Jedna noc zmienia wszystko w małej, pozornie spokojnej wsi Uboże. W lutową noc 2007 roku dochodzi do tajemniczego morderstwa. Znaleziona pod domem komisarza Rafała Hanzy i jego siostry Wiktorii martwa kobieta trzyma w dłoni kartkę z wersetami z hymnu sybiraków. Ta zagadkowa scena staje się początkiem intrygi, w której teraźniejszość splata się z dramatyczną przeszłością, a rodzinne sekrety zaczynają wychodzić na światło dzienne.
Autorka umiejętnie konstruuje fabułę, łącząc elementy klasycznego kryminału z wątkami psychologicznymi i historycznymi. Główne śledztwo nie polega jedynie na szukaniu sprawcy, ale przede wszystkim na odkrywaniu ukrytych przez lata tajemnic, które mają swoje źródło w wydarzeniach sprzed kilkudziesięciu lat. Autorka buduje narrację na dwóch płaszczyznach czasowych: w teraźniejszości, osadzonej w 2007 roku, oraz przeszłości sięgającej lat 1939-1940. Taki sposób prowadzenia fabuły pozwala na stopniowe odkrywanie powiązań między historią deportacji rodziców bohaterów a współczesnymi wydarzeniami. Każdy kolejny rozdział odsłania nowe elementy układanki, stopniowo komplikując obraz sytuacji i utrzymując napięcie do samego końca. Ważnym elementem jest w powieści motyw traumy międzypokoleniowej. Autorka pokazuje, jak dawne wydarzenia potrafią rzucać długi cień na teraźniejszość, a błędy przeszłości nieustannie domagają się rozliczenia.
Rafał i Wiktoria mają skomplikowaną relację. Ich wspólna przeszłość odcisnęła głębokie piętno na ich teraźniejszym życiu. Komisarz Rafał Hanza to zdeterminowany człowiek, ale wewnętrznie rozdarty, zmuszony do powrotu do miejsca, które wolałby zostawić za sobą. Wiktoria, zmagająca się z chorobą psychiczną, staje nie tylko przed trudnym śledztwem, ale także przed próbą zmierzenia się z własnymi lękami i wspomnieniami. Ich relacja ewoluuje na przestrzeni powieści, od wzajemnego dystansu po stopniowe zrozumienie i akceptację. Autorka świetnie oddaje psychologię bohaterów, pokazując, jak doświadczenia z przeszłości wpływają na ich decyzje i zachowania. Dzięki temu postacie wydają się realistyczne, a ich emocje są wyczuwalne i autentyczne. Kluczowym wątkiem jest w powieści historia deportacji na Wschód, która odciska piętno na kolejnych pokoleniach. Autorka stawia pytania o to, czy można uciec od rodzinnych tajemnic i czy przeszłość zawsze nas dogoni, niezależnie od tego, jak głęboko ją ukryjemy. Ważnym aspektem powieści jest też wątek choroby psychicznej. Wiktoria, która zmaga się z własnymi demonami, jest postacią, której doświadczenia rzucają światło na temat traumy, wykluczenia i trudności w radzeniu sobie z rzeczywistością.
Kusz-Neumann starannie buduje atmosferę powieści. Sceneria wsi Uboże, chociaż z pozoru spokojna, kryje w sobie niepokój, który stopniowo narasta. Opisy miejsc są sugestywne i oddziałują na wyobraźnię, od zimowej scenerii, w której znalezione zostaje ciało, po mroczne zakamarki rodzinnego domu Hanzów, pełne cieni przeszłości. Każdy detal ma w powieści znaczenie i współtworzy gęsty, niemal duszny klimat tajemnicy. Opowieść snuje się niespiesznie, ale jednocześnie wciąga od pierwszych stron. Język jest bogaty, ale nieprzesadzony, opisy pozwalają wczuć się w emocje bohaterów i poczuć ciężar historii, jaka ich dotyczy.
"Czarny świt" to powieść, która wymaga zaangażowania. Nie jest to klasyczny kryminał z prostą intrygą, lecz wielowarstwowa opowieść, w której każdy trop prowadzi do kolejnych pytań. Dzięki starannie skonstruowanej fabule, realistycznym postaciom i umiejętnemu budowaniu napięcia, szybko wciąga w mroczny świat pełen tajemnic, w którym prawda bywa trudniejsza do zaakceptowania niż najgorsze kłamstwo. Warto poznać tę historię, polecam ❤️
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2025-01-17