W górach zostaje znaleziony szkielet kobiety. Po identyfikacji okazuje się, że może to być jedna z pierwszych ofiar Jacoba Nessa. FBI formuje zespół roboczy, w skład którego wchodzi m.in. agentka Kimeberly Quincy, D.D. Warren z bostońskiej policji, Flora Dane ofiara Nessa.
Na miejscu okazuje się, że góry Georgii skrywają o wiele więcej tajemnic, a odkryty przypadkiem szkielet to tylko wierzchołek góry.
A jedyna osoba, która chce pomóc w dojściu do prawdy, jest niema.
Co skrywa małe miasteczko? Kto chce się pozbyć śledczych z miasta?
"Czyste zło" to 11 tom serii o detektyw D.D. Warren. Dla mnie było to drugie spotkanie z nią. I część podobała mi bardziej od poprzedniej.
Od początku czuć atmosferę strachu, a mrok i zło czają się na każdej karcie tej historii. Autorka bardzo dobrze oddaje klimat małego górskiego miasteczka, gdzie nie brak tajemnic i sekretów.
Bohaterowie, a właściwie bohaterki, książki Lisy Gardner są świetnie wykreowane. W tej powieści to właśnie kobiety grają główne skrzypce. Każda ma innych charakter, inne problemy i inne radości. Ale wszystkie są twarde, inteligentne i odważne.
Szczególnie polubiłam Florę. Bardzo się cieszę, że w końcu się otwiera i rozkwita.
Zagadka kryminalna jest dobrze skonstruowana. Bardzo długo nie mogłam dojść do tego, kto stoi za zbrodniami w miasteczku, kto jest demonem.
Tropy i ofiary mnożą się na każdym kroku. Każdy mieszkaniec wydaje się podejrzany, tak samo jak Ness.
Mimo pokaźnych rozmiarów, książkę czyta się szybko i nie ma nudy. Ja z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2021-05-19
Tytuł oryginału: When You See Me
Tłumaczenie: Andrzej Szulc
Ewelina Facheris
Ciężarna agentka FBI na tropie sadystycznego zabójcy zafascynowanego pająkami. Spora dawka grozy, nie spadające ani na moment napięcie, całość ciasno spleciona...
Już wkrótce w rolę głównej bohaterki wcieli się Hilary Swank! Czy zastanawialiście się kiedyś, co dzieje się, gdy nikt nie patrzy? Frankie Elkin, wychodząca...