Okładka książki - Dalia

Dalia

Mam dla Was dzisiaj coś zupełnie innego niż zwykle. Sięgnęłam po książkę "Dalia" Patrycji Dzień i muszę przyznać, że to był dla mnie mały eksperyment czytelniczy. Zazwyczaj wybieram inne gatunki, ale tym razem skusiła mnie piękna okładka, tajemnicza, przyciągająca spojrzenie oraz opis, który obiecywał historię z pazurem, pełną emocji i zupełnie nowych doznań. Pomyślałam: czemu nie? W końcu czasem warto wyjść poza swoją czytelniczą strefę komfortu. Tak oto trafiłam na erotyk, w którym słowo seks nie jest tematem tabu, ale motywem przewodnim.

Książka przedstawia historię Maryśki Banach – trzydziestolatki, której życie, choć szybkie i trochę zwariowane, wydaje się poukładane. Dom, biznes, zwierzęta, wszystko na swoim miejscu. Do czasu, aż los i praca zawodowa stawiają przed nią nietypowe zadanie: napisanie książki erotycznej. W tym momencie na scenę wkracza Sebastian, barman z klubu „Ciemna Dalia”. Klub nie byle jaki, to miejsce owiane aurą tajemnicy, pełne masek i spełniania najbardziej odważnych fantazji. Wejście tam to nie tylko kwestia odwagi, ale także wysokiej ceny, zarówno tej materialnej, jak i emocjonalnej.

Najbardziej wciągające okazały się dla mnie momenty, gdy Maryśka przekracza próg „Ciemnej Dalii”. Każdy opis klubu jest tak szczegółowy i sugestywny, że miałam wrażenie, jakbym tam była i czuła klimat, muzykę i napięcie unoszące się w powietrzu. Z drugiej strony, autorka nie ogranicza się do cielesności. Równie ważne są emocje bohaterów. Sebastian zmaga się z przeszłością, Maryśka z samotnością i odkrywaniem samej siebie. To połączenie intymności, tajemnicy i ludzkich dramatów sprawia, że historia nie jest jednowymiarowa.

Czy Maryśka rzeczywiście odnajdzie siebie w tym świecie masek i fantazji? Czy Sebastian zdoła odpuścić swoją przeszłość i zaufać na nowo? Czy ich relacja, początkowo niepewna, ma szansę rozwinąć się w coś prawdziwego poza murami klubu? To pytania, które autorka umiejętnie zostawia w głowie czytelnika, podsycając ciekawość i nie pozwalając odłożyć książki na bok.

Czytając "Dalię" , przeżywałam cały wachlarz emocji od zaintrygowania i zaciekawienia, przez ekscytację, aż po wzruszenie. Ta historia potrafi zaskoczyć i uwodzić, a jednocześnie zmusza do refleksji nad samotnością, bliskością i potrzebą akceptacji.

Najbardziej spodobało mi się to, jak Patrycja Dzień połączyła intensywne sceny erotyczne z głębszymi, osobistymi wątkami bohaterów. Nie jest to tylko książka o seksie (choć jest go bardzo dużo) , to opowieść o ludziach i ich emocjach, pragnieniach, ranach i nadziei na nowe początki.

Polecam "Dalię" wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego, poczuć klimat erotycznego klubu, ale jednocześnie otrzymać historię pełną emocji i nieoczywistych relacji. To nie jest zwykły erotyk, to powieść, która potrafi rozgrzać, wzruszyć i zaskoczyć.

Informacje dodatkowe o Dalia:

Wydawnictwo: Mięta