Okładka książki - Belle Morte

Belle Morte

Bella Higgin w swojej debiutanckiej powieści przedstawia intrygującą wizję wampiryzmu osadzonego we współczesnych realiach. Mroczne legendy o krwiopijcach zostały tu zastąpione kultem piękna i sławy. Istoty te funkcjonują w tym świecie jako celebryci otoczeni luksusem i uwielbieniem. Żyją w wielkich rezydencjach, do których dostęp mają jedynie zapraszani do Domu ludzcy dawcy, którzy zresztą po opuszczeniu murów Domu również są wielbieni jak gwiazdy.

Główną bohaterką powieści jest Rennie, młoda dziewczyna, która dobrowolnie trafia do Belle Morte, jednego z pięciu Domów wampirów. Jednak motywacja Renie różni się od tej, którą kierują się inni dawcy krwi. Dziewczyna nie pragnie sławy ani bogactwa, chce tylko odnaleźć swoją siostrę, która przepadła bez śladu po przekroczeniu progu Belle Morte pięć miesięcy wcześniej.

Autorka wykorzystuje w powieści znane wampiryczne motywy, nadaje im jednak nowoczesny wymiar. Zamiast polować w ciemnych zaułkach, wampiry z Belle Morte zapraszają śmiertelników do swojej posiadłości, oferując im luksusowe życie i sowitą zapłatę w zamian za krew. To nie tylko odwrócenie klasycznych schematów, ale także ciekawy komentarz na temat kultu sławy i gotowości do poświęceń w imię popularności. Bella Higgin potrafi wciągnąć czytającego, tworząc klimat tajemnicy i napięcia. Razem z Renie odkrywamy kolejne sekrety Domu, a wampiry, chociaż pozornie zhumanizowane, wciąż budzą niepokój swoją dwoistą naturą. W Belle Morte wcale nie jest tak przyjemnie, jak mogłoby się wydawać. Ograniczona wolność, kontrola korespondencji, brak telefonu i Internetu oraz życie pod ciągłym nadzorem sprawiają, że Belle Morte wydaje się bardziej więzieniem niż luksusową posiadłością, chociaż więzieniem nadal luksusowym. Nie mogło się obejść w powieści bez wątku romantycznego, czego się spodziewałam, czytając opis. A jest nim relacja Renie i jednego z wampirów, Edmonda Dantèsa,

która niejednokrotnie balansuje na granicy fascynacji i niebezpieczeństwa. Na szczęście obyło się bez scen zbliżeń, co bardzo mi się spodobało. Wątek romantyczny nic na tym nie stracił, jest subtelny, rozwija się powoli i przede wszystkim jest przekonujący. Jest naprawdę doskonale zbudowany i dopracowany w każdym szczególe. Można powiedzieć, że mamy tu motyw hate to love, chociaż ja nie do końca się z tym zgadzam, bo Rennie nienawidzi wampirów jako rasy, a do Edmonda od razu czuje pociąg i fascynację. Odnosi się zresztą do nich wszystkich z jako takim szacunkiem, a z jednym z wampirów nawet się zaprzyjaźnia. Relacja głównych bohaterów (oprócz perspektywy Rennie mamy też perspektywę Edmonda) nabiera nieco melancholijnego wydźwięku. Edmond, mimo swojej potęgi i nieśmiertelności, zmaga się z samotnością i bolesnymi wspomnieniami. I tu się zatrzymam na chwilę, bo przeszłość Edmonda, o której opowiada z pasją, lecz często ze smutkiem, jest bardzo ciekawa i chciałabym jej więcej. A wydaje mi się, że przeszłość Edmonda, historia domu, a nawet wątek poszukiwań siostry, które na własną rękę prowadzi Rennie, ustępują miejsca rozwojowi wątku romantycznego. A to może nużyć kogoś, kto liczy na większą liczbę zwrotów akcji. Tych na szczęście nie brakuje, a najwięcej dzieje się pod koniec. Końcowy plot twist jest najlepszy, a przez niego bardzo chciałabym już wiedzieć, co dalej.

"Belle Morte" to wciągająca i pełna emocji opowieść. Jest w niej coś świeżego, co przyciąga uwagę i sprawia, że z zainteresowaniem śledzimy losy bohaterów. Umiejętne połączenie elementów gotyckiej opowieści z nowoczesnym podejściem do tematu wampirów tworzy historię, która intryguje i pobudza wyobraźnię i którą gorąco Wam polecam 🧛

Informacje dodatkowe o Belle Morte:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka