Okładka książki - Dalia

Dalia

Kiedy dostałam propozycję przeczytania książki Patrycji Dzień „Dalia” gdzie w opisie pani Sara.B. napisała „powieść obyczajowa na granicy z erotykiem" to pomyślałam, że nie mam doświadczenia w tym gatunku literackim. I po trosze tak było.
  Marysia, znana pisarka, zgodziła się napisać erotyk, jednak już po pierwszych próbach czuje, że nie da rady. Z pomocą i intrygującym pomysłem przychodzi jej wydawca. Poznaje ją z Sebastianem, barmanem luksusowego klubu nocnego Ciemna Dalia, zamkniętego dla przeciętnych klientów, gdzie dziewczyna ma odnaleźć inspirację.
  Historia ta, to spora część ostrych, gorących, obmierzłych scen oraz cała skala żądzy, zniewolenia, dominacji i ekskluzywnych usług, które skrywają pokoje Dalii. I te strony książki to nie moja bajka. Za to reszta jak najbardziej TAK. Czyli opowieść o Marii i Sebastianie, o ich rozterkach oraz trudnej przeszłości, a także o tym jak powoli pozwalają uczuciom się rozwijać. Wciągający obraz konfliktu relacyjnego, barwnie pokazane narastające emocje, wewnętrzne zranienie, cień rozpaczliwej przeszłości i wątek odnajdywania siebie. Na szczególną uwagę zasługują realistyczne dialogi, idealnie oddające wachlarz syntezy. Lekko i płynne wpisują się w treść z odczuwalną spontanicznością, która miesza się z psotnym tonem okraszonym ciętymi ripostami i śmiesznymi powiedzonkami. Gdyby nie pikantne (delikatnie mówiąc) sceny byłaby to efektowna wręcz wyjątkowa współczesna komedia romantyczna. Oprócz wykwintnego szaleństwa usianego sugestywną pruderią są jednak przemyślana fabuła i zabawna, filuterna oraz silna bohaterka, dla której warto przeczytać książkę.
🎭Polecam powieść, która jest doskonałą apoteozą cherofobii z klimatem manipulacji, gdzie pożądanie ma decydujący głos.

Informacje dodatkowe o Dalia:

Wydawnictwo: Mięta