Mimo iż taka konwencja czytelniczych otulaczy jest mi bardzo dobrze znana, to czytając “Chibineko, niezwykłą restaurację wspomnień” nie czułam się znużona czy przytłoczona powtarzalnością schematu. Przeciwnie, historie w niej zawarte wzruszają i koją jednocześnie. Cieszę się, że odwiedziłam Chibineko, bo to niezwykłe miejsce, które stawia swoich gości na pierwszym miejscu, dając im możliwość opowiedzenia ich własnych historii.
✨️Kto i za co pokocha?
Miłośnicy azjatyckich healing books i ci, którzy dopiero zaczynają z nimi przygodę. Pokochają czytelnicy lubiący czuć się podczas poznawania lektury, jakby utulał ich miękki kocyk. A jeśli lubisz realizm magiczny, to na pewno odnajdziesz w tej książce coś, co Cię oczaruje.
Pokochasz za subtelność i minimalizm przekazu, za pomysł na miejsce akcji, za obecność kotka i poruszające historie.
✨️Czy ja pokochałam?
Bardzo polubiłam. Pochłonęłam tę książkę w jedno popołudnie. Najbardziej wzruszyła mnie historia Taiji i Fumiki — tyle w niej niewinności, młodzieńczej naiwności i…braku sprawiedliwości, że aż pęka serce. To bardzo wyważona emocjonalnie książka. Nie razi czytelnika ludzkimi nieszczęściami, a w empatyczny sposób pokazuje, jak spróbować z nimi żyć, pomimo smutku i straty.
✨️Czy polecam?
Tak! Ta książka nie unika tematu żałoby, a nim stoi. Pozwala w jakiś, choć wiemy, że abstrakcyjny sposób, go oswoić. Ale chyba każda metoda jest dobra, jeśli jest skuteczna i nie rani przy tym drugiego człowieka? Polecam na otulenie i do przytulenia, kiedy tylko jest to potrzebne.
✨️O czym jest?
Kotoko nie potrafi otrząsnąć się po śmierci brata. Taiji nie umie pogodzić się z myślą, że zranił koleżankę, która wkrótce potem zniknęła z jego życia. Yoshio żyje tęsknotą za żoną, którą zabrała choroba. Każde z nich nosi w sercu stratę, ale też nadzieję, że niezwykłe potrawy serwowane w restauracji Chibineko pozwolą im choć na chwilę spotkać się z bliskimi i porozmawiać. A Dania przygotowywane przez Kaia i jego matkę skrywają niezwykłą moc.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2026-02-10