Okładka książki - Cheat Destiny

Cheat Destiny

Tom 1 cyklu Lost in Passion

*współpraca reklamowa z Darią Wieczorek i Wydawnictwem NieZwykłym*

Druga książka autorki, której byłam ogromnie ciekawa. Pierwsze rozdziały czytałam jeszcze na wattpadzie, ale później gdzieś mi ta historia umknęła, ale gdy zobaczyłam informację, że będzie wydana, bardzo chciałam ją przeczytać. Głównie dlatego, że polubiłam styl pisania autorki, lekki i przyjemny a zarazem zajmujący. Oczywiście jest to romans, coś w stylu komedii romantycznej, oparty na popularnych motywach, które ja sama bardzo lubię.

Elena Miralles nie miała łatwego życia, jej dzieciństwo było pełne okrucieństwa i niesprawiedliwości, a ona jako dorosła kobieta wciąż zmaga się z traumami. Trudne dzieciństwo, przełożyło się na równie trudny start w dorosłość. Dziewczyna tuż po stracie pracy zaczyna się pogrążać w beznadziei, jednak jedno ogłoszenie związane ze światem moedlingu, może być jej szansą na odbicie się od dna. Elena wraz z Graysonem, podpisują roczny kontrakt, który dla obojga ma ogromne znaczenie, jednak wzajemna niechęć może stanowić dla nich poważny problem.

Zacznę od tego, że naprawdę dobrze i przyjemnie czytało mi się tę książkę, jest ona raczej lekka, choć pojawia się kilka trudniejszych kwestii, jednak są one raczej w mniejszości. Od samego początku wiemy, że pomimo wszelkich różnic pomiędzy głównymi bohaterami, łączy ich to, że oboje nie mieli w życiu lekko, i tylko własną determinacją mogą coś osiągnąć. Ta parka od samego początku darzy się niechęcią, a wręcz nienawiścią, autorka zastosowała tutaj klasyczne motywy hate-love i enemies to lovers, dodatkowo występuje tutaj delikatny age gap, czyli wszytko to co ja uwielbiam.

Książka porusza wiele ciekawych tematów takich jak branża modelingowa, architektura, trudne relacje rodzinne, walka o własne marzenia itp. To też książka, która zabiera nas w podróż po świecie, bo akcja książki rozgrywa się w kilku miejscach. Tematów i motywów jest naprawdę sporo i tutaj też pojawia się pierwsza uwaga, jak dla mnie jest nieco zbyt ogólnie, brakuje mi tutaj jakichś smaczków, takiego dopieszczenia niektórych wątków, a nawet o dziwo opisów, które lepiej zobrazowałby miejsca akcji, czy uczucia bohaterów. Kolejna uwaga to wątki dotyczące głównych bohaterów, od początku wiemy, że zmagają się oni z osobistymi problemami, w przypadku Graysona wątek jest jak dla mnie wystarczający, ale w przypadku Eleny jest mi mało, jej wątek wydaje mi się niedopracowany i zbyt ogólny, żeby nie powiedzieć, że wręcz za krótki - chodzi mi tutaj głównie o jej przeszłość, która mocno odbija się na teraźniejszych wydarzeniach. Co więcej mam też wrażenie, że fabuła jest co nieco przeciągnięta w pewnych momentach, przez co troszkę ucierpiała dynamika powieści. Moja ostatnia uwaga, ale to już typowe czepianie się o szczegóły, za mało dramaturgii, występujące pomniejsze aferki mnie nie satysfakcjonują.

Pomysł na historię jest oryginalny i ciekawy, pomimo uwag co do treści, uważam że książka jest naprawdę fajną i ciekawą propozycją książkową dla każdego. Jest ona lekka i przyjemna, może wzbudzić emocje, napisana jest w świetnym stylu, dla którego naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to lektura, która czyta się sama. Książka mi się podobała, osobiście polecam, to idealna pozycja na nadchodzące lato.

Informacje dodatkowe o Cheat Destiny:

Wydawnictwo: NieZwykłe