Witajcie Kochani. Jako że okres świąteczny jeszcze trwa, to dziś przychodzę do Was z opinią o książce z tego właśnie gatunku. Jest to pozycja wyjątkowa, bo praktycznie niedostępna już na rynku wydawniczym. Cenna dla mnie tym bardziej, że zasiliła moją kolekcję książek świątecznych, a otrzymałam ją od jednego z Autorów publikacji - pana Mateusz Szuba. A dowiedziałam się o jej istnieniu przez całkowity przypadek od Malgorzata Jedrzejewska. Za co Autorom ogromnie DZIĘKUJĘ ♥️🎄📖 Zapraszam Was zatem do zapoznania się z moimi wrażeniami.
Jest to zbiór opowiadań. Znajdziemy tutaj 13 historii i 13 Autorów. Opowieści są całkowicie różne a łączy je czynnik, jakim jest Boże Narodzenie. Część z nich jest dość krótka, inne zaś są długie.
Każde jest na swój sposób wyjątkowe i niezwykłe. Są jednak i takie, które wybitnie przypadły mi do gustu. To między innymi "Prezenty" pana Mateusza Szuby, "Wizyta" pana Pawła Homma czy "Szyba" Pani Zuzanny Marciniak. Nie ukrywam, że z ogromną przyjemnością przeczytałabym dalszy ciąg tych historii ale nie tylko tych wymienionych. Tak jak wspomniałam wyżej, każda z tych opowieści ma swój urok. Należy też wspomnieć, że są one napisane w różnorodnym klimacie. To również miało swój urok. Bo nie ma tu oczywistości i klasycznego happy endu. Jest różnorodnie, zaskakująco i nostalgicznie. I to mi się również bardzo podobało. Kolejnym, interesującym elementem, który zasługuje na uwagę, jest fakt, że każde z opowiadań jest opatrzone ilustracją autorstwa Pani Agaty Radziszewskiej. Idealnie wpasowują się one w tematykę opowiadania, które w konkretnym momencie czytamy. Co do samych historii... Mamy tu przykład tego jak różnorodny może być pisarski warsztat. Mamy tutaj całkowicie odmienne style, jednak opatrzone ogromną kreatywnością, co finalnie tworzy wyjątkową całość. Myślę, że każdy z czytelników, znajdzie tutaj coś dla siebie. Bo choć opowieści są nietuzinkowe, to jednak zaskakujące i podczas ich czytania, rośnie apetyt na więcej.
Bardzo Wam polecam zapoznać się z tą publikacją. Jeśli będziecie mieli możliwość i gdzieś uda Wam się znaleźć tę pozycję, to sięgnijcie po nią. Naprawdę warto. Ja bardzo raz jeszcze dziękuję Panu Mateuszowi Szubie za to, że mogę mieć tę pozycję w swojej kolekcji a Małgosi za to, że pokazała mi tę książkę, bo o jej istnieniu nie miałam pojęcia. Zachęcam Was do lektury a moja ocena to 8⭐️/10 📖😃
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Ilustracje:Agata Radziszewska
Natalia Strągowska