„Czas na reset. Jak zmienić to, co nie działa” autorstwa Dan Heath to książka z pogranicza literatury biznesowej i rozwoju osobistego, która zamiast klasycznej fabuły oferuje czytelnikowi coś innego – zbiór historii, przykładów i konkretnych sytuacji, w których ludzie mierzą się z niesprawnymi systemami. Autor prowadzi nas przez różne środowiska – od firm i organizacji, przez szpitale, aż po instytucje publiczne – pokazując, jak często problemem nie jest brak zaangażowania czy kompetencji, lecz źle zaprojektowane procesy.
Choć nie mamy tu jednego głównego bohatera, książka pełna jest ludzi – liderów, pracowników, zespołów – którzy stają się przykładami zmian. To właśnie oni pokazują, że nawet niewielka korekta w odpowiednim miejscu może przynieść ogromne efekty. Ich historie są wiarygodne i różnorodne, dzięki czemu łatwo odnaleźć w nich własne doświadczenia. Heath umiejętnie buduje narrację wokół tych postaci, czyniąc z nich przewodników po świecie zmian.
Emocje w książce nie są tak intensywne jak w powieściach, ale zdecydowanie są obecne. Pojawia się frustracja wynikająca z chaosu i nieskutecznych działań, zmęczenie ciągłym „gaszeniem pożarów”, a także poczucie bezradności wobec systemów, które wydają się nie do ruszenia. Jednocześnie autor daje czytelnikowi coś bardzo ważnego – nadzieję i poczucie sprawczości. Wraz z kolejnymi przykładami rośnie przekonanie, że zmiana jest możliwa, a problemy można rozwiązywać mądrzej, a nie ciężej.
Najważniejszym tematem książki jest zmiana systemowa – spojrzenie na problemy nie przez pryzmat ludzi, ale struktur, w których funkcjonują. Heath pokazuje, że wypalenie zawodowe, spadek efektywności czy brak zaangażowania często nie wynikają z lenistwa czy braku motywacji, lecz z błędów w organizacji pracy. Kluczowym motywem jest tu „punkt nacisku” – miejsce, w którym niewielka zmiana generuje największy efekt. Autor porusza także kwestie produktywności, zarządzania, podejmowania decyzji oraz odpowiedzialności za tworzenie środowiska pracy.
Styl Dana Heatha jest bardzo przystępny i konkretny. Autor unika skomplikowanego języka biznesowego, zamiast tego stawia na klarowność i przykłady z życia. Narracja jest dynamiczna, oparta na historiach, co sprawia, że książkę czyta się niemal jak reportaż czy dobrze opowiedzianą opowieść. To zdecydowanie nie jest suchy poradnik – raczej inspirujący przewodnik, który daje narzędzia i zmienia sposób myślenia.
To tytuł przede wszystkim dla osób pracujących w organizacjach – liderów, menedżerów, specjalistów, ale także dla każdego, kto czuje, że utknął w miejscu i mimo wysiłku nie widzi efektów. Sprawdzi się zarówno w kontekście zawodowym, jak i osobistym, bo wiele mechanizmów można odnieść do codziennego życia.
To książka, która nie obiecuje szybkich rozwiązań, ale daje coś znacznie cenniejszego – nowe spojrzenie na problemy i konkretne wskazówki, jak je rozwiązywać. Jeśli masz poczucie, że robisz coraz więcej, a efekty wciąż nie są takie, jak powinny, zdecydowanie warto po nią sięgnąć.
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2026-04-10
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Reset: How to Change What's Not Working
Małgorzata Styczeń
PROSTE REGUŁY, KTÓRE ZMIENIĄ TWOJE ŻYCIE Bez względu na to, czy zamierzasz tylko uporządkować biurko czy zmienić świat. Poznaj metodę, dzięki której: ...
Nie ulega kwestii, że oceniając nasze doświadczenia, nie wyciągamy średniej z wrażeń, jakich doznajemy minuta po minucie. Pamiętamy raczej momenty flagowe:...