Małgorzata Oliwia Sobczak w piątej odsłonie „Kolorów zła” zabiera czytelników w świat ludzkich relacji i zależności. Chore relacje prowadzą do tak naprawdę niewytłumaczalnej tragedii. Ginie dziewczyna, z marzeniami, przyszłością, kochająca świat a przede wszystkim chciała żyć. Ślady zbrodni prowadzą do zabójstwa sprzed przeszło dwóch dekad. Autorka bardzo sprawnie prowadzi czytelnika po planie opowieści, tym teraźniejszym jak i przeszłości z pierwszego zabójstwa. Porusza ciekawe tematy medyczne czy kryminalistyczne a nawet wkracza w świat trójmiejskich graficiarzy lat dziewięćdziesiątych . Odniosłem wrażenie, że „Błękit” jest najbardziej dojrzałą jak i dopracowaną powieścią Pani Małgorzaty.
Autorka sama wspomina o inspiracji powieści, chociaż jak sama przyznaje nie jest to opowieść o Darii, która 4 sierpnia 1995 roku w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym spotkała swojego mordercę. Sprawcy nigdy nie ustalono a akta sprawy podobno zniknęły. Sprawa uległa przedawnieniu z początkiem sierpnia tego roku. Z mojego oglądu wnioskuję, że ówczesne jak i późniejsze organa nie zrobiły wszystkiego, zabrakło determinacji a może zwykłej ludzkiej empatii funkcjonariuszy. Dla mnie powieść jest swoistym hołdem dla pamięci tych zamordowanych dziewczyn, którym sprawcy odebrali młode życie a chwili obecnej tuląc z czułością swoje wnuki nie myślą o tym, że nie dali takiej szansy swoim ofiarom.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-03-12