Okładka książki - Dom lalkarki

Dom lalkarki

"Dom Lalkarki" to urban fantasy, ale nie tylko, bo z dodatkiem wątków kryminalnych, elementów romansu (z omniseksualnym bohaterem), a nawet grozy. Akcja rozgrywa się w zapomnianym miasteczku Dom, w którym magia, za sprawą tajemniczej Lalkarki, przenika każdy zakamarek przestrzeni. Główni bohaterowie, czarownik Juliusz i wiedźma zielna Mika, zostają zmuszeni do współpracy przy pozornie prostym zadaniu: przeprowadzeniu duszy zmarłej kobiety na drugą stronę. Szybko jednak okazuje się, że to zlecenie to jedynie początek znacznie bardziej złożonej historii.

Sama konstrukcja świata przedstawionego opiera się na dobrze znanych motywach, jak opuszczone miasteczko, miejscowe legendy, tajemnicze rytuały i mieszkańcy (dosłownie garstka) skrywający niejedną tajemnicę. Wprowadzenie Lalkarki jako postaci lokalnej bogini jest natomiast elementem, który wyróżnia tę powieść na tle innych, stanowi też wyraźny punkt ciężkości powieści. Jej rola wykracza poza symbolikę, z biegiem lektury staje się ona niemal rzeczywistą siłą, która manipuluje nie tylko światem, ale i relacjami międzyludzkimi. Nieśmiertelność, którą obdarowani otrzymują od bogini, brzmi kusząco, ale cena za ten dar jest wysoka. Relacja między głównymi bohaterami przypomina grę przeciwnych biegunów. Juliusz to postać poukładana, zdystansowana, przyzwyczajona do działania w pojedynkę i taka trochę drama queen. Mika natomiast reprezentuje podejście bardziej żywiołowe i emocjonalne. Ich współpraca jest pełna tarć, ale jednocześnie właśnie to zderzenie odmiennych osobowości buduje dynamikę całej historii.

Powieść korzysta z różnych perspektyw, co pozwala lepiej zrozumieć motywacje i przeszłość bohaterów. To również nadaje opowieści większej intensywności i pozwala dostrzec, że nikt w tej historii nie jest jednoznaczny ani nikt nie jest bez wad. Wątki romantyczne i erotyczne dobrze wpisują się w konwencję tej opowieści z pogranicza realności i baśniowości, funkcjonują bardziej jako elementy napięcia niż klasyczne love story. I wypadają bardzo dobrze, szczególnie sceny z udziałem jednego z bliźniaków i Juliusza. Sama postać Lalkarki pozostaje niejednoznaczna. Jej obecność jest wyraźna, a jednak nie do końca uchwytna. To figura, której działania pozostają częściowo poza kadrem, co buduje atmosferę niepokoju. Jednocześnie nie wszystkie kwestie z nią związane zostają w pełni wyjaśnione, co może wywołać wrażenie niedosytu, zwłaszcza u tych z czytelników, którzy szukają jasnych odpowiedzi i zamkniętych wątków.

Jeśli chodzi o tempo akcji, początek jest powolny, jednak później akcja zdecydowanie przyspiesza. Taki zabieg może działać różnie, z jednej strony pozwala lepiej zrozumieć świat i postacie, z drugiej sprawia, że końcówka wydaje się zbyt skondensowana. Nie da się przejść obojętnie obok stylu autorki. Jest on charakterystyczny, lekki, momentami z humorem, ale też niepozbawiony napięcia. Widać w nim świadome budowanie klimatu, który opiera się na kontraście między codziennością a nadnaturalnością. Całość domykają ciekawe wątki dotyczące manipulacji, wolnej woli i ceny, jaką płaci się za złudzenia. A końcówka, to dopiero jest sztos. Nie zdradzę, co się wydarzy (a jest grubo), napiszę tylko, że to zakończenie aż woła o kontynuację.

"Dom Lalkarki" to ciekawa i oryginalna opowieść osadzona w klimacie mroku, magii i niepewności. Opowieść o bohaterach, którzy zderzają się nie tylko z siłami nadprzyrodzonymi, ale także z własnymi przekonaniami. Zostawia po sobie wyraźny ślad, głównie za sprawą klimatu, kreacji postaci i niepokojącej, niejednoznacznej obecności Lalkarki. Podobało mi się, mam nadzieję, że powstanie kolejny tom (no bo co z tą Miką) i serdecznie polecam 💚

Informacje dodatkowe o Dom lalkarki:

Data wydania: 2025-05-29
Dodał/a opinię: maitiri_books

Zobacz opinie o książce Dom lalkarki

Kup książkę Dom lalkarki

Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3
Paula Uzarek0
Okładka ksiązki - Różdżkarstwo dla opornych. Rozszczelnienie. Tom 3

Sarze nie jest dane prowadzenie normalnego życia – przyziemne problemy wciąż przeplatają się z tymi nadnaturalnymi.   Ucieczką od trudnej codzienności...

Kurs opieki nad duszami. Rozszczelnienie. Tom 1
Paula Uzarek0
Okładka ksiązki - Kurs opieki nad duszami. Rozszczelnienie. Tom 1

Co powiesz na uczestnictwo w kursie opieki nad duszami? Prowadzi go wiedźma Sara, która wraca z Zaświatów. Odpoczynek nie jest jej dany. Dla Sary Jeleniewskiej...