KILKA S£ÓW O AUTORZE
Adam Kay urodzi³ siê 15 czerwca 1980 roku. Nagrodzony artysta komediowy, pisarz, autor scenariuszy telewizyjnych i filmowych. By³y lekarz. Mieszka w Londynie. Jego ksi±¿ka Bêdzie bola³o sta³a siê w Wielkiej Brytanii numerem jeden na listach bestsellerów, a prawa do jej przek³adu zosta³y sprzedane ju¿ w 17 krajach.
FABU£A
Adam Kay za nim zosta³ komikiem i autorem scenariuszy filmowych, by³ lekarzem. Pracowa³ w latach 2004-2010 w pañstwowych szpitalach na terenie Wielkiej Brytanii. Jak sam mówi, nie wie dlaczego zosta³ lekarzem. Mo¿liwe do tej decyzji popchnê³a, go m³odzieñcza wizja ratowania ¶wiata oraz rodzina. Kay publikuje swój dziennik, gdzie opisuje ró¿ne przypadki chorobowe oraz ¶mieszne zachowania pacjentów.
Po awansie na starszego sta¿ystê, ka¿dy lekarz wybiera specjalizacjê. Nasz autor id±c za namow± kolegi zostaje ginekologiem-po³o¿nikiem. Zmotywowa³ go fakt, ¿e ginekolog pomaga dziecku przyj¶æ na ¶wiat i ewentualnie przeprowadza cesarskie ciêcie. Ta wspania³a wizja, prys³a po pierwszym dy¿urze. Nawet na oddziale po³o¿niczo-ginekologicznym mamy styczno¶æ ze ¶mierci± i ratowaniem ¿ycia matki b±d¼ dziecka. To, ¿e ci±¿a przebiega prawid³owo nie znaczy, ¿e poród te¿ bêdzie przebiega³ ksi±¿kowo.
Kay rezygnowa³ z zawodu lekarza, poniewa¿ jeden b³±d spowodowa³ tragediê, z któr± nie móg³ siê pogodziæ.
Bêdzie bola³o… jest pierwsz± ksi±¿k± medyczn±, która zrobi³a na mnie du¿e wra¿enie. Nie do koñca by³am ¶wiadoma, jak wygl±da praca pocz±tkuj±cego lekarza. Nieludzkie godziny pracy, brak snu i urlopu powoduj±, ¿e najlepszy lekarz mo¿e pope³niæ b³±d. Czêsto zawód lekarza odbija siê na ¿yciu prywatnym i towarzyskim. Pacjenci, równie¿ daj± nie¼le popaliæ, a dok³adnie ich pomys³y. Wydaje nam siê, ¿e lekarz ratuje cz³owieka ka¿dego dnia. Jest to b³êdna my¶l. Musi up³yn±æ wiele czasu, aby uratowaæ komu¶ ¿ycie.
Warto siêgn±æ po tê ksi±¿kê, poniewa¿ nie raz mo¿emy siê wzruszyæ, po¶miaæ i nawet pop³akaæ. Autor stworzy³ ¶wietn± narracjê. Czyta siê j± z ³atwo¶ci± i lekko¶ci±. Dziêki tej ksi±¿ce zrozumia³am, czym jest zawód lekarza i jak wiele, zale¿y od niego w kwestii naszego zdrowia, a nawet ¿ycia.
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2018-06-06
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: This is Going to Hurt. Secret Diaries of a Junior Doctor
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Katarzyna Dudzik
Doda³/a opiniê:
Patrycja Maty¶niak
Oznajmiam pacjentce poradni po³o¿niczej, ¿e musi przestaæ paliæ papierosy. Spogl±da na
mnie takim wzrokiem, ¿e zaczynam siê zastanawiaæ, czy omy³kowo nie powiedzia³em czego¶ w rodzaju: „Chcê wyruchaæ pani kota” albo „Zamykaj± Lidla”.
„Nielekarz” to najzabawniejsza, a jednocze¶nie najbardziej poruszaj±ca z dotychczasowych ksi±¿ek Adama Kaya. Jest o byciu lekarzem i o byciu...
Pierwsza ksi±¿ka dla m³odych czytelników napisana przez autora g³o¶nych bestsellerów „Bêdzie bola³o” i „¦wi±teczny dy¿ur”. Czy...
Kobieta zostaje przewieziona na salê operacyjn±, a ja notujê sobie
w pamiêci, by nie wspominaæ przy niej, ¿e jestem ¯ydem. Operacja przebiega szybko i bez ¿adnych komplikacji – pacjentka zostaje matk± ma³ego ch³opca (którego przypuszczalnie ubierze wkrótce w ¶pioszki z doszytym kapturem Ku Klux Klanu, a do r±czki wetknie mu grzechotkê w kszta³cie p³on±cego krzy¿a).
Wiêcej