Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza

Ocena: 5.07 (42 g³osów)
Inne wydania:

Witaj w ¶wiecie 97-godzinnych tygodni pracy. W ¶wiecie decyzji, od których zale¿y ¿ycie. W ¶wiecie nieustannego tsunami p³ynów ustrojowych. W ¶wiecie, w którym dziennie zarabiasz mniej ni¿ szpitalny parkometr. Po¿egnaj siê wiêc z bliskimi i przyjació³mi…

…i witaj w ¶wiecie lekarza sta¿ysty!

Spisywana potajemnie po niekoñcz±cych siê dy¿urach, bezsennych nocach i przepracowanych weekendach ksi±¿ka komika i by³ego lekarza Adama Kaya Bêdzie bola³o to szczery do bólu opis jego walki na pierwszej linii frontu brytyjskiej s³u¿by zdrowia. Z zabawnych, przera¿aj±cych i wzruszaj±cych zapisków Kaya dowiecie siê wszystkiego, co chcieli¶cie wiedzieæ (i czego woleliby¶cie nie wiedzieæ) o ¿yciu lekarzy na oddziale i poza nim.

¼ród³o opisu:

T³umaczenie: Katarzyna Dudzik

wiêcej

Kup ksi±¿kê Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza

Cytaty z ksi±¿ki

Kobieta zostaje przewieziona na salê operacyjn±, a ja notujê sobie
w pamiêci, by nie wspominaæ przy niej, ¿e jestem ¯ydem. Operacja przebiega szybko i bez ¿adnych komplikacji – pacjentka zostaje matk± ma³ego ch³opca (którego przypuszczalnie ubierze wkrótce w ¶pioszki z doszytym kapturem Ku Klux Klanu, a do r±czki wetknie mu grzechotkê w kszta³cie p³on±cego krzy¿a).

Wiêcej

Oznajmiam pacjentce poradni po³o¿niczej, ¿e musi przestaæ paliæ papierosy. Spogl±da na
mnie takim wzrokiem, ¿e zaczynam siê zastanawiaæ, czy omy³kowo nie powiedzia³em czego¶ w rodzaju: „Chcê wyruchaæ pani kota” albo „Zamykaj± Lidla”.

Wiêcej
Wiêcej cytatów z tej ksi±¿ki

Zobacz tak¿e

Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - anka866111
anka866111
Przeczytane:2022-08-28,

Jak wygl±da praca lekarza – tego na samym pocz±tku drogi i tego na jej koñcu? To w³a¶nie pozwala nam poznaæ w swojej ksi±¿ce Adam Kay. Z jego zapisków przeczytamy ró¿ne historie, jakie prze¿y³ podczas pracy w brytyjskiej s³u¿by zdrowia, a tak¿e ludzi, którym udziela³ pomoc.

Ksi±¿ka wed³ug mnie jest ciekawa i wci±gaj±ca. Napisana „lekko”. Momentami jest ca³kiem zabawnie, momentami mocno przera¿aj±co.

W ksi±¿ce znajdziemy sporo pojêæ medycznych. Do¶æ du¿ym wed³ug mnie plusem jest fakt, ¿e s± one wyja¶nione. Dziêki temu nie mia³am problemu ze zrozumieniem wszystkiego.

„Bêdzie bola³o. Sekretny dziennik m³odego lekarza” to wed³ug mnie ciekawa pozycja dla osób, które chcia³yby dowiedzieæ siê co nieco o pracy lekarza i to u samego ¼ród³a. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawi³a siê równie¿ na moim blogu -

Avatar u¿ytkownika - marektuz
marektuz
Przeczytane:2022-08-21,

Nigdy nie chcia³em i nadal nie chcê zostaæ lekarzem. Nie lubiê patrzeæ na ¿adne zabiegi medyczne w filmach. Pomimo tego, od czasu lektury "Siedmiu wieków ¶mierci" lubiê czytaæ ksi±¿ki o medycynie, dlatego siêgn±³em po "Bêdzie bola³o" Adama Kaya w serialowej ok³adce i muszê ju¿ na pocz±tku przyznaæ, ¿e ta ksi±¿ka jest ¶wietna! Jest to bez w±tpienia najlepsza pozycja o medycynie, któr± do tej pory czyta³em, choæ ró¿ni siê od poprzednich tytu³ów.

"Bêdzie bola³o" nie jest ksi±¿k± naukow± w stylu "Psycho-logiki" czy "Siedmiu wieków ¶mierci" choæ ju¿ bli¿ej mu do tego drugiego tytu³u. Dziêki Adama Kaya to jego pamiêtnik z czasów pracy w szpitalu, od sta¿ysty a¿ do samego koñca tej drogi. Ksi±¿ka ta w sposób ¿artobliwy ukazuje ludzkie dramaty albo te¿ i ludzk± g³upotê. Autor oprócz bycia lekarzem jest tak¿e stand-uperem, dlatego styl jest lekki i zabawny, je¶li kto¶ lubi nieco chamski humor.

Ponadto, ksi±¿ka zawiera w sobie sporo medycznej wiedzy w postaci przypisów oraz informacji na temat tego, jak naprawdê wygl±da praca w szpitalach w Wielkiej Brytanii. Choæ jest to ksi±¿ka medyczna to spokojnie nadaje siê dla totalnych laików, takich jak ja, poniewa¿ Adam Kay t³umaczy wszystko w prosty i przyjemny sposób.

Ksi±¿kê gor±co polecam. Je¶li szukacie fajnego prezentu dla znajomego, rodzeñstwa czy kogo¶ kogo lubicie, a wiecie ¿e ma poczucie humoru to sprezentujcie mu w³a¶nie tê ksi±¿kê, sukces gwarantowany.

Wiêcej moich recenzji znajdziecie na Instagramie @chomiczkowe.recenzje, gdzie serdecznie zapraszam

Kilka lat temu przeczyta³am powie¶æ by³ego lekarza Adama Kaya „¦wi±teczny dy¿ur”, pó¼niej z chêci± siêgnê³am pod „Twoj± anatomiê”, zabawny przewodnik po ludzkim ciele, a dopiero serialowe wydanie „Bêdzie bola³o” zmotywowa³o mnie do siêgniêcia po pierwsz± wydan± na naszym rynku powie¶æ autora.

"Uwaga, na oddziale grasuj± lekarze"

Adam Kay pracuj±c jako sta¿ysta w szpitalu przedstawia realia pracy lekarza w brytyjskiej s³u¿bie zdrowia. Przypadki pacjentów, zabawne, wzruszaj±ce, obrzydliwe i straszne. Absurdy zwi±zane z prac±, wymogami, szkoleniami, godzinami pracy i wysoko¶ci± pensji. Wp³yw pracy na jego ¿ycie i zwi±zek. Czyni to b³yskotliwie, z humorem, ironi±, ale i emocjami, od których trudno uciec.

Przekorny tytu³ „Bêdzie bola³o” nie odnosi siê tylko do czêstego zapewnienia lekarzy, ¿e bola³o nie bêdzie, ale mam wra¿enie, ¿e w wiêkszym stopniu do ich pracy, która wywiera na nich olbrzymie emocjonalne piêtno. Stykaj±c siê codziennie ze ¶mierci±, przegrywaj±c z ni± walkê nie mo¿na pozostaæ niewzruszonym. Tych emocji nie da siê oddzieliæ wykonuj±c tak wymagaj±c± empatii pracê, nie pozostaje ona bez wp³ywu na ich ¿ycie. Nie ka¿dy jest w stanie otrz±sn±æ siê po pora¿ce, jak± jest ¶mieræ pacjenta, zrzuciæ przygniataj±cy ciê¿ar.

Te emocje wyzieraj± z historii opowiadanych przez Kaya, a humor i ironia zdaj± siê byæ dla nich jedynie przykrywk±, pod któr± buzuj±. Nie mo¿na im za to odmówiæ szczero¶ci a¿ do bólu. Có¿, autor ostrzega³, ¿e bêdzie bola³o.

Adam Kay to nagradzany artysta komediowy, autor scenariuszy oraz by³y lekarz. Po roku od skre¶lenia z rejestru lekarzy oraz pod wp³ywem sytuacji politycznej w kraju postanawia opublikowaæ swój dziennik, by pokazaæ wszystkim blaski i cienie pracy w publicznej s³u¿bie zdrowia w Wielkiej Brytanii.

Zawodowe losy bohatera zaczynamy ¶ledziæ od 2004 roku, kiedy to po sze¶ciu latach studiów Adam Kay dostaje pierwsz± pracê w szpitalu jako sta¿ysta. Razem z narratorem zmieniamy szpitale i pniemy siê po szczeblach zawodowych przez posadê sta¿ysty, starszego sta¿ysty, rezydenta i starszego rezydenta a¿ do 2010 roku kiedy to Adam Kay odchodzi z zawodu.

Autor przedstawia nag± i brutaln± prawdê o sytuacji w pañstwowej s³u¿bie zdrowia, pokazuje jaka odpowiedzialno¶æ ci±¿y na lekarzach, w jakich warunkach pracuj± i z jakimi pacjentami musz± sobie codziennie radziæ.

Ksi±¿ka jest pe³na humoru i ¶miechu, ale takiego trochê przez ³zy gdy u¶wiadomimy sobie, ¿e nasze ¿ycie i zdrowie spoczywa w rêkach przepracowanych ludzi. Znajdziemy w niej pe³no zabawnych anagdot, które wywo³aj± u¶miech na naszej twarzy, ale s± tu równie¿ poruszaj±ce i smutne historiê wyciskaj±ce z naszych oczu ³zy. Ogólny wyd¼wiêk ksi±¿ki pomimo jej lekkiego stylu i du¿ej dawki ironni jest bolesny i smutny.

Dziennik czyta siê z przyjemno¶ci±, chocia¿ mia³am obawy co do tej formy, ale szybko siê do niej przekona³am. Autor napisa³ swój dziennik prostym i zrozumia³y jêzykiem. Nie sprawi on problemu nawet najwiêkszemu medycznemu laikowi, a trudniejsze medyczne terminy wyja¶nione s± dok³adnie w przypisach.

Chocia¿ ksi±¿ka opisuje realia pañstwowej s³u¿by zdrowia w Wielkiej Brytanii to du¿o rzeczy ma odniesienie do sytuacji w naszym kraju. Polecam t± ksi±¿kê ka¿demu, kto mia³, ma lub bêdzie mia³ styczno¶æ z pracownikami medycznymi. Ta ksi±¿ka pozwoli uzmys³owiæ, ¿e zawody medyczne to nie³atwa zawodowa ¶cie¿ka. D³ugie i trudne studia, d³uga droga zawodowych awansów, konieczno¶æ ci±g³ego doskonalenia siê, zdawania kolejnych egzaminów, wielogodzinne du¿ury, przepracowanie, zmêczenie, du¿e nara¿enie na choroby, brak ¿ycia prywatnego i towarzyskiego, ogromne obci±¿enie psychiczne, brak wsparcia oraz coraz trudniejsi i co raz bardziej roszczeniowi pacjenci to codzienno¶æ w pracy lekarzy, pielêgniarek i innych zawodów medycznych. Ten dziennik uzmys³awia, ¿e sytuacja jak± mamy w pañstwowej opiece zdrowotnej nie jest win± pracowników, a niewydolnego systemu.

KILKA S£ÓW O AUTORZE
       Adam Kay urodzi³ siê 15 czerwca 1980 roku. Nagrodzony artysta komediowy, pisarz, autor scenariuszy telewizyjnych i filmowych. By³y lekarz. Mieszka w Londynie. Jego ksi±¿ka Bêdzie bola³o sta³a siê w Wielkiej Brytanii numerem jeden na listach bestsellerów, a prawa do jej przek³adu zosta³y sprzedane ju¿ w 17 krajach.

FABU£A
           Adam Kay za nim zosta³ komikiem i autorem scenariuszy filmowych, by³ lekarzem. Pracowa³ w latach 2004-2010 w pañstwowych szpitalach na terenie Wielkiej Brytanii. Jak sam mówi, nie wie dlaczego zosta³ lekarzem. Mo¿liwe do tej decyzji popchnê³a, go m³odzieñcza wizja ratowania ¶wiata oraz rodzina. Kay publikuje swój dziennik, gdzie opisuje ró¿ne przypadki chorobowe oraz ¶mieszne zachowania pacjentów.

Po awansie na starszego sta¿ystê, ka¿dy lekarz wybiera specjalizacjê. Nasz autor id±c  za namow± kolegi zostaje ginekologiem-po³o¿nikiem. Zmotywowa³ go fakt, ¿e ginekolog pomaga dziecku przyj¶æ na ¶wiat i ewentualnie przeprowadza cesarskie ciêcie. Ta wspania³a wizja, prys³a po pierwszym dy¿urze. Nawet na oddziale po³o¿niczo-ginekologicznym mamy styczno¶æ ze ¶mierci± i ratowaniem ¿ycia matki b±d¼ dziecka. To, ¿e ci±¿a przebiega prawid³owo nie znaczy, ¿e poród te¿ bêdzie przebiega³ ksi±¿kowo.

Kay rezygnowa³ z zawodu lekarza, poniewa¿ jeden b³±d spowodowa³ tragediê, z któr± nie móg³ siê pogodziæ.

Bêdzie bola³o… jest pierwsz± ksi±¿k± medyczn±, która zrobi³a na mnie du¿e wra¿enie. Nie do koñca by³am ¶wiadoma, jak wygl±da praca pocz±tkuj±cego lekarza. Nieludzkie godziny pracy, brak snu i urlopu powoduj±, ¿e najlepszy lekarz mo¿e pope³niæ b³±d. Czêsto zawód lekarza odbija siê na ¿yciu prywatnym i towarzyskim. Pacjenci, równie¿ daj± nie¼le popaliæ, a dok³adnie ich pomys³y. Wydaje nam siê, ¿e lekarz ratuje cz³owieka ka¿dego dnia. Jest to b³êdna my¶l. Musi up³yn±æ wiele czasu, aby uratowaæ komu¶ ¿ycie.

Warto siêgn±æ po tê ksi±¿kê, poniewa¿ nie raz mo¿emy siê wzruszyæ, po¶miaæ i nawet pop³akaæ. Autor stworzy³ ¶wietn± narracjê. Czyta siê j± z ³atwo¶ci± i lekko¶ci±. Dziêki tej ksi±¿ce zrozumia³am, czym jest zawód lekarza i jak wiele, zale¿y od niego w kwestii naszego zdrowia, a nawet ¿ycia.

Avatar u¿ytkownika - gosiaczek
gosiaczek
Przeczytane:2018-11-25, Ocena: 6, Przeczyta³am,

"Bêdzie bola³o" to ksi±¿ka napisana przez Adama Key'a, mê¿czyznê który chcia³ w ¿yciu pomagaæ ludziom. Uda³o mu siê spe³niæ to marzenie. Zosta³ lekarzem, a jako swoj± specjalizacjê wybra³ ginekologiê. Cudowne ¿ycie lekarzy, ubrani w bia³e fartuchy spaceruj± po korytarzach wielkich szpitali. Tylko czy aby na pewno ¿ycie lekarzy, które z boku postrzegamy jako idealne widzimy jedynie ich du¿e zarobki, jest dok³adnie takie jak nam siê wydaje. Ksi±¿ka to do¶wiadczenia i prze¿ycia by³ego lekarza, który przedstawia nam nieco inny obraz ¿ycia cz³owieka, który postanowi³ po¶wiêciæ swoje ¿ycie dla zawodu lekarza.

Adam Key w ksi±¿ce opisa³ faktyczne wydarzenia i przypadki, które do¶wiadczy³ w okresie swojej pracy w zawodzie lekarza. Przedstawi³ dylematy towarzysz±ce lekarzom podczas ich pracy, trudne decyzje i wybory, ale tak¿e pokaza³ ich pracê od strony nieco humorystycznej. Zobrazowa³ inno¶æ ka¿dego przypadku, ich indywidualno¶æ oraz to, ¿e ludzie równie¿ potrafi± sprawiaæ problemy. Lekarz nie tylko jest lekarzem, ale w dalszym ci±gu pozostaje równie¿ cz³owiekiem. Tylko czy na pewno wszyscy o tym pamiêtaj±? Skoro jest lekarzem, to czêsto ludzie uwa¿aj±, ¿e powinien byæ na ka¿de ich zawo³anie. O ka¿dej porze dnia i nocy.

Autor w ksi±¿ce sam opowiada w formie pamiêtnika wspomnienia, co znacznie umila czytanie. Dodatkowo bardzo ciekawa tre¶æ, która opisana jest równie¿ w do¶æ humorystyczny sposób powoduje, ¿e podczas czytania niejednokrotnie zanosi³am siê ze ¶miechu. Z poczuciem humoru autor idealnie wstrzeli³ siê w mój gust, tym lepiej czyta³o mi siê ksi±¿kê.

¦wietna historia, zdecydowanie daj±ca do my¶lenia. Wiele trafiaj±cych w sedno uwag, u¶wiadamiaj±cych czytelnikowi, ¿e lekarz jest tak¿e cz³owiekiem i w³a¶nie tak nale¿y go przede wszystkim traktowaæ.  Pokazuje jak wiele lekarze dla nas po¶wiêcaj± i jak trudnych decyzji dokonuj±. Praca lekarza to przede wszystkim ogromna odpowiedzialno¶æ spoczywaj±ca na jego barkach. Odpowiedzialno¶æ, która mo¿e przyt³oczyæ.

Jednak zawód lekarza to nie tylko sukcesy i uzdrawianie ludzi. Mog± zdarzyæ siê równie¿ pora¿ki. Z t± ró¿nic±, ¿e pora¿ka w ¿yciu lekarza mo¿e zostaæ przyp³acona ¿yciem niewinnej osoby. Niekoniecznie zawinionej przez b³±d lekarza, tylko czy ka¿dy lekarz jest w stanie poradziæ sobie z takimi przypadkami, czy ka¿dy mo¿e nauczyæ siê przechodziæ obojêtnie obok ¶mierci ludzi.

Ksi±¿kê polecam wszystkim, poniewa¿ mo¿e ona nam przybli¿yæ ¿ycie lekarzy i zmieniæ nasze nastawienie do nich. Pokazuje, ¿e oni te¿ maj± prawo byæ zmêczeni i mog± potrzebowaæ odrobiny odpoczynku i  czasu dla swojej rodziny. Dodatkowo jest to ¶wietna dawka dobrego humoru, i ciekawych ¿yciowych przypadków, które wywo³aj± u¶miech na twarzy czytelnika.

Ponad dwadzie¶cia lat pracowa³am w S³u¿bie Zdrowia. Zdecydowanie u³atwi³o mi to przeczytanie tej ksi±¿ki, poniewa¿ zna³am terminy medyczne i wiedzia³am co one znacz±. Tak¿e czarne, medyczne poczucie humoru nie jest mi obce. I chocia¿ to niepoprawne to ucieszy³ mnie troszeczkê fakt, ¿e brytyjska S³u¿ba Zdrowia tak¿e boryka siê problemami natury wizerunkowej, sprzêtowej, kadrowej, etycznej czy finansowej. Niestety sytuacje opisane przez autora zdarzaj± siê w rzeczywisto¶ci, te dobre i te niezbyt dobre. W ca³ym tym ba³aganie najwa¿niejszy powinien byæ pacjent ale ¿ycie kieruje siê swoimi prawami. Adam zrezygnowa³ z pracy lekarza. Doskonale go rozumiem. Tak¿e kilkana¶cie lat temu odesz³am z szeroko rozumianej medycyny. Warto przeczytaæ. Szczególnie polecam osobom, którym wydaje siê, ¿e pracownicy medyczni nic nie robi±, ¶pi± tylko na nocnych dy¿urach i zarabiaj± krocie.

Avatar u¿ytkownika - blackithilien
blackithilien
Przeczytane:2024-05-18, Ocena: 4, Przeczyta³am, Czytane na Kindle, 26 ksi±¿ek 2024,

Autor ¶wietnie pisze, ale lekko rozczarowa³o mnie, ¿e pracowa³ jako ginekolog-po³oznik, liczy³am na co¶ o wiele ciekawszego np. chirurgiê i nie tak obrzydliwego. Có¿ - przynajmniej mozna sobie przypomniec, jak durne s± wszystkie kobiet decydyduj±ce siê na rozród.

Fragmenty tej ksi±¿ki powinny byc odczytywane na biologii w szko³ach ¶rednich, ¿eby u¶wiadamiaæ dziewczynom w co chc± siê wpakowac napêdzane spo³ecznym naciskiem.

Avatar u¿ytkownika - Extra_Virgin
Extra_Virgin
Przeczytane:2023-06-04, Ocena: 6, Przeczyta³em, 26 ksi±¿ek 2023,

Na ten moment chyba najlepsza ksi±¿ka przeczytana w tym roku. Pe³na humoru, zabawna ale przy tym pokazuj±ca trudne warunki pracy lekarzy. Co prawda przedstawia realia brytyjskie ale my¶lê ¿e podobny stres, przepracowanie i napiêcie prze¿ywaj± równie¿ polscy medycy. Z czystym sumieniem polecam ka¿demu. Zakoñczenie zaskakuje.

Szokuj±ca! ¦mieszna, ale te¿ przera¿aj±ca, zmusza do wielu przemy¶leñ. Jak wiele jest b³êdów w pracy szpitali, nie chodzi mi o b³êdy pope³niane przez lekarzy, ale o to jak dzia³a ca³y system. Jak wiele trzeba zmieniæ, by zapewniæ lekarzom godne warunki pracy, a przez to wys³aæ do pacjentów wypoczêtego medyka. Momentami przeciera³am oczy ze zdumienia. W to zdumienie wprawia³y mnie nie tylko zasady panuj±ce w szpitalu, ale te¿, a mo¿e przede wszystkim poziom g³upoty niektórych pacjentów.

Avatar u¿ytkownika - zaBOOkowana
zaBOOkowana
Przeczytane:2022-06-14, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Adam Kay opowiada o swojej pracy w roli sta¿ysty w brytyjskim szpitalu. Jeszcze nie jest lekarzem w oczach kolegów po fachu, jednak ju¿ lekarzem dla pacjentów, dyrekcji szpitala i pielêgniarek ze szpitalnego oddzia³u. To dziennik, swoisty pamiêtnik opowiadaj±cy o wielu miesi±cach pasjonuj±cego sta¿u na wielu oddzia³ach, w tym najwa¿niejszym dla Autora - po³o¿niczym oraz karko³omnej pracy i ogromnej odpowiedzialno¶ci, która spoczywa na barkach lekarza. To z jednej strony reporta¿, a z drugiej strony lekko napisana powie¶æ z humorem.

Nie jest to powie¶æ - nie znajdziecie tu rozbudowanych dialogów i wielu bohaterów. To relacja Autora, a zarazem g³ównego bohatera z linii szpitalnego frontu. Adam do¶wiadcza zderzenia z codzienno¶ci±, wielogodzinnych dy¿urów, trudnych pacjentów. Spotykaj± go równie¿ dobre rzeczy, takie jak niesienie pomocy chorym pacjentom, wiele udanych operacji, rozmów, s³ów wsparcia. Niestety w takim zawodzie trzeba równie¿ liczyæ siê z poczuciem pora¿ki.

To majstersztyk w kwestii po³±czenia pamiêtnika z dramaturgi± codzienno¶ci szpitalnej, humoru i szczypty ironii. Dodam, ¿e na podstawie ksi±¿ki powsta³ serial na platformie Canal+, a ksi±¿ka doczeka³a wydania w ok³adce filmowej, która zachêca do obejrzenia. Choæ to przede wszystkim kawa³ dobrej literatury, obok której nie mo¿na przej¶æ obojêtnie. Polecam!

Inne ksi±¿ki autora
Adam Kay 0
Ok³adka ksi±zki - Bardzo niesamowita medycyna. Przera¿aj±co prawdziwa historia grzebania w ludzkim ciele

Nowa okropnie ¶mieszna ksi±¿ka Adama Kaya, autora bestsellerowej „Twojej anatomii”! Dawno, dawno temu… by³o ca³kiem zabawnie, o ile...

Nielekarz, czyli jak wyleczy³em siê z medycyny
Adam Kay 0
Ok³adka ksi±zki - Nielekarz, czyli jak wyleczy³em siê z medycyny

„Nielekarz” to najzabawniejsza, a jednocze¶nie najbardziej poruszaj±ca z dotychczasowych ksi±¿ek Adama Kaya. Jest o byciu lekarzem i o byciu...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Biedna Ma³a C.