Okładka książki - Cztery Stracone Królestwa. Four Ruined Realms. The Broken Blades. Tom 2

Cztery Stracone Królestwa. Four Ruined Realms. The Broken Blades. Tom 2

"Po tym, jak wypali się w nas wściekłość, pozostają jedynie zgliszcza rozpaczy. Pod wieloma względami furia jest więc lepsza, ponieważ przynajmniej można się jej złapać. Smutek to jałowe pustkowie”.

Nasi bohaterowie wyruszają w daleką podróż zdobyć coś, co pozwoli im bliskim i im samym się uwolnić. Zadanie nie jest łatwe i wymaga jeszcze większej współpracy niż przy pierwszej misji. W tym przypadku zostało jednak nadszarpnięte zaufanie, a jego nie można tak łatwo odbudować.

Czy nasi bohaterzy ponownie będą współpracować? Jakie trudności spotkają na swojej drodze?

Pierwsza część wywarła na mnie ogromne wrażenie także, cieszę się, że w moje ręce wpadł drugi tom dość nietypowych bohaterów. Trucicielka, arcyszpieg, złodziejka, wygnany książę i ochroniarz tworzą mieszankę, obok której nie sposób przejść obojętnie.

Każdy z nich ma sekrety, tajemnice i swoje powody, by wykonać misję i otrzymać nagrodę. Nie ufają sobie wzajemnie na tyle, by wyjawić wszystkie fakty. Czy współpraca jest w ogóle możliwa w takim układzie?

Przekonałam się o tym, czytając książkę, która wciągnęła mnie na całego. Krótkie streszczenie na początku historii pozwala odświeżyć sobie pamięć na temat przeszłych wydarzeń.

Dodatkowo rozdziały z perspektywy każdego z bohaterów plus kilku dodatkowych sprawiają, że mamy wgląd w myśli wszystkich.

Poznajemy ich głębiej, lepiej i zaczynamy się przywiązywać. Trudno wybrać tego jednego, któremu chcemy kibicować. Każdy na swój sposób jest wyjątkowy.

Fabuła rozwija się wraz z każdym kolejnym rozdziałem. Bywają momenty nieprzewidywalne i tym samym nie możemy być pewni dalszych wydarzeń. One żyją swoim rytmem i zaskakują czytelnika w najmniej oczekiwanym momencie.

Zakończenie zwiastuje jeszcze więcej akcji, sekretów i walki o władzę. Także nie mogę doczekać się kolejnego tomu.

Informacje dodatkowe o Cztery Stracone Królestwa. Four Ruined Realms. The Broken Blades. Tom 2:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-04-23
Tytuł oryginału: Four Ruined Realms (The Broken Blades volume 2)
Dodał/a opinię: Anitka_170

Tagi: fantasy Fantasy dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 14 lat

Zobacz opinie o książce Cztery Stracone Królestwa. Four Ruined Realms. The Broken Blades. Tom 2

Kup książkę Cztery Stracone Królestwa. Four Ruined Realms. The Broken Blades. Tom 2

Pięć pękniętych ostrzy. Five Broken Blades
Mai Corland0
Okładka ksiązki - Pięć pękniętych ostrzy. Five Broken Blades

Król musi umrzeć. Tylko jak zabić nieśmiertelnego?   Królestwo Yusanu cierpi pod rządami króla-boga, Joona. Możni bogacą się ponad miarę, biedni cierpią...