Okładka książki - Cmentarz zagubionych dusz

Cmentarz zagubionych dusz

Tom 2 cyklu Cmentarz Osobliwości

„Tylko patrzeć, jak wszystko się sypnie. A nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że Ofelia jest pierwszym zwiastunem naszych kłopotów”.

Maksymilian Opoka na dobre zadomowił się w Lawendowym Dworku. Wraz z duszami i ludźmi tam pracującymi stanowi zgraną ekipę. Do czasu, gdy na kontroli pojawia się nowy minister Bułat, który zaskakująco dużo wie o cmentarzu, jak i jego opiekunach. Max dostaje specjalne zadanie udania się do Zimowej Puszczy i dowiedzenia się jak najwięcej.

Jak niedostępna kraina i jej mieszkańcy ugoszczą naszego bohatera? Jakie tajemnice odkryje?

Kontynuacja przygód Maxa Opoki trochę musiała poczekać na swoją kolej, lecz nic straconego. Dzięki temu mogłam lepiej przypomnieć sobie pierwszą część. I czytanie drugiej przebiegło już sprawniej.

Autorka zabiera nas w zupełnie nowe i obce rejony, do miejsca, w którym cmentarz nie ma murów, a dusze swobodnie chodzą po mieście. Oczywiście nie wszystkie, ale jednak to coś zupełnie innego niż dotychczas znaliśmy.

Mieszkańcy Zimowej Puszczy są skryci i bardzo nieufni wobec obcych. Max nie miał więc łatwo na początku swojej misji. Okazało się, że sprawa nie jest o wiele poważniejsza, gdyż ktoś próbuje go zabić.

„Ktoś w Zimowej Puszczy grał w grę i wbrew wszystkim teraz i ja usiadłem do stolika. Jeszcze nie znałem wszystkich graczy ani nawet zasad, ale przecież to tylko szczegół”.

Livia dziedziczka jest jeszcze o wiele bardziej tajemnicza niż wszyscy inni. Z przyjemnością odkrywałam wszelkie szczegóły jej osoby.

Co do wykreowanego świata to autorka przeszła samą siebie. Wszystkie znajdujące się dusze w Zimowej Puszczy mają swój niepowtarzalny urok. Najbardziej zapadła mi w pamięć dusza przypominająca niedźwiedzia, która w kapeluszu jeździła na rowerku cyrkowym.

A to tylko jeden przykład z wielu, koniecznie musicie poznać wszystkich bohaterów książki. Podejrzewam, że Śnieżynka skradnie niejedno serce.

Czekam z niecierpliwością na kolejny tom.

Informacje dodatkowe o Cmentarz zagubionych dusz:

Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2024-10-09
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Anitka_170

Zobacz opinie o książce Cmentarz zagubionych dusz

Kup książkę Cmentarz zagubionych dusz

Cmentarz osobliwości
Paulina Hendel 0
Okładka ksiązki - Cmentarz osobliwości

Maximus Opoka jest zwykłym kurierem kasty i nic nie wskazuje na to, aby jego życie miało ulec poprawie. Co więcej, sprowadza na siebie dodatkowe kłopoty...

Demon
Paulina Hendel0
Okładka ksiązki - Demon

Ostatni tom serii "Zapomniana Księga"! Brawurowy finał opowieści o Hubercie, który obudził się w świecie rządzonym przez słowiańskie demony! Przyjaciele...