Okładka książki - Diabeł i pani Davenport

Diabeł i pani Davenport

Recenzja
Współpraca reklamowa z @wydawnictwoakurat

"Diabeł i Pani Davenport"
Paulette Kennedy

Akcja w/w książki ma miejsce w 1955 roku małym miasteczku w stanie Missouri. Główna bohaterka to Loretta Davenport, pełna poświęcenia żona oraz matka dwójki dzieci. Jej z pozoru ustabilizowane życie zostaje zachwiane, kiedy po śmierci młodej dziewczyny odkrywa, że zaczyna słyszeć głosy i mieć wizje, co bardzo nie podoba się jej mężowi, wykładowcy religinjemu.

Kim jest tytułowy diabeł?
Książka bynajmniej nie ma nic wspólnego z zejściem do czeluści piekieł.
Książka nie ocieka grozą, nie ma tu monstrualnych potworów rodem z horroru, przerażających do szpiku kości scen, a jednak historia Loretty potrafi przyprawić o ciarki i emocjonalnie wstrząsnąć, a wiecie dlaczego 🤔 Bo czasami tzn potwory żyją tuż obok nas, a my w pierwszej chwili tego nie dostrzegamy.

"Diabeł i Pani Davenport" to połączenie gatunku takiego jak domestic thriller, gotycka opowieść psychologiczna z elementami paranormal, ale przede wszystkim autorka ukazuje zarówno prostotę, jak i grozę życia gospodyni domowej z połowy XX wieku, jaką rolę odgrywała, jak była postrzegana, jakie miała prawa (a te były znikome), presja jaka była nałożona na kobietę w tych latach, wpływ religii, ale przede wszystkim pokazuje przemianie jaką przechodzi główna bohaterka. Bo to nie powieść o duchach, chociaż odgrywają tu swoją rolę, a o przemianie kobiety, o odkrywaniu swojej wewnętrznej siły, o wyjściu spod wszelkich ograniczeń i oczekiwań innych, walki o siebie.

Myślę, że wiele kobiet może się utożsamić z  Lorettą, bo najbardziej przerażające w całej tej historii jest to, że sytuacja kobiet w czasach obecnych niewiele różni się od tego co przeżywała sama Loretta, bo nadal wiele kobiet przeżywa swój własny dramat za zamkniętymi drzwiami, na każdym kroku oceniane, dyskredytowane, poniżane.

Jestem pod wrażeniem tego jak bardzo ta książka przypadła mi do gustu, zwłaszcza że napisana jest w narracji 3 os. Może akcja była tu czasami monotonna, nie było jak w typowym thrillerze, raczej coś jak w romansie typu slow burn, ale autorka umiejętnie, bardzo powoli dozowała napięcie, napięcie, które było wyczuwalne od początku do końca. Stworzyła niezwykle surowy, duszny, specyficzny do tamtych lat klimat, a ja czytałam to wszystko jak zahipnotyzowana.
Sama książka nie jest jakoś mocno obszerna, ale wierzcie mi, że ma w sobie o wiele więcej treści niż niejedno opasłe tomiszcze. Nie jest też to łatwa lektura, bo te najbardziej niepokojące wydarzenia rozgrywały się właśnie za zamkniętymi drzwiami nie tylko domowego zacisza , ale to właśnie one stanowiły idealne tło do zagłębienia się w  mroczne oblicze tej powieści.

Niesamowita historia, która wciąga, intryguje i wstrząsa zakorzeniając się głęboko w umyśle czytającego.

Polecam 🖤

Informacje dodatkowe o Diabeł i pani Davenport: