Okładka książki - Bez filtra

Bez filtra

Zakochałam się w tej książce po uszy.

Znana instagramerka Mamafia – prywatnie małżonka z długi stażem, mama dorastających nastolatków oraz opiekunka buldożki Bulwy – przechodzi załamanie gdy opuszcza ją osobisty małżonek, a wraz z nim ich córka. W celu pocieszenia spożywa wino oraz ciasteczka konopne swojej przyjaciółki i popełnia czyny „niegodne” na terenie luksusowej szkoły. Kara jest podwójna: sąd skazuje ją na prace społeczne, a kariera medialna pikuje w dół. Czy może wydarzyć się coś gorszego?

Wiele emocji mi ta książka przysporzyła. Śmiałam się, czasami do rozpuku, uroniłam łzę i sporo zastanawiałam się nad życiem. Myślałam kto jest dla mnie filtrem, który chroni mnie przed bezdusznością i brutalnością świata oraz jakie filtry - maski – ja zakładam dla świata.

Ta pozornie śmieszna i lekka książka zawiera mnóstwo prawd i jest niezmiernie mądra. Podejrzewam – nie wiem czy dobrze – że autorka podzieliła się z nami trochę swoją prywatnością i mnóstwem przemyśleń.

Oczarowana jestem  barwnym, lekki jak piórko językiem autorki. Uwielbiam jej wnikliwe postrzeganie rzeczywistości i malowniczy, soczysty styl. Ta książka jest jak ogród pełen pięknych kwiatów, niesamowitych stworzeń, ale też i niebezpiecznych chaszczy.

Momentami pędzi niczym orkan Aldona (w osobie głównej bohaterki), a czasami wycisza się i opowiada nam poruszające historie bohaterów wojennych.

Jestem bezwzględnie zachwycona tą książką i mogłabym ją jeść łyżkami.

Pani Małgorzato, czekam na kolejne Pani książki.  Chapeau bas!

Za egzemplarz do recenzji dziękuję @wydawnictwo_mieta

@malgorzata_stasiak_autorka

Informacje dodatkowe o Bez filtra:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2024-06-26
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Zobacz opinie o książce Bez filtra

Kup książkę Bez filtra