Nigdy nie chcia³em i nadal nie chcê zostaæ lekarzem. Nie lubiê patrzeæ na ¿adne zabiegi medyczne w filmach. Pomimo tego, od czasu lektury "Siedmiu wieków ¶mierci" lubiê czytaæ ksi±¿ki o medycynie, dlatego siêgn±³em po "Bêdzie bola³o" Adama Kaya w serialowej ok³adce i muszê ju¿ na pocz±tku przyznaæ, ¿e ta ksi±¿ka jest ¶wietna! Jest to bez w±tpienia najlepsza pozycja o medycynie, któr± do tej pory czyta³em, choæ ró¿ni siê od poprzednich tytu³ów.
"Bêdzie bola³o" nie jest ksi±¿k± naukow± w stylu "Psycho-logiki" czy "Siedmiu wieków ¶mierci" choæ ju¿ bli¿ej mu do tego drugiego tytu³u. Dziêki Adama Kaya to jego pamiêtnik z czasów pracy w szpitalu, od sta¿ysty a¿ do samego koñca tej drogi. Ksi±¿ka ta w sposób ¿artobliwy ukazuje ludzkie dramaty albo te¿ i ludzk± g³upotê. Autor oprócz bycia lekarzem jest tak¿e stand-uperem, dlatego styl jest lekki i zabawny, je¶li kto¶ lubi nieco chamski humor.
Ponadto, ksi±¿ka zawiera w sobie sporo medycznej wiedzy w postaci przypisów oraz informacji na temat tego, jak naprawdê wygl±da praca w szpitalach w Wielkiej Brytanii. Choæ jest to ksi±¿ka medyczna to spokojnie nadaje siê dla totalnych laików, takich jak ja, poniewa¿ Adam Kay t³umaczy wszystko w prosty i przyjemny sposób.
Ksi±¿kê gor±co polecam. Je¶li szukacie fajnego prezentu dla znajomego, rodzeñstwa czy kogo¶ kogo lubicie, a wiecie ¿e ma poczucie humoru to sprezentujcie mu w³a¶nie tê ksi±¿kê, sukces gwarantowany.
Wiêcej moich recenzji znajdziecie na Instagramie @chomiczkowe.recenzje, gdzie serdecznie zapraszam
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2018-06-06
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: This is Going to Hurt. Secret Diaries of a Junior Doctor
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Katarzyna Dudzik
Doda³/a opiniê:
Marek Tuz
Oznajmiam pacjentce poradni po³o¿niczej, ¿e musi przestaæ paliæ papierosy. Spogl±da na
mnie takim wzrokiem, ¿e zaczynam siê zastanawiaæ, czy omy³kowo nie powiedzia³em czego¶ w rodzaju: „Chcê wyruchaæ pani kota” albo „Zamykaj± Lidla”.
Pierwsza ksi±¿ka dla m³odych czytelników napisana przez autora g³o¶nych bestsellerów „Bêdzie bola³o” i „¦wi±teczny dy¿ur”. Czy...
Liczba ludzi, którzy ¿yli do tej pory na Ziemi, to jakie¶ sto miliardów. Gdyby ta ksi±¿ka mia³a opisywaæ ich wszystkich, by³aby zdecydowanie za gruba...
Kobieta zostaje przewieziona na salê operacyjn±, a ja notujê sobie
w pamiêci, by nie wspominaæ przy niej, ¿e jestem ¯ydem. Operacja przebiega szybko i bez ¿adnych komplikacji – pacjentka zostaje matk± ma³ego ch³opca (którego przypuszczalnie ubierze wkrótce w ¶pioszki z doszytym kapturem Ku Klux Klanu, a do r±czki wetknie mu grzechotkê w kszta³cie p³on±cego krzy¿a).
Wiêcej