Okładka książki - Carska afera

Carska afera

Sięgając po książkę Carska afera Piotra Żymełki, od razu wiedziałam, że to powieść dla mnie. Uwielbiam książki przenoszące mnie w dawne lata, gdzie mroczny i tajemniczy klimat otula fabułę niczym mgła nad wiktoriańskim Londynem. To właśnie ten wyjątkowy nastrój, pełen niewypowiedzianych sekretów, intryg i niedopowiedzeń, sprawił, że nie mogłam przejść obojętnie obok tej historii.

Carska afera oferuje czytelnikowi to, co najlepsze w klimatycznych kryminałach retro. Przenosimy się do Londynu roku 1888, gdzie sir Richard Barwood — angielski dżentelmen i weteran wojenny zmagający się z własnymi demonami — zostaje wysłany przez królową Wiktorię z misją odnalezienia zabójcy lorda Williamsa, cenionego przez monarchinię detektywa. Wkrótce trop prowadzi go do Warszawy, gdzie spotyka młodego polskiego arystokratę, Stanisława Liszewskiego. Czy dwójka tak różnych ludzi jest w stanie współpracować, by rozwiązać tajemnicę, która może wstrząsnąć całą Europą?

Czym dokładnie jest tytułowa Carska afera? Jakie niebezpieczeństwa czekają na bohaterów podczas ich podróży przez różne kraje? Czy zmysłowa Francuzka, która staje na ich drodze, okaże się pomocna, czy wręcz przeciwnie — wciągnie ich w jeszcze większe kłopoty? Każdy rozdział tej książki przynosi nowe pytania, a odpowiedzi wcale nie są oczywiste.

To, co szczególnie mi się podoba, to sposób, w jaki Piotr Żymełka oddaje ducha epoki. Czuć tu mroczną atmosferę wiktoriańskiej Anglii oraz niepokój targający Europą końca XIX wieku. Relacja między głównymi bohaterami jest pełna napięcia i humoru, co nadaje fabule dodatkowej głębi. Obaj mężczyźni to przeciwieństwa, ale właśnie ich różnice sprawiają, że ich współpraca staje się tak pasjonująca do obserwowania.

Carska afera to nie tylko kryminał, ale również świetnie napisana przygodówka, która wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się oderwać aż do samego końca. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Bo to książka, która potrafi pochłonąć czytelnika bez reszty, przenosząc go w czasie i serwując historię pełną emocji, napięcia i zaskakujących zwrotów akcji.

Jeśli fascynuje Cię klimat dawnych lat i lubisz mroczne, tajemnicze opowieści, Carska afera to książka, której nie możesz przegapić. A może masz odwagę wyruszyć wraz z Barwoodem i Liszewskim w tę pełną niebezpieczeństw podróż?

Informacje dodatkowe o Carska afera:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Przygodowe
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Literatura przygodowa

Zobacz opinie o książce Carska afera

Kup książkę Carska afera

Błogosławieni którzy łakną sprawiedliwości
Piotr Żymełka0
Okładka ksiązki - Błogosławieni którzy łakną sprawiedliwości

Cierpliwość jest cnotą. Ale bywa też zabójcza…Pracujący w spółdzielni mieszkaniowej Marek Olszewski dostaje polecenie sprawdzenia, do kogo należy...

Amerykańska afera
Piotr Żymełka0
Okładka ksiązki - Amerykańska afera

Londyn, 1890 rok. Tajemniczy zamachowiec podkłada w klubie arystokratów bombę, która ma zabić sir Richarda Barwooda. Ocalenie dżentelmen zawdzięcza jedynie...