„(…) pieniądze są w stanie wyplenić z człowieka nawet największy strach”.
Amanda i Vincent to głowni bohaterowie historii. Po roku znajomości planują razem zamieszkać. Mężczyzna proponuje wynajem nowoczesnego domu u podnóży gór. Początkowo kobieta nie jest przekonana do wyprowadzki z Warszawy, ale partner przekonuje ją, że zmiana otoczenia jeszcze bardziej umocni ich związek. Wkrótce zakochani wprowadzają się do ogromnej, otoczonej lasem posiadłości. Przez pierwsze tygodnie Amanda oswaja się z nową rzeczywistością i zaprzyjaźnia z mieszkającą w sąsiedztwie parą. Gdy zaczyna wierzyć, że wszystko zmierza ku dobremu, dzieje się coś, co zapoczątkowuje bieg nieprzewidzianych zdarzeń. Bohaterka musi stawić czoła nie tylko czyhającemu za murami domu zagrożeniu, ale i własnym kłamstwom. Szybko przekonuje się, że nawet najlepsze zabezpieczenia domu nie uchronią jej przed błędami przeszłości i okrutną prawdą, która nie może wyjść na jaw.
Ten intrygujący thriller psychologiczny przedstawia historię pełną napięcia, tajemnic i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Bohaterowie książki są dobrze zarysowani i przekonujący. Wszystkie postacie, które pojawiają się w historii, wprowadzają elementy napięcia i złożoności fabuły. Aleksandra jest postacią inteligentną, zdeterminowaną, ale też pełną lęków i bardzo tajemniczą. Zaś Vincent to intrygujący i skromny mężczyzna, który taki święty nie jest za jakiego się przedstawia.
Autor doskonale buduje napięcie, sprawiając, że czytelnik od pierwszych stron czuje się wciągnięty w wir wydarzeń. Atmosfera domku odizolowanego od reszty świata potęguje uczucie niepokoju i tajemnicy. Opisy są bardzo sugestywne, co wprowadza czytelnika w odpowiedni nastrój.
Historia porusza ważne kwestie społeczne i psychologiczne, m.in. tj. trauma, zaufanie i to, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość. To sprawia, że książka zachęca do refleksji nad ludzką naturą i powodami takiego a nie innego zachowania. Ostrzega przed znajomościami zawieranymi w sieci i sugeruje większą ostrożność. Jak dla mnie za dużo jest w niej wątków erotycznych. W pewnych momentach zastanawiałam się czy czytam thriller psychologiczny czy romans wakacyjny.
Książkę czyta się szybko jeśli czytelnik da się wciągnąć w wir kłamstw, tajemnic i niedopowiedzeń bohaterów. Autor umiejętnie balansuje pomiędzy dialogami a opisami, dzięki czemu akcja posuwa się naprzód w dynamicznym tempie.
Dzięki umiejętnemu budowaniu napięcia, ciekawym postaciom i głębszym tematom, lektura dostarcza nie tylko rozrywki, ale i refleksji. Jest to pozycja, którą czytelnikowi trudno będzie odłożyć, dopóki nie pozna zakończenia. Polecam.
[ Współpraca barterowa @WydawnictwoFilia ]
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-07-17
BOOKSARE_MYPASSI
Gdańsk, 1985 rok. Biznesmen Erwin Ratman znika w tajemniczych okolicznościach wraz z żoną Katarzyną i dwojgiem dzieci. Śledczych niepokoi fakt, że zaginieni...
Żadna z nas nie poleciała do Dubaju po miłość... OCH, BĘDZIECIE IDEALNĄ PARĄ. WSZYSCY WAM UWIERZĄ. JUŻ WIDZĘ TE OKŁADKI GAZET I KOLEJNE OFERTY... Cierpiąca...