Okładka książki - Biały ptak

Biały ptak

Inne wydania:

"Biały Ptak .Powieść " R. J. Palacio pomimo tego ,że jest fikcją literacką opiera się na prawdzie historycznej . Pokazuje nam ,że czynienie dobra w czasie II Wojny Światowej było możliwe . Książka napisana z perspektywy ukrywającego się dziecka ,któremu pomocy udzielił niepełnosprawny kolega z klasy wraz z rodzicami . "Biały Ptak " niesie ze sobą przesłanie ,że zło można przezwyciężyć dobrem.

"-To świa­tło po­zwa­la nam wej­rzeć w ludz­kie serca i do­strzec w środ­ku pięk­no. Mi­łość. Smu­tek. Czło­wie­czeń­stwo. Ale nie­któ­rzy lu­dzie utra­ci­li to świa­tło. Mają w sobie mrok i dla­te­go w in­nych też widzą tylko mrok. Nie do­strze­ga­ją pięk­na ani mi­ło­ści".

Julian w ramach projektu poznaje losy swojej babci Sary . Kobieta pierwszy raz postanawia nie ukrywać prawdy . Opowiada wnukowi jak wyglądało jej życie i jak zmieniło się ono,gdy do Francji wkroczyło wojsko Niemieckie . Sara będzie musiała sobie poradzić z ucieczką przed nazistami , rozłąką z bliskimi . Pomocy dziewczynce udzieli niepełnosprawny Julien, kolega z klasy . Wstyd się przyznać ,ale wcześniej Sara nawet nie wiedziała jak ma on na imię . Pomiędzy bohaterami narodzi się niezwykła więź , którą nie rozdzieli nic...

Czy w czasach Wojny można czynić dobro ?

"Dla­te­go to takie ważne, żeby twoje po­ko­le­nie wie­dzia­ło, czego do­świad­czy­ło moje po­ko­le­nie, bo wtedy nie po­zwo­li­cie, żeby coś po­dob­ne­go wy­da­rzy­ło się znowu".

O tej książce można wiele napisać . Ją jako czytelnik uważam ,że trzeba ją poznać . Każdy z Nas będzie się utożsamiał z tekstem na swój sposób .

Tak jak Autorka uważam ,że musimy walczyć ze złem nie pozwalając nigdy na podobne wydarzenia.

Na koniec tylko przytoczę dwa cytaty ,które towarzyszą mi podczas czytania książek z historią II Wojny Światowej 👇👇

"Ludzie ludziom zgotowali ten los".

"Niech świat o tym wie, co oni robili”.

Informacje dodatkowe o Biały ptak:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2020-09-16
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
ISBN: 978-83-8125-894-4
Tytuł oryginału: White bird: a wonder story
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Rafał Lisowski
Dodał/a opinię: Kumbrysia

Tagi: dla młodzieży dla dzieci

Zobacz opinie o książce Biały ptak

Kup książkę Biały ptak

Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi
R.J. Palacio0
Okładka ksiązki - Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi

Cudowny chłopak to wzruszająca i niezwykle przejmująca opowieść o Auguście Pullmanie, zwykłym chłopcu o niezwykłej twarzy. Sprzedana w liczbie przeszło...