"Czekoladowa Dynastia. Czas Jana" Teresy Moniki Rudzkiej to książka pełna historii, smaków i emocji, która przenosi nas do świata Jana Wedla, jego rodziny, i firmy, którą wywindował na szczyt w międzywojennej Polsce. Autorka maluje obraz człowieka ambitnego, który przyczynił się do rozwoju przemysłu czekoladowego w Polsce, lecz także ukazuje jego skomplikowaną osobowość,wszak był człowiekiem o twardym charakterze, nie zawsze łatwym w relacjach międzyludzkich. Nawet ukochana Misia często miała problem z jego zrozumieniem.
"Życie trwa, dopóki trwa pamięć o człowieku".
Akcja rozgrywa się w fascynującym okresie kiedy to Warszawa tętniła życiem artystycznym, intelektualnym i towarzyskim. Autorka oddaje klimat tamtej epoki – czasy kawiarni, dyskusji nad sztuką, wiary w postęp i rozwój kapitalizmu.
Wątki relacji międzyludzkich – przyjaźni, sympatii i antypatii – wnoszą do opowieści dodatkowe emocje. Wybory i relacje Jana Wedla z otoczeniem i rodziną pokazują realizm tego znanego człowieka.
"Czekoladowa Dynastia" jest godna polecenia dla każdego, kto chce poznać historię nie tylko rodziny Wedlów,zmian zachodzących w procesie tworzenia marki ,ale również międzywojennej Polski.
Książka to prawdziwa uczta dla miłośników historii i smakoszy.To opowieść, która jak kawałek dobrej czekolady – zostaje w pamięci na długo.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2024-10-17
Kumbrysia
Pewnego dnia w wypadku zginęła kobieta, a wcześniej matka straciła syna. Rodziny zmarłych przeżywając żałobę, egzystują na miarę swoich charakterów...
Tajemnicza śmierć wydawcy podczas panelu literackiego w hotelu Przepióreczka w Nałęczowie. Józef Mulawa, właściciel wydawnictwa...