem niewinnej osoby. Niekoniecznie zawinionej przez b³±d lekarza, tylko czy ka¿dy lekarz jest w stanie poradziæ sobie z takimi przypadkami, czy ka¿dy mo¿e nauczyæ siê przechodziæ obojêtnie obok ¶mierci ludzi.

Ksi±¿kê polecam wszystkim, poniewa¿ mo¿e ona nam przybli¿yæ ¿ycie lekarzy i zmieniæ nasze nastawienie do nich. Pokazuje, ¿e oni te¿ maj± prawo byæ zmêczeni i mog± potrzebowaæ odrobiny odpoczynku i  czasu dla swojej rodziny. Dodatkowo jest to ¶wietna dawka dobrego humoru, i ciekawych ¿yciowych przypadków, które wywo³aj± u¶miech na twarzy czytelnika.

Informacje dodatkowe o Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza:

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza

Kup ksi±¿kê Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza

Cytaty z ksi±¿ki

Kobieta zostaje przewieziona na salê operacyjn±, a ja notujê sobie
w pamiêci, by nie wspominaæ przy niej, ¿e jestem ¯ydem. Operacja przebiega szybko i bez ¿adnych komplikacji – pacjentka zostaje matk± ma³ego ch³opca (którego przypuszczalnie ubierze wkrótce w ¶pioszki z doszytym kapturem Ku Klux Klanu, a do r±czki wetknie mu grzechotkê w kszta³cie p³on±cego krzy¿a).

Wiêcej

Oznajmiam pacjentce poradni po³o¿niczej, ¿e musi przestaæ paliæ papierosy. Spogl±da na
mnie takim wzrokiem, ¿e zaczynam siê zastanawiaæ, czy omy³kowo nie powiedzia³em czego¶ w rodzaju: „Chcê wyruchaæ pani kota” albo „Zamykaj± Lidla”.

Wiêcej
Wiêcej cytatów z tej ksi±¿ki

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Mocarne mózgi
Adam Kay0
Ok³adka ksi±zki - Mocarne mózgi

Liczba ludzi, którzy ¿yli do tej pory na Ziemi, to jakie¶ sto miliardów. Gdyby ta ksi±¿ka mia³a opisywaæ ich wszystkich, by³aby zdecydowanie za gruba...

Adam Kay 0
Ok³adka ksi±zki - Bardzo niesamowita medycyna. Przera¿aj±co prawdziwa historia grzebania w ludzkim ciele

Nowa okropnie ¶mieszna ksi±¿ka Adama Kaya, autora bestsellerowej „Twojej anatomii”! Dawno, dawno temu… by³o ca³kiem zabawnie, o ile...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje