Okładka książki - Cud, miód, Malina

Cud, miód, Malina

Tom 1 cyklu Klan Koźlaków

„Cud, miód, Malina” Anety Jadowskiej to pierwszy tom serii „Klan Koźlaków” – ciepłej, zabawnej i pełnej uroku powieści fantasy, która od pierwszych stron potrafi skutecznie oderwać od codzienności. To książka, która łączy magię, humor i rodzinne relacje w sposób typowy dla Jadowskiej – lekki, ale niebanalny.

Autorka ma wyjątkowy talent do budowania światów – barwnych, spójnych i pełnych życia – i nie inaczej jest w tym przypadku. Już sam pomysł na tytułowy klan i jego perypetie sprawia, że chce się czytać dalej. Postacie drugoplanowe, jak zawsze u Jadowskiej, są mocno osadzone, wyraziste i po prostu dają się lubić.

Choć generalnie jestem wielką fanką twórczości Anety Jadowskiej, muszę przyznać, że heksalogia o Dorze Wilk wypada – przynajmniej moim zdaniem – nieco słabiej na tle jej pozostałych serii. Przede wszystkim chodzi o postać głównej bohaterki, której zachowanie było dla mnie mocno irytujące. Na szczęście wszystko inne – świat przedstawiony, tempo akcji, humor i kreacja postaci drugoplanowych – jak zwykle nie zawodzi.

Warto też wspomnieć o wyjątkowo estetycznej okładce – przyciąga wzrok i świetnie oddaje klimat książki. To niby drobiazg, ale cieszy oko i doskonale pasuje do treści.

Zdecydowanie polecam tę serię wszystkim, którzy szukają przyjemnej, lekkiej, a jednocześnie wciągającej fantastyki z nietuzinkowym klimatem i humorem. „Cud, miód, Malina” to świetny początek czegoś naprawdę obiecującego 😊.

Informacje dodatkowe o Cud, miód, Malina:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2020-10-31
Dodał/a opinię: Roksana

Tagi: Koźlaki z Zielonego Jaru Kronika rodziny Koźlaków

Zobacz opinie o książce Cud, miód, Malina

Kup książkę Cud, miód, Malina

Inne Światy: Antologia inspirowana pracami Jakuba Różalskiego
Aneta Jadowska0
Okładka ksiązki - Inne Światy: Antologia inspirowana pracami Jakuba Różalskiego

Mistrzowie słowa i dziesięć całkowicie odmiennych opowieści. Co je łączy? Fascynacja obrazami jednego z najbardziej docenianych polskich artystów...

Martwy sezon
Aneta Jadowska0
Okładka ksiązki - Martwy sezon

Martwy sezon trwa w najlepsze. Gdy Ustka pustoszeje, na jaw wychodzą kolejne tajemnice. Spokój to stan przejściowy, o czym Magda Garstka wie aż nadto...