Cesarzowa jest jedną z lepszych książek jakie do tej pory czytałam. Jest przepięknie napisana, wszystkie opisy są idealnie wyważone, nie ma w nich nudy czy przesady, a czytając je można się poczuć jakby autorka słowami malowała ogromny obraz przedstawiający Chiny, kraj tak ogromny w swej różnorodności, że trudno go objąć wyobraźnią, a co dopiero słowami. Ponadto fascynuje mnie jak fantastycznie zostały sformułowane myśli tak zamkniętej kobiety jak tytułowa Cesarzowa, w odniesieniu do rzeczywistych wydarzeń historycznych i sytuacji w rządzonym przez nią państwie. Jest to pierwsza od dawna przeczytana przeze mnie książka Pearl S. Buck, której książki znalazłam wcześniej przez przypadek na półce w bibliotece i pokochałam, tak jak chińczyk kocha swoją Łaskawą Ziemię. Cesarzowa utwierdziła mnie w przekonaniu że autorka pisze piękne powieści, a ponadto dopiero teraz dowiedziałam się iż jest ona również Laureatką Nagrody Nobla i to aż z 1938 roku, co mnie zaskoczyło i zachwyciło jednocześnie, wspaniale jest poczuć że nieświadomie czyta się i ludzi naprawdę dobre i uznane na całym świecie książki, nawet jeśli między ich napisaniem a dniem dzisiejszym minęły dziesiątki lat. Poza oczywistą wiedzą historyczną uzyskaną z tej powieści, odkrycie poczucia więzi z osobami z innej epoki jest esencją idei pisania i czytania książek, dlatego będzie to jedno z najcieplej wspominanych przeze mnie dzieł jeszcze przez długi czas.
Informacje dodatkowe o Cesarzowa:
Wydawnictwo: Bellona