Julia i Marek są dojrzałym małżeństwem. Zostają postawieni przed niezwykle trudnym, życiowym, egzaminem. Egzaminem z przebaczenia. Marek zdradza żonę z kobietą poznaną w sieci, by zagłuszyć depresję. Julia również kiedyś zdradziła Marka, z młodszym od siebie mężczyzną, usprawiedliwiając się brakiem bliskości ze strony męża.
Czy zdradę można wybaczyć? Czy mimo przebaczenia można o niej zapomnieć? Czy warto walczyć o związek, w którym partnerzy nie czują się spełnieni? To tylko kilka pytań, które nasuwają się podczas czytania tej historii.
„ Cud babiego lata ” to opowieść o walce. Walce o miłość, małżeństwo, ale również walce z własnymi demonami, które nieprzepracowane w dzieciństwie, odbijają się echem w dorosłym życiu. Tego zmagania nie ułatwia fakt, że Julia i Marek od lat mieszkają osobno, gdyż żadne z nich nie chce się przeprowadzić. Obydwoje podejmują jednak terapię, by ratować związek.
Autorka w żaden sposób nie ocenia bohaterów i to mi się podoba. Skupia się na ukazaniu towarzyszących im emocji, które swoją drogą momentami były tak sprzeczne, że się w nich gubiłam. W jednej chwili Julia wyrzuca Marka z domu, by sekundę później powiedzieć, że go potrzebuje. Tego kręcenia się w kółko w małżeńskich dylematach było dla mnie odrobinę za dużo. Choć rozumiem, że taki zamysł miała autorka i w taki sposób chciała je pokazać.
„ Cud babiego lata ” nie jest lekturą lekką, łatwą i przyjemną. Jest to pozycja, którą mimo, że czyta się szybko, to jednak niesie ze sobą dużo odczuć, niekoniecznie pozytywnych. Ciągła walka i przepychanki między bohaterami mogą nieco zmęczyć czytelnika, aczkolwiek jest to historia z przesłaniem, które mówi, że kluczem do funkcjonowania udanej relacji potrzebna jest komunikacja oraz uporanie się z przeszłością.
Idealna na jedno popołudnie za sprawą niedużej objętości i przyjemnego stylu pisania pani Marleny.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-06-13
Olga Majerska
Młody hedonista i narcyz oraz trzydziestoletnia grzeczna dziewczynka sąsiadują ze sobą. On trawi życie na taniej rozrywce i pomnażaniu majątku ona - na...