„Bez uczuć” napisała Mia Sheridan. Tytuł nieco przewrotny, bo główną rolę w książę grają uczucia i emocje.
Lydia i Brogan pochodzą z dwóch różnych światów. Lidia wychowała się w zamożnej rodzinie, natomiast Borgan jest synem mało zaradnego imigranta nadużywającego alkohol. W okresie dorastania połączyło ich silne uczucie, które obojgu przyniosło rozstanie, ból i cierpienie. Po latach znów się spotykają. Czy dawne uczucia, jakie do siebie żywili wciąż się tlą w zakamarkach ich dusz? Może przyszedł czas na zemstę za zranione serce?
„Oby nie zdarzało się wam upadać, kraść, oszukiwać ani upijać. Jeśli już musicie upaść, padnijcie sobie w objęcia. Jeśli musicie kraść, kradnijcie sobie pocałunki. Jeśli musicie oszukiwać, oszukujcie śmierć. A jeśli musicie pić, pijcie z przyjaciółmi. Za moich przyjaciół! - powiedział i zbliżył kieliszek do ust.” (cytat z "Bez uczuć")
Spodobali mi się bohaterowie. Romanse kojarzą mi się zwykle z bezbarwnymi i naiwnymi dziewczynami dlatego szybko polubiłam dorosłą Lydię za dojrzałość i pracowitość. Brogan ujął mnie swoimi zdolnościami matematycznymi i pomysłowością. Jego umiejętności liczenia i nadwrażliwość dodają mu wdzięku i tajemniczości. Fionna można pokochać od pieszego wejrzenia za urok osobisty, bezpośredniość i pazur. Pozostałe postacie są raczej w cieniu i trudno powiedzieć o nich coś konkretnego.
Relacja, która łączy głównych bohaterów na słodko gorzki smak. Jest w niej i miłość i nienawiść. Oba uczucia walczą o to, które okaże się silniejsze. To też historia o samotności i tęsknocie. Wszystko widzimy z dwóch różnych perspektyw. Bo na przemian w książce wypowiadają się Lydia i Brogan. Myślę, że to ciekawy zabieg, bo czytelnik może poznać myśli, plany i doświadczenia obojga bohaterów. Dzięki temu łatwiej mu być bezstronnym obserwatorem i kibicować zarówno szczęściu Lydii jak i spokojowi duszy Brogana.
Mimo, że w miarę ubywania stron książki coraz łatwiej przewidzieć następne posunięcia bohaterów i wydarzenia to książkę dobrze i z zaciekawieniem czyta się do samego końca. Poruszają dylematy moralne. Wciąga huśtawka emocjonalna. Oczywiście pojawiają się też pikantne sceny erotyczne. Liczyłam, że wątek kryminalny będzie bardziej dosadny, ale w sumie i bez tego życie bohaterów było dość skomplikowane.
Warto sięgnąć po tę książkę, bo czyta się szybko i przyjemnie. Wdzięczna rozrywka.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2017-08-02
justynawm
PIERWSZA MIŁOŚĆ JEST JAK MELODIA, KTÓREJ NIE DA SIĘ ZAPOMNIEĆ Słynny kompozytor i dziewczyna, która nie potrafiła zapomnieć Kiedy Jessie i Callen wpadają...
Autorka bestsellerów ,,New York Timesa", Mia Sheridan, przedstawia pełną niespodziewanych zwrotów akcji historię pościgu pewnej detektywki za seryjnym...