„Ciało” to powieść pełna podejrzeń i niezdrowych fascynacji. W środku całego zamieszania zostaje umieszczona Paulina Weber. Przez swoje nietypowe zainteresowania zostanie wplątana w sam środek sprawy.
„Fragment skóry w rzece – kontynuował Gayewsky(…) - Od razu podejrzewałem, że pani się tym zainteresuje Paulino.”
Powieść ukazała się w 2017r jej autorką jest znana z powieści obyczajowych Agnieszka Krawczyk, ukrywająca się pod pseudonimem Igi Horn. Pisarka skończyła polonistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po studiach pracowała najpierw jako dziennikarka w krakowskich gazetach, potem jako redaktorka w paru różnych wydawnictwach, aż w końcu stwierdziła „Ja też potrafię” i napisała książkę.
Paulina Weber to piękna, ekscentryczna kobieta, wychowana w Krakowie, po studiach wyjechała do Wiednia. Tu pracuje jako historyczka sztuki na uniwersytecie. Jej nietypowe fascynacja okrucieństwem w sztuce, ściąga na jej zajęcia wielu studentów, których reakcję lubi obserwować. Na jej wykłady przychodzą również fani „Cruelty of Art” czyli bloga jaki prowadzi. To właśnie przez niego na zajęcia mogą trafiać nietypowi słuchacze.
Życie Pauliny toczy się dość regularnie i mogło by tak trwać bez zmian, gdyby nie zdarzenia które poruszyły całe miasto. Pewnego dnia w rzece zostaje znaleziona ludzka skóra. Policja wszczyna dochodzenie, a sprawą zajmuje się były mąż Weber, Max Haas. Łączy on tą sprawę z podobną z przed 15 lat, która miała miejsce w Polsce. Do sprawy zostaje przydzielony konsultant Henryk Mach, który prosi Paulinę o pomoc. Kobieta zgadza się pomóc, jest zafascynowana specjalistą, jego inteligencją i spostrzegawczością. Sprawa ma wiele niewiadomych i mimo że na początku jedynym powiązaniem Pauliny ze sprawą wydaje się być współpraca z policją, wszystko się nagle zmienia. Pewnego dnia kobieta dostaje wiadomość z cytatem Baudelaire’a i zdjęciem wyłowionej parę dni wcześniej ludzkiej nogi.
Mogło by się wydawać że to dużo, ale wiadomość jest tylko początkiem makabrycznych wydarzeń. Kim jest złoczyńca? I czy uda im się go złapać? Czemu kontaktuje się z Pauliną? I do czego dąży? Odpowiedzi na te pytania nie są łatwe, a poznanie odpowiedzi może zabić.
Książka jest pełna mrocznych scen i dziwnych osobowości. Mimo że czyta się ją łatwo i ciekawie, momentami jest przewidywalna i czegoś mi w niej brakuje. Nie uważam ją za najlepszą z książek, ale dobrze było ją przeczytać.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2017-03-01